STRANICE BLOGA

ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Saopštenje za javnost povodom napada na uvaženog profesora Mustafu Spahića

Poštovani,
Mjesna zajednica Puhovac najoštrije osuđuje napad i vrijeđanje uvaženog profesora Mustafe Spahića-Mujkija, jednog od najuglednijig živih bošnjačkih intelektulaca, dugogodišnjeg alima i profesora Gazi Husrev-begove medrese, autora brojnih knjiga i članaka, koji je izložen brutalnim uvredama u govoru održanom na političkom skupu BHI Kasumović Fuad u Arnautima, 22. 9. 2024. godine. Ovaj čin vrijeđanja našeg komšije, jednog od naših najuglednijih građana i intelektualaca nije samo napad na njega lično, nego i na sve vrijednosti koje kao društvo njegujemo – slobodu govora, uvažavanje intelektualnog rada i poštovanje ličnog dostojanstva.
Profesor Mustafa Spahić, poznat po svom dugogodišnjem doprinosu obrazovanju, nauci i društvenom napretku, svojim radom i zalaganjem ostavio je neizbrisiv trag u akademskoj zajednici, kao i u široj javnosti. Napadi na njegovu ličnost i dostojanstvo predstavljaju neprihvatljivo kršenje osnovnih principa civiliziranog ponašanja i dijaloga.
Dodatno nas zabrinjava zbog sve češćeg korištenja političkih platformi za širenje netolerancije i govora mržnje.
Pozivamo sve političke aktere i širu javnost da se suzdrže od ovakvih neprihvatljivih postupaka, te da svoje nesuglasice izražavaju na način koji je dostojan civilizovanog društva, kroz dijalog i poštovanje drugih.
Mjesna zajednica Puhovac će, kao i do sada, ostati posvećena očuvanju mira, dostojanstva i međusobnog uvažavanja svih svojih građana.
S poštovanjem,
Mjesna zajednica Puhovac

Podsjetimo, Mirza Husetić, kandidat za vijećnika Gradskog vijeća Zenica za profesora Mustafu Spahića, autora dvadesetak knjiga iz oblasti historije islama, islamske kulture i civilizacije, etike i sociologije kazao je da je dementni starac i magarac. 
Pogledajte video:

Nema komentara:

Objavi komentar