STRANICE BLOGA

četvrtak, 11. svibnja 2023.

Održano ročište Kasumoviću i ostalim u predmetu "Zenicatrans": nastavak suđenja slijedeći četvrtak

Na Kantonalnom sudu u Zenici nastavljeno je suđenje u predmetu visoke korupcije “Zenicatrans” gdje je prvooptuženi zenički gradonačelnik Fuad Kasumović kojem se na teret stavlja više krivičnih dijela.

Prema izvoru bloga 32.vijećnik, Maša Škrbić, nekadašnja uposlenica Zenicatransa, koja je radila u finansijama ove firme, poslije čega je prešla u Gradsku upravu Zenica, svjedočila je kao svjedok Tužilaštva.
Osim nje, svjedok Tužilaštva je bio i Huso Sarvan, predsjednik Sindikata u to doba.

Suđenje se nastavlja u sljedeći četvrtak nastavkom svjedočenja svjedokinje Tužilaštva Maše Škrbić. 
Procjene aktera suđenja je da bi ovom dinamikom prvostepena presuda u slučaju Kasumović i ostali mogla biti donesena do kraja godine.

Podsjetimo da je nedavno Općinski sud u parničnom postupku donio prvostepenu presudu u kojoj je naloženo da se Autobuska stanica kao najvrednija imovina Zenicatransa vrati u stečajni masu što je potvrda da su oštećeni povjerioci među kojima su najznačajniji radnici. Ova presuda čeka pravosnažnost jer je uložena žalba Kantonalnom sudu u Zenici.

Kasumović i ostali terete se da su počinili više krivičnih djela i to udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Optužnicom su obuhvaćeni Fuad Kasumović, Vahdet Drino, Almira Baručija-Kapidžić, Amel Krivdić, Mesud Ormanović, Asmir Mašić, Edin Mehić, Zlatko Osmanović, Besim Husaković, Abdulah Kratina te Amela Đozo.

Nema komentara:

Objavi komentar