nedjelja, 15. srpnja 2018.

Skandalozna hutba i zloupotreba vjere u Zenici

Hafiz Enes Beganović i njegova hutba od petka 13.07.2018. godine odaslata sa mimbera Čaršijske džamije ostat će zapisana crnim slovima u istoriji lokalne politike koja sve više poprima obrise beduinskog sukoba. Nakon olujnog nevremena tog petka koje nije zaobišlo ni Zenicu i njegova hutba se može okarakterisati kao "petak trinaesti", poznati mit o nesretnom danu u godini.

* Beduini (arap. بَدَوِي, transkribovano badawī) su arapska nomadska etnička grupa. Podeljeni su na plemena ili klanove poznate na arapskom kao ʿašāʾir (عَشَائِر).

Za neupućene, nespretni hafiz Enes Beganović, imam Čaršijske džamije je badže glavnog imama Salkice tako da postoji mogućnost da ovaj skandal ostane u krugovima medžlisa kao "nesmotren čin".
U najkraćem, kontroverzna hudba koja bi se mogla usporediti sa najprimitivnijom predizbornom ratnohuškačkom retorikom i ocjeniti jednom vrstom govora mržnje za koji se po zemaljskom zakonu krivično odgovara.

Dakle, ova snimljena hutba u džamiji je čisti politički govor hafiza Beganovića. Vješto inscenirana tzv.kritika vijećnika po uzoru na one koje pratimo na društvenim mrežama, u većini slučajeva neukusne šale namjenjene ljudima sa manjim koeficijentom inteligencije, po svoj prilici prethodno dogovoren s gradonačelnikom ili njegovim savjetnikom koji se kriju iza mnoštva lažnih fejsbuk profila koji podržavaju sami sebe. Efendija spominje i "suzdržane" s poslednje sjednice gradskog vijeća, kao što ih spominju "gradonačelnikovi ljudi" u nekim od prethodnih fcb. objava. Između ostalog, za dio džematlija za koje uvaženi efendija smatra da ne pripadaju njihovoj političkoj opciji kaže da "plizne" po džamijama kao da su životinje. Dragi efendija, nije minber napravljen da se koristi za tumačenje i kritikovanje odluka gradskog vijeća. Ova vaša nesmotrenost i zloupotreba svetog mjesta je jako opasna i nepotrebna i plašim se da bi mogla izazvati nesagledive posljedice ako zahvati iskrene vjernike. Ako je ljudi zaista prihvate, odnosno ako ih po gradonačelnikovom upustvu zatrujete tom suludom idejom da jedni vjernici plizne a drugi klanjaju ne gine nam "Sirija" ovdje u Zenici. Krvavi obračun vjerskih sekti (beduina) za koji ćete vi biti odgovorni.
* Minber ili Mimber (arapski: منبر) je prostor u džamiji gdje imam (vođa molitve) stoji za vrijeme hutbe je dakle "sveto mjesto" koje ste zloupotrijebili i s toga od vas očekujem javno izvinjenje građanima Zenice a od Islamske zajednice BiH sankcije za zloupotrebu minbera.


Pogledajte kontroverznu hutbu...



"Hafiz Enes ef. Beganović je rođen 26.08.1969. godine u Zenici. Završio je Gazi Husrev begovu medresu, a diplomirao i magistrirao na FIN-a. Hafiz je završio pred rahmetli hafizom Mahmut-ef. Traljićem. Imam je Čaršijske džamije u Zenici već 16 godina", podatak je "Preporoda", islamskih informativnih novina.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...