STRANICE BLOGA

nedjelja, 25. lipnja 2023.

Vlasnik firme platio matursko veče cijeloj generaciji osmogodišnjaka, ponudio im i stipendije i posao samo da ostanu!


Dugogodišnje stalne migracije mladih sa područja opštine Gadžin Han u Niš i druge velike gradove u zemlji i inostranstvu, motivisale su Branislava Mihajlovića, vlasnike firme “Resor” iz Gadžinog Hana da plati matursko veče svim osmogodišnjacima sa područja opštine i ponudi stipendije i posao svima onima koji upišu proizvodna zanimanja. Stipendije i posao u toj firmi koja proizvodi komunalnu opremu očekuju bravare, zavarivače, metalostrugare, autolakirere i autoelektričare.

Osmi razred na području opštine Gadžin Han završilo je ove godine 39 učenika, a sledeće godine biće svega 27 malih maturanata. On kaže da je došlo na naplatu to što već godinama važi ubjeđenje da je sramota školovati se za zanatliju i proizvodnog radnika, kao i ubjeđenje da je škola neophodna da se nakon diplomiranja ne bi ništa radilo.

„U našem društvu je napravljen vakum u školovanju majstora. Punih 15 godina niko se nije upisivao na zanate, već su svi željeli da budu menadžeri i da rade u javnom sektoru. Još je tako, dolaze kod mene i traže vezu za zapošljavanje u državnim ustanovama i preduzećima. Potrebno je da taj proces bude obrnut, da svi teže da se zaposle u realnom sektoru, a da u javnom sektoru ne može da se plaća nerad. Sve dok se to ne shvati, tavorićemo. Što pre to shvatimo, pre ćemo da iskoračimo i približimo se razvijenim zemljama u Evropi i svijetu“, uvjeren je Mihajlović.

„Resor“ je tokom godina širio svoje kapacitete i proizvodni program, najpre kupovinom firme EI „Plastika“, a potom firme „MIN AGH“. Proizvodni program je proširen zatvaračima koje koriste vodovodi i metalnim kontejnerima za smeće od 1,1 kubika.

„Naša godišnja proizvodnja je od 97 do 115 komunalnih vozila. Bilo bi dobro da je više, da imamo serijsku proizvodnju, ali da bi opstali na tržištu moramo da imamo tridesetak različitih vozila, što nas iscrpljuje i fizički i intelektualno. Uprkos svim poteškoćama, uspjeli smo da osvojimo sve standarde Evropske unije i budemo prisutni ne samo na srpskom tržištu, već i u Bugarskoj, Makedoniji, BIH i Hrvatskoj“, ističe Mihajlović.

 

Nema komentara:

Objavi komentar