srijeda, 12. rujna 2018.

Adisa Kokić - Hinović, u razgovoru s 32.vijećnikom

Jedan od favorita na parlamentarnim izborima koji će se održati početkom idućeg mjeseca je i Adisa Kokić - Hinović, kandidatkinja Stranke demokratske akcije za parlament Federacije BiH, mlada osoba kojoj je stalo da njena domovina i društvo ide naprijed.


Rođena 1989.godine u Doboju, udata u Gradišće kod Zenice sa stalnim mjestom prebivališta u Zenici. 
Diplomirala Međunarodne i javne odnose na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo, a magistrirala pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Radno iskustvo sticala u Agenciji za razvoj općine Tešanj iz područja međunarodnih odnosa, te opštih i pravnih poslova u Domu zdravlja Tešanj. Posjeduje dugogodišnje neformalno obrazovanje i angažman u civilnom sektoru, u kojem je prvenstveno radila s mladima s ciljem poboljšanja položaja mladih u društvu.

32.vijećnik: Nova školska godina je počela. Ove godine na području Zeničko dobojskog kantona upisano je preko 1.200 učenika manje u odnosu na prošlu. Prijeti li nam "bijela kuga"? Kako se nositi s tim? Što je to što bi moglo zaustaviti depopulaciju stanovništva?

- Nažalost, svake godine evidentiramo smanjenje upisa djece u škole, što mora biti alarm za uzbunu i podhitno regulisanje ove oblasti i izradu efikasne strategije, jer ukoliko se ovakvi podaci nastave nizati, možemo reći da imamo ozbiljan problem s tzv. bijelom kugom i depopulacijom stanovništva.

Država koja brine o svojoj budućnosti mora porodičnu politiku i natalitet posmatrati kao prioritet. Postoji više načina na koji možemo uticati, kao što je povećanje porodiljskih naknada, poreznih olakšica za majke, porodice i sl, ali za sve je uslov da imamo kvalitetnu i dobro uređenu socijalnu politiku i zakone, koji će garantirati implementaciju i razvoj svih poticajnih mjera.

Ujedno, smatram da ukoliko već ne može na državnom, na federalnom nivou ova politika mora biti jednaka ili bar približno usklađena. Znate, apsurdno je da jedna porodilja čeka mjesecima na minamalnu naknadu, ili da se diskriminišu porodilje po mjestu boravka, t.j. da su različite naknade od kantona do kantona.

Moramo više ulagati u djecu i mlade, oni ne smiju biti prepušteni sami sebi. Država mora preuzeti brigu o njima, a politika prema njima mora biti usklađena na svim nivoima vlasti. 


32.vijećnik: Nedavno smo prilikom podjele besplatnih udžbenika osnovcima imali priliku vidjeti zloupotrebu djece u predizbornu političku kampanju. Svjesni smo da je takvo ponašanje zabranjeno ali nam je medijski predstavljeno kao da je to prvi put, kao da se nikada nisu djelili udžbenici, stipendije i druga socijalna davanja. Da li je to istina ili se do sad nije pridavala tolika medijska pažnja?

- Nažalost, naš sistem je takav kakav jeste, nejednak i nedovoljno usklađen u svim dijelovima BiH. Imamo različite slučajeve od entiteta do entiteta, kantona, pa na kraju općina. Tako postoje i različite poticajne mjere svih tih nivoa vlasti. Što se tiče poticajnih mjera većih nivoa, konkretno FBIH, upoznata sam da je prethodnih godina, nadležno ministarstvo obezbijedilo podjelu besplatnih udžbenika socijalno – ugroženoj djeci u svim razredima osnovne škole. Podjelu udžbenika ili pomoć u nabavci istih je vršilo i ministarstvo za boračka pitanja, a pored toga i kantoni i općine su imali interne odluke o pomoći i podršci roditeljima pri nabavci udžbenika.

Evidentno je da se tokom političkih kampanja dosta toga zloupotrebljava. Smatram da u svemu pa tako i u kampanji, čovjek mora biti umjeren i znati gdje je granica. Humantarni rad i humantarne aktivnosti ne trebaju da gube svoju svrhu i mišljenja sam da je neprihvatljivo da budu dio bilo čije kampanje.


32.vijećnik: Političari koji su iz raznoraznih razloga napustili bivšu stranku, bez obzira o kojoj političkoj opciji je riječ ponašaju se kao da nemaju odgovornost za stanje u društvu. O "bivšoj" kao i u ljubavi govore sve najgore. Kako komentarišete njihovo ponašanje?

 - Preduslov da neko bude dobar političar ili predstavnik naroda u vlasti jeste da bude dobar i umjeren čovjek. A što se tiče konkretno ponašanja političara, smatram da moraju biti iskreni prema sebi i građanima. Svako ko je učestovao direktno ili indirektno u procesu donošenja odluka, snosi odgovornost za učinjeno ili neučinjeno. Htjeli ili ne to priznati. 



Sve dok ne bude svijest o obavezi i odgovornosti prisutna među političarima, ne možemo govoriti o zrelosti, sposobnosti i efikasnosti politike. Davno smo potrošili vrijeme na čekanje i moramo podhitno rješavati goruća pitanja u društvu, i u tom procesu osveta i sujeta nemaju mjesta.

