STRANICE BLOGA

petak, 31. svibnja 2019.

Boris Britvar: DO KOGA JE ???


Tekst koji vas neće ostaviti ravnodušnim...

Piše: Boris Britvar

U toku je treća godina mandata aktualne vlasti, potrošeno je preko 120 miliona KM, a šta su rezultati?

- Izvještaj o radu gradonačelnika za 2018.godinu nije usvojen, Izvještaj o izvršenju Budžeta za prvu polovinu 2019.godine nije usvojen, Program rada gradonačelnika ne postoji, Program kapitalnih investicija ne postoji, a Gradska uprava i gradski vijećnici se ponašaju kao Deda Mrazovi koji nekome nešto poklanjaju ili ne poklanjaju.
- Zenica nema osnovne razvojne dokumente utvrđene Zakonom, Prostorni plan, Urbanistički plan, Strategiju razvoja, Politiku upravljanja gradskim građevinskim zemljištem, Strategiju socijalnog zbrinjavanja ugroženog stanovništva, Strategiju zaštite okoliša, itd. a kažu četvrti grad u BiH.
- Gradski Budžet je postao privatna kasa kojom raspolaže jedan čovjek po vlastitom nahođenju bez bilo kakvog plana i programa usvojenog od strane Gradskog vijeća i uz imaginarnu konstataciju da je Gradski Budžet saniran, ali nije poznato na koji način kao što nije poznato niti koliko je Grad uopće zadužen.
- Već godinama se građevinske dozvole izadju nezakonito po principu volim te, ne volim te, bespravna gradnja je postala normalna stvar, a Regulacioni planovi se nezakonito donose po narudžbi građevinskog lobija i podobnih prijatelja tj investitora.
- Gradonačelnik samovoljno potpisuje ugovore u ime grada(Toplana Zenica, NK Čelik, Autoceste FBiH, Autobuska stanica, Papirna, itd.), a da isti nisu prošli Zakonom utvrđenu proceduru niti ih je bilo ko vidio,"da građani znaju", što će gradu sasvim sigurno donijeti dugoročnu štetu.Grandiozni projekat Gradske kafane kasni već dvije godine a velika priča o odmaralištu Duče je odavno zaboravljena kao i famozne takse kladionicama.
- Nestalo je 10 miliona KM od kredita za GGM, a isti ni dan danas nema ni upotrebnu dozvolu dok je fantomska Agencija za realizaciju projekta GGM-a ugašena na nepoznat način.
- Gradonačelnik javno sa govornice Gradskog vijeća izjavljuje da je bivša vlast, čiji je član bio i on, počinila veliki kriminal, ali ništa nije poduzeo po tom pitanju što je po Zakonu bio dužan učiniti i uz napomenu da su danas njegovi prvi suradnici članovi te iste bivše vlasti.Istovremeno je svim neistomišljenicima stavljena meta na čelo po principu ko ne misli kao JA taj je protiv Zenice.
- Izvođači radova na koridoru Vc odlaže milione kubika građevinskog otpada u Banlozima po odobrenju Gradske uprave, ali da za to nisu platili ni jednu KM, čime je gradskom Budžetu nanesena milionska šteta.
- Gradsko vijeće dvije godine uzastopno nije prihvatilo finansijski Izvještaj JP Grijanje, ali direktor i dalje ostaje direktor dok građani na - 25 plaćaju račune i paušale.
- Gradonačelnik redovno obilazi mjesne zajednice ali nikada nije bio u mjesnim zajednicama na području Tetova, u kojima , prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo ima najviše oboljelih naših sugrađana.
- Zbog pravne nesigurnosti u Zenici se nije pojavio niti jedan ozbiljan investitor, niti je otvoreno neko novo radno mjesto, a zemljište u radnoj zoni se prodaje nezakonito u cilju stvaranja privida ekonomskog razvoja i zapošljavanja.
- Građani Zenice su već 20 godina, prema projektu bivše vlasti, taoci Albe, a sada "nova vlast" predlaže da se taj isti Ugovor iz 1998.godine, koji niko nikada nije vidio,  produži za još 20 godina. Zašto ???
- Savjetnici gradonačelnika koji nemaju nikakve reference se zapošljavaju kao vatrogasci, obzirom da već 8 mjeseci ne postoji sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi, a pomoćnici gradonačelnika, usprkos činjenici da su procesuirani zbog zloupotrebe položaja, i dalje obnašaju svoje funkcije i obmanjuju javnost.
-Itd, itd, itd ...

Posljedica svega jeste totalno odsustvo vizije razvoja grada, opća anarhija i komunikacijski kod koji je na relaciji između Gradske uprave i Gradskog vijeća sveden na razinu, ublehaš, bordel, drogeraš, kladioničar i slično, a sve što je navodno bitno za grad je predmet dopune dnevnog reda na sjednicama Gradskog vijeća.
A šta na sve ovo kažu stranke koje participiraju u Gradskom vijeću i gradski vijećnici ???
APSOLUTNO NIŠTA !!!
Gospodo iz Gradskog vijeća, na početku mandata ste položili zakletvu da ćete štititi interese građana Zenice u skladu sa Zakonom Bosne i Hercegovine !!!
Vrijeme je da to počnete i raditi ili da svoja mjesta prepustite drugima koji to žele i znaju raditi.
Tužno je da građani svoju pozitivnu energiju moraju trošiti u cilju zaštite grada i gradske imovine, umjesto da kreativnim prijedlozima doprinose razvoju Zenice.

Nema komentara:

Objavi komentar