utorak, 15. rujna 2020.

Nasir Beganović: prave razmjere štete mogu se procijeniti tek nakon smjene aktualne gradske vlasti

S autorom bloga 32.vijećnik razgovara Nasir Beganović, (1969) kandidat za gradonačelnika Zenice ispred Stranke za bolju budućnost (SBB). 

32.vijećnik: kažite nam nešto ukratko o sebi 

- Rođen sam u Zenici gdje sam završio osnovnu i srednju školu, a na Univerzitetu u Sarajevu sam stekao zvanje diplomiranog pravnika. Prije aktivnog bavljenja politikom radio sam u "Željezari " Zenica,  "Centru za zaštitu od požara Zenica", a zatim u Gradskoj upravi Zenica.
U periodu od 2010 pa do 2018 u dva mandata sam izabran u Predstavnicki dom Parlamenta Federacije gdje sam obavljalo poslove šefa kluba poslanika SBB.
Trenutno sam angažiran na poslovima Savjetnika za pravna pitanju u kabinetu dopremijera  Vlade Federacije.
Oženjen sam i ponosni sam otac dva sina i dedo dvoje predivnih unučadi. Potičem iz radničke porodice i smatram da je skromnost vrlina.

32.vijećnik: Šta vas je navelo da se kandidujete za gradonačelnika?

- Smatram da ovaj grad i ovi ljudi koji žive u njemu zaslužuju bolje od ovog što trenutno imaju.

32.vijećnik:  U javnost je izišla teza koja osporava Vašu kandidaturu na način da oduzimate glasove drugim „ozbiljnim“ kandidatima. Možete li prokomentirati?

- Ja sve kandidate smatram ozbiljnim i ne vidim ni jedan opravdan razlog zašto bi se neko smatrao ozbiljnijim od drugog. Smatram da je svaki kandidat dovoljno dobar i da je razlika u programu i konceptu i viziji kako i na koji način upravljati gradom i njegovim resursima a za dobrobit svih građana.

32.vijećnik:  U našem gradu predizborna kampanja ne prestaje od 2016.godine. U javnosti se vaše ime  još uvijek ne pojavljuje kao ime koje bi se moglo uspješno suprostaviti gore spomenutim "ozbiljnim" kandidatima. Mislite li da će se nešto promjeniti sa zvaničnim početkom kampanje kada ćete moći predstaviti svoj program?

- Iskreno, ne bih se osvrtao na te "ozbiljne" kandidate jer se u javnosti plasira pomalo lažna slika o istima, posebno na društvenim mrežama,  tako da je predizborna kampanja  svakako prilika da se između ostalog u direktnom kontaktu pokaže prava istina.

32.vijećnik: Kako komenarišete tezu o neuspješnom i za građane štetnom gospodarenju gradom u poslednje 4 godine?

- Svakako da "gdje ima dima ima i vatre" ali prave razmjere štete mogu se procijeniti tek nakon smjene aktuelne gradske vlasti tako da ne bih da špekulišem po tom pitanju ali svakako smatram da je moglo i trebalo biti bolje. Na kraju postoji lista datih predizbornih obećanja i mislim da je malo od toga urađeno 

32.vijećnik:  Možete li istaknuti neke loše Kasumovićeve poteze i poteze kojima ste se možda usprotivili? Barem interno…

- To su već opštepoznate stvari, ali mislim da politički sukob na relaciji Grad, Kanton, pa i Federacija nisu ništa dobro donijeli. Naprotiv, došlo je do totalne stagnacije grada u svakom pogledu, a o Cimosu, Zenicatransu Čeliku I ostalim neuspjesima već je sve odavno rečeno.

32.vijećnik:  Vašu listu za vijećnike Gradskog vijeća Zenica nosi Edisej Sjerotanović i još 34 manje - više (ne)poznata kandidata. Ukoliko biste bili izabrani za gradonačelnika potrebna vam je podrška vijećnika da bi uspješnije vladali. Koliko mandata očekujete?

- Naša lista za GV pored nekih kandidata koji su već bili vijećnici i koji su dobro obavljali svoj posao je sastavljena od novih lica bez političkog iskustva ali se radi o osobama koje su u svom profesionalnom angažmanu realizirane i dokazane ličnosti. Tako da imamo raznih profila i zanimanja kao npr. ljekara, menadžera, sportista, pravnika, ekonomista,penzionera, predstavnika boracke populacije, uspješnih studenata, radnika koji će sigurno unijeti svježinu u politički život GV.
Uopće ne sumnjam u dobar izborni rezultat a o broju mandaata ne bih licitirao u svakom slučaju mislim da će SBB kao i do sada biti jedan stabilizirajući faktor u GV.

32.vijećnik:  Građani su očajni i jedino rješenje vide u napuštanju države. Da li bi se vašim izborom za gradonačelnika moglo uticati na opadanje tog negativnog trenda i kako? 

- Građani Zenice su žrtve četverogodišnje političkog sukoba na relaciji SDA ASDA s jedne i Gradonačelnika sa druge strane što je rezultiralo stagnacijom i nazadovanjem  u skoro svim sferama života.  U ovom sukobu nema i neće biti pobjednika i ostat će ovako ako građani sami ne kazne ovakve politike i odluče da deblokiraju ovu pat poziciju.

Niko od navedenih aktera ne spominje kako riješti problem oko 20 000 (dvadeset hiljada) nezaposlenih Zeničana ili kako povećati životni standard. Poražavajuća činjenica je da 47% Zeničana imaju prihode manje od 500 KM ( oni koji primaju plate i penzije)što je na granici siromaštva. Da ne govorimo o enormnoj cijeni stambenog prostora, mislim da su ovo stvari kojim treba dati prioritet, a asfalt, rasvjeta i ostala infrastruktura je baš to što bi se trebalo podrazumijevati kao redovna aktivnost svake uprave a ne praviti od toga marketing jer u konačnom, od toga se ne živi.

32.vijećnik: Ukoliko biste bili izabrani za gradonačelnika čemu biste dali prioritet?

Odgovorio sam naprijed koje su stvari prioritet a o ostalim detaljnije drugom prilikom.

32.vijećnik: Vaša poruka biračima?

Ne dozvolite da budete sredstvo za obračun političkih stranaka,  uzmite sudbinu u svoje ruke i ne dozvolite da vam uzalud potroše četiri godine vašeg života.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...