Političari koji se ponašaju tako kako ste naveli, trebaju sebe zapitati da li su vlast prihvatili zbog općeg ili ličnog interesa. Ako je odgovor lični interes, onda je „jasno“ takvo njihovo ponašanje koje je vođeno sujetom i osvetom, ali ako je odgovor opći interes, onda su izgubili kompas i postali isuviše neodgovorni prema onima koji su im ukazali povjerenje. 


32.vijećnik: Veoma malo, zaista malo, građana zna o Fondu solidarnosti FBiH... Prihodi za Federalni fond solidarnosti, odnosno njegove realne potrebe kreću se oko 200 miliona KM godišnje. I pored tolikog novca građani su primorani svakodnevno skupljati, odnosno prosjačiti novac za liječenje djece. Da li to imamo više oboljele djece nego novca ili se ne zna tačno za čiju djecu je novac iz Fonda solidarnosti? Što učiniti po tom pitanju?

- Fondom solidarnosti je osigurano liječenje najtežih oboljenja u FBIH, počeo je s radom 2002.godine i obuhvata zdravstvene usluge, nabavku lijekova i određena liječenja u inostranstvu pacijenata. S obzirom da se svakodnevno susrećem s ljudima koji koriste njegove pogodnosti, uvidjela sam koliko je on značajan, ali isto tako koliko ima manjkavosti. Naime, zahvaljujući Fondu osigurava se nabavka lijekova za pacijente oboljele od karcinoma, osigurava se i refundacija određenih troškova liječenja u inostranstvu, ali da bi to sve ostvarili morate proći dugotrajnu i komplikovanu proceduru od zdravstvene ustanove, kantona i na kraju, entiteta. Pacijenti uopće nisu upoznati s tom procedurom, i često zbog neinformisanosti ne koriste ili gube pravo. 



Kada konkretno govorimo o liječenju u inostranstvu, pacijenti moraju sami obezbijediti i snositi troškove, da bi nakon uplate, mogli dostaviti zahtjev za refundaciju.
Iako radim u zdravstvenom sektoru, lično nisam imala priliku da pogledam izvještaje o utrošku sredstava i održivosti Fonda solidarnosti. A mislim da bi sve to trebalo biti transparentno i dostupno svim građanima.

Mišljenja sam da izvještaji Fonda moraju biti u korelaciji sa izvještajima o malignim oboljenjima u FBIH, jer je zaista neprihvatljivo da na području Federacije nemamo jedinstven registar koji će nam dati pokazatelje o stanju i statistici najtežih oboljenja.
Neminovno je da cjelokupan zdravstveni sistem treba veliku reformu, koja će rasteretiti korisnike usluga i doprinijeti poboljšanju sistema. 


32.vijećnik: Političari i njihova astronomska primanja, dodaci na "odvojeni život", naknade za komisije u toku radnog vremena, jeftina hrana...a građanima sve skuplji život i manje plate. Gdje je tu etika? Da li smatrate da zaista političari toliko vrijede i da trebaju toliko više novca? 

 - Političari, ili bolje reći predstavnici naroda u vlasti nisu ništa vredniji od „običnog“ naroda kojeg predstavljaju, oni su dobili posebno breme odgovornosti, koje moraju opravdati i za koje moraju odgovarati. To nije privilegija, već ogromna obaveza, koju ne može svako preuzeti i ispuniti.

Ja se nadam da će u narednom periodu većina u vlasti biti grupa ljudi koja razumije probleme, te će izglasati izmjene i dopune koje će biti usklađenije, realnije i etički prihvatljivije. 


32.vijećnik: Mislite li da će uskoro doći do usklađivanja plata na relaciji politika - realni sektor?

 - Nadovezivajući se na prethodni odgovor, mislim da moramo i iskreno se nadam da hoćemo. Krajnje je vrijeme, budućnost se ne čeka, ona je sada. Dok to ne shvatimo, nema nam napretka.


32.vijećnik: Da li biste mogli obećati da ćete pokrenuti to pitanje?

 - Apsulutno da! 


32.vijećnik: Vaš prioritetni zadatak ako vas izaberu?

- Ukoliko mi se ukaže prilika, nastojala bih biti glasnogovornik naroda. Sve ono što građani žele da predložim u parlamentu, potrudit ću se da pokrenem. Podržat ću svaki vid poboljšanja i pozitivne promjene, jer svi zajedno želimo bolji standard življenja, odgovornu politiku i konkretne mjere razvoja. 


32.vijećnik: Dugoročni cilj?

 - Ostati u domovini, nastaviti svoje obrazovanje i aBd boriti se za bolje sutra. 


32.vijećnik: Vaša poruka glasačima?

 - Podsjetimo se riječi velikog čovjeka i neprevaziđenog političara, r. Alije Izetbegovića, koji je opisao kome treba i kome ne treba dati podršku na izborima: „Nemojte glasati za lokalne moćnike, kao ni za one koje su stekli bogatstva za koja se ne zna porijeklo. Nemojte glasati ni za one koji mnogo govore, a rade prijatne poslove. Znate, nađu i u toku rata prijatno da rade, ali puno govore. I nemojte glasati za one koji za sebe agituju, one koji kažu glasaj za mene i one koji traže vlast.“ 











Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...