Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


ponedjeljak, 26. veljače 2018.

Prof. dr sc. Spahija Kozlić, u razgovoru s 32.vijećnikom

Profesor Filozofije prava i retorike na Pravnom fakultetu u Zenici  Spahija Kozlić, vijećnik Gradskog vijeća Zenica, ekskluzivno za blog 32.vijećnik govori o aktuelnim dešavanjima na zeničkoj političkoj sceni.

32.vijećnik: Kako ste prošli na izborima za članove Savjeta MZ? Koliko ste mjesta osvojili i da li će te mjesne zajednice imati bilo kakav učinak s obzirom na saradnju na relaciji SDA-NB, odnosno gradonačelnik? Šta ako izostane podrška gradonačelnika? Imate li mehanizme zaštite tih mjesnih zajednica?

Spahija Kozlić: Na izborima za savjete mjesnih zajednica vodila se politička bitka Stranke demokratske akcije protiv ostalih ili (što je još preciznije) ostalih protiv SDA. Na drugoj strani su, dakle, Nezavisni blok, SDP, SBB, Snaga centra, Naša stranka, DF..., bez obzira da li su oni sami imali svoje kandidate ili ne. Cilj je bio lobirati protiv SDA i boriti se protiv SDA. Takva politika, politika protiv najjače stranke prenešena je sa državnog nivoa na nivo Grada Zenice, što se vidi i iz djelovanja u Gradskom vijeću posljednjih nekoliko mjeseci. Bez obzira na to, SDA je prema preliminarnim podacima dobila izbore u najvećem broju mjesnih zajednica i, pokazat će analiza, znatno popravila svoj rejting u odnosu na lokalne izbore 2016. godine. Ono što me uistinu zabrinjava jest ophođenje gradonačelnika prema mjesnim zajednicama u kojima su mještani birali kandidate SDA. Nadam se da neće doći do segregacije, te da one neće biti različitim metodama kažnjavane. Ukoliko se to desi, iznaći ćemo metode političke borbe protiv toga. Želim ovdje izreći i bojazan da će u mjesnim zajednicama gdje nije pređen izborni prag od 10% biti postavljeni poslušnici gradonačelnika Kasumovića. Ja sam, kao što znate, u fazi rasprave o izborima u mjesnim zajednicama uložio amandman u ime Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću u kojem sam predlagao ponavljanje izbora u mjesnim zajednicama koje nisu prešle cenzus od 10 procenata kako bi se građanima pružila još jedna prilika da glasaju. To sam uradio zbog legitimiteta onih koji vode mjesne zajednice, međutim, takav je amandman odbijen od strane nove većine u Gradskom vijeću.

32.vijećnik: Kako podnosite omalovažavanja od strane gradonačelnika tokom sjednica Gradskog vijeća? Što mislite o istim, od strane njegovih simpatizera po društvenim mrežama?

Spahija Kozlić: Vjerujte mi na riječ kad kažem da ne znam šta je teže – slušati besmislenosti sa govornice ili na njih odgovarati. U ovih godinu dana moga bavljenja politikom sam shvatio da je neodgovaranje možda i najbolji način odgovaranja. Istina, teško je trpjeti salve uvreda, kleveta i nipodaštavanja. Smirenost nalazim u onom čime se bavim skoro cijelog života – filozofiji. Zbog toga se i ne želim spuštati na nivo primitivnih i odgovarati na necivilizirani način. Takvi „govornici“ su odavno izgubili moć slušanja, a o uvažavanju političkih oponenata da i ne govorim. Možete li zamisliti da ja reagiram uzvraćajući na uvrede uvredama, na laži lažima? Ne bih nakon toga imao obraza doći pred moje studente koje poučavam filozofiji, etici i retorici. Kada su društvene mreže u pitanju, ne osvrćem se i ne pratim kojekakve lažne profile koji me napadaju. Ja sam svoj stav o društvenim mrežama i širenju mržnje na internetu iznio prijedlogom Rezolucije o osudi govora mržnje na internetu koju je, kao što je poznato, usvojilo Gradsko vijeće Zenica.

32.vijećnik: Jeste li spremni govoriti o "slučaju" kada vas je jedna djevojka fotografisala? Što se desilo kada se slika našla na lažnom fcb. profilu koji vas omalovažava? Da li je istina da ste prijetili djevojci ili je "montiran slučaj" kao onaj u vrijeme predizborne kampanje kada se navodno otkrio čovjek s torbom para koji u ime sda podmićuje biračke odbore? Taj čovjek nije procesuiran i nikada nismo saznali o kome je riječ.

