ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Rusmir Isak, u razgovoru s 32.vijećnikom

Sa 32. vijećnikom razgovara humanista Rusmir Isak iz Zenice, inače vijećnik A-sda u Gradskom vijeću, koji se nedavno odlučio odreći mjesečnog paušala u ime liječenja malenog Arslana. On je pozvao i ostale kolege da učine isto, kako bi makar u ovakvim situacijama pokazali jedinstvo i spasili jedan život.

Rusmir Isak, rođen 1994. godine u Zenici, dipl. ekonomista, magistrant na Ekonomskom fakultetu, majstor borilačkih vještina.

32. vijećnik: Mnogi će reći da je vaš nedavni humani gest i pozivanje vijećnika da učine isto populizam ili reklama vrijedna 500 maraka. Što vi kažete na to? Jesu li se vijećnici odazvali vašem pozivu, a ako nisu, što mislite, zašto nisu?

Dužnost svakog čovjeka jeste da pomaže svojim sugrađanima, posebno onima koji iz raznih razloga nisu u mogućnosti da ostvaruju svoje osnovne životne potrebe, a posebno troškove specifičnih i skupih liječenje. Zar je populizam pomoći drugome da se izliječi? Velika je razlika između malograđanskog populizma i vijećničke i ljudske etike. Ja sam pozvao svoje kolege vijećnike da se uključe u ovu akciju, a svako moje naknadno insistiranje na njihovoj daljnjoj reakciji upravo bi moglo da poprimi elementa tzv. populizma.

32. vijećnik: Osim bolesnih, što mislite koga još pomažemo svakodnevnim apelima i moljakanjima za skupljanje novca u liječenju teško oboljelih?


Nažalost, Bosna i Hercegovina je u teškoj tranzicijskoj krizi, koja se sve više odražava i na sve teže opće društveno stanje i odnose, uključujući i na krizu morala – pojedinaca i društva. Zbog toga su skoro normalnim postale pojave da naši sugrađani pored liječenja sve teže ispunjavaju svoje ostale životne potrebe, uključujući i one elementarne potrebe života – ishrana, komunalije, školovanje i sl.

32. vijećnik: Bh građani su emotivni pogotovo na slike bolesne djece koja su po prirodi ljepuškasta. Zna li se ko su ljudi koji odlučuju ko će živjeti i za koga će se skupljati novac a koga će odbiti?

Ono zbog čega vrijedi živjeti u Bosni i Hercegovini su njeni ljudi. Oni su naša najveća vrijednost. Pravi humanitarci nikada transparentno ne pokazuju svoju ljudsku stranu. Oni su nenametljivi i pomažu tiho i od srca. Na žalost, sve veća je elitizacija našeg društva, tako da je ekonomska moć sve više u rukama pojedinaca. Zbog toga moramo težiti stvaranju sistemskog funkcioniranja vlasti, kako bi ona sa svojim mehanizmima djelovanja bila dostupna svim svojim građanima.

32. vijećnik: Na kojem po redu prioriteta je gradnja gradske vijećnice u gradu i možeš li, odnosno hoćeš li kao pojedinac išta poduzeti ako ne misliš da je sad prioritetno trošiti pare za to?

Gradska vijećnica je važna infrastrukturna potpora modernom funkcioniranju vlasti, međutim mislim da to u ovom trenutku nije prioritetno pitanje. Postoje mnogo važniji i prioritetniji projekti za naš grad, kao što su zapošljavanje omladine, rješavanje drugih ekonomskih i kulturnih pitanja mladih, izgradnja prioritetnih infrastrukturnih objekata – za grijanje, putne komunikacije, igrališta itd. Gradska vijećnica je samo jedan objekat kojim se gradska administracija u ovom trenutku još više odvaja i otuđuje od svojih građana koji nisu riješili ni svoje osnovne životne probleme, kao što su liječenje, školovanje, pa čak i ishrana!

32. vijećnik: Da li misliš da je haos u opštini i da niko ništa ne radi zbog toga što im nisu lijepe kancelarije ili zato što su vijećnici nehljebi i neće i ne znaju da rade svoj posao?
Ja ne bih govorio ni o kakvom haosu, jer to je ipak prenaglašena kvalifikacija i za mene neprihvatljiva sintagma. Mislim da uposlenici gradske administracije rade svoj posao onako kako to od njih traže njihovi neposredni rukovodioci. Prostorni kapaciteti ne limitiraju njihov profesionalizam. Koliko su oni kreativni i spremni da razumiju teškoće i probleme građana, to je drugo pitanje. Mislim da bi oni morali više slušati glas naroda i gradskih vijećnika, jer njih ne treba shvatati i prihvatati kao nekoga „s druge strane“, nego kao partnere u efikasnom rješavanju zajedničkih životnih problema.

32. vijećnik: Po čemu ste Vi kao pojedinac danas drukčiji od ostalih na lokalnoj političkoj sceni?


Zahvaljujem se na takvoj procjeni. Ja sam samo običan čovjek, koji nastoji našim sugrađanima pomoći i pristupiti njihovom razumijevanju sa one opće ljudske strane. Možda me to čini osobenim, jer sam spreman sa njima podijeliti svoja razmišljanja i uvijek im pružiti pomoć u skladu sa svojim mogućnostima.

32. vijećnik: Vaš stranački kolega tvrdi da se u gradskoj administraciji i javnim preduzećima, protuzakonito primaju novi uposlenici. Da li je to istina? Ima li korupcije u zapošljavanju i da li omladina baš zbog toga odlazi iz grada?

Svaki gradski vijećnik ima svoj specifičan pristup u rješavanju određenih pitanja značajnih za Grad Zenicu, a svima nam je poznato u čijoj su nadležnosti pitanja zakonitosti rada. Eventualna pojašnjenja svakako možete dobiti od mog kolege, uvaženog gradskog vijećnika. Što se korupcije tiče, ona je sistemska pojava koja se prema podacima TI odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Odlazak omladine na zapad karakterističan je ne samo za BiH, nego za cijeli region, a razlozi su svima dobro poznati – nezaposlenost, te nezadovoljstvo omladine općim društveno-političkim stanjem u državi.

32. vijećnik: U predizbornoj kampanji svi su obećavali zapošljavanja! Da li je otvoreno i jedno novo radno mjesto? Da li je počela realizacija bilo kojeg novog projekta koji podrazumijeva novo zapošljavanje?

Prema mojim saznanjima, ne možemo biti zadovoljni. Nema novih investicionih projekata i poduhvata, a i mnoga postojeća preduzeća i firme dolaze pod stečaj i zatvaraju se.

32. vijećnik: Znate li nešto što javnost Zenice ne zna, a trebalo bi da zna?


Mislim da se sa građanima Zenice još uvijek vješto manipulira – jedno im obećava, drugo radi, a sasvim treće politički spinovano i netransparentno govori. Nažalost, to populistički još uvijek dobro prolazi kod određenog broja naših građana. Mislim da je politički dosljedna i jedina prava politička opozicija stranka kojoj ja pripadam – Stranka demokratske aktivnosti ASDA. Mislim da bi naši sugrađani u njenim saopćenjima i programskim rješenjima mogli pronaći odgovore na svoja mnogobrojna pitanja, jer to je i jedina politička opcija koja je cijelo vrijeme u Gradskom vijeću amandmanima i vijećničkim pitanjima zagovarala i aktuelizirala sva bitna pitanja za Grad Zenica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...