STRANICE BLOGA

nedjelja, 15. travnja 2018.

Iz Uprave Vodovoda pisali Gradonačelniku u vezi realizacije projekta "Plava voda"

Građani Zenice su prevareni za "Plavu vodu" kao što to jasno piše u pismu koje je Uprava V i K-a uputila gradonačelniku. Novac za projekat "Plava voda" osiguran je kreditima kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope i nije istina da su u pitanju bespovratna sredstva kako je jednom prilikom izjavio gradonačelnik Zenice. Voda će poskupiti 80 %, hoće li tako biti i sa grijanjem? Pitanje o kojem treba dobro razmisliti  da sutra na sjednici vijećnici ne nasjednu na prevaru kao što je to bilo u slučaju Plave vode.

Blog 32.vijećnik je zahvaljujući izvoru bliskom gradonačelniku i gradskoj administraciji u posjedu upozoravajućeg pisma po pitanju projekta "Plava voda" koje je upućeno gradonačelniku Zenice od strane Uprave JP.ViK d.o.o Zenica krajem prošle godine u kojem se jasno vidi koliko će voda poskupiti. 


U pismu, između ostalog stoji da je cjelokupnu dosadašnju realizaciju projekta Izgradnja regoionalnog vodovoda "Plava voda" vodilo JP RV "Plava voda". Grad Zenica je u nekoj mjeri bio uključen u proces ali usvojena projektna rješenja govore da najvjerovatnije nije provedena detaljna analiza projektne dokuzmentacije pri čemu je potrebno posebno naglasiti uvažavanje izrazito netočnih demografskih podataka tj.podataka o broju stanovnika Zenice kao i usvajanje cjevnog materijala koji nije uobičajen za magistralne cjevovode ovakve važnosti. Sve navedeno može imati direktan uticaj na opravdanost investicije, konkurentnost dobavljača/ izvođača i trajnost vodovoda a za šta će u konačnici cijenu platiti građani Zenice. Troškovi vraćanja kredita za projekat "Plava voda" će neminovno prouzročiti značajno povećanje cijene vode koju će u konačnici platiti korisnici usluga JP.ViK d.o.o Zenica, tj. građani i privredni subjekti u Zenici, (procjene govore da će povećanje iznositi 80 %).

U nastavku pročitajte originaln
i dokument, tj. Stav Uprave JP.ViK d.o.o Zenica u vezi realizacije projekta "Plava voda":

















Nema komentara:

Objavi komentar