Spahija Kozlić: Ovaj „slučaj“ je potvrdio moje ranije hipoteze o real-politici kao prostoru korištenja makijavelističkih metoda: podmetanja, podmićivanja, izmišljanja, šikaniranja, pokušaja uništavanja ugleda, i tome slično. U politiku sam i ušao motivisan željom za promocijom jednog drugačijeg – oljuđenog političkog djelovanja, jer sam uvjeren da je to moguće, to jest da je moguće iznositi drugačije stavove, a da pri tome ne budete napadani kao osobe. Ja ću ustrajati u takvoj borbi. Montaža nekakve prijave protiv mene zbog nekakve djevojke koju uopće ne poznajem najviše je naštetila ugledu moje porodice. Moja supruga i sinovi, braća i moje sestre, te prijatelji, frapirani su ovim pokušajem javnog linča. Ja sam u tom smislu pokrenuo adekvatan postupak, za početak pred Etičkom komisijom. Bez obzira na sve, još uvijek se nadam da će onome ko je montirao prijavu proraditi savjest, jer zna da je sve to laž.

32.vijećnik: Iskreno, meni se ne sviđaju tv prenosi sjednica GV i ne pratim ih...Da li će građani Zenice i naredne dvije godine gledati cirkus na sjednicama Gradskog vijeća? Što vi mislite, da li bi bilo dobro ukinuti tv prenos sjednica?

Spahija Kozlić: Meni se način vođenja sjednica i vokabular koji se koristi nimalo ne sviđaju. Ja sam to u jednom navratu nazvao cirkuzom, a ne cirkusom. Cirkus je ozbiljna stvar a cirkuz dno zabave. Ja u Gradsko vijeće nisam došao da se zabavljam, nego da pokušam nešto učiniti i zbog toga mi ovakvo što nije zabavno. Naprotiv, trošiti vrijeme na prepucavanja znači ne baviti se problemima. Na svakoj sjednici Gradskog vijeća nastojim ne ulaziti u iracionalnosti. A prenos sjednica? Pa, s jedne strane je dobro da građani vide ko nam vodi Grad. S druge strane, bojim se da se makijavelizam ne proširi na zajednicu.

32.vijećnik: Koji su to potezi, odnosno zaključci Gradskog vijeća s kojima se SDA može pohvaliti? Građani tvrde da niko ništa ne radi, da se vijeće pretvorilo u arenu, mjesto za međusobna optuživanja. Jesu li vijećnici i gradske službe zaradili svoje plaće.

Spahija Kozlić: Slažem se sa generalnom konstatacijom da Gradsko vijeće, gradonačelnik i gradske službe nisu zadovoljili. Zbog toga sam itekako zabrinut. Zenica je, nažalost, duboko podijeljena. U Zenici, posebice u gradskim službama i javnim preduzećima, sve je evidentniji mobing, a posebno strah od iznošenja vlastitih stavova. Svjedok sam toga, jer sam u posljednjih godinu dana imao sate i sate razgovora sa ljudima koji se plaše. Kada su tražili razgovore sa mnom, jedini je uslov bio da razgovaramo na skrovitom mjestu. To je strašno i takvih stvari nije bilo prije. Vijećnici Stranke demokratske akcije su u ovih nešto više od godinu dana nastojali dati doprinos boljitku Zenice kroz podršku dobrim prijedlozima. No, bez obzira na to, stalno su se izmišljali razlozi za spinovanje i napad na SDA. Pogledajte popis inicijativa SDA podnešenih od momenta konstituiranja Gradskog vijeća i vidjet ćete. Vidjet ćete da one nikada nisu došle na sjednice Gradskog vijeća i nikada na njih nije odgovoreno. Time se grubo kršio Statut Grada Zenice pa smo podnijeli Interpelaciju koja je, vjerovali ili ne, navodno negdje nestala. Njome smo htjeli raspraviti razloge za nepostupanje prema odredbama Statuta i Zakona o principima lokalne samouprave FBiH. Pozadina je jasna i naš je aktivizam gradonačelnik javno podveo pod „inšalah“ prijedloge i inicijative, te otvoreno rekao kako naši prijedlozi nikada neće biti realizirani.

32.vijećnik: Što mislite o onoj mojoj inicijativi za uvođenje obaveznog psihijatrijskog vještačenja od strane posebnog ljekarskog tima kod prijave kandidata za izborne liste? Da li biste imali nešto protiv?

Spahija Kozlić: Bilo koji prijedlog kojim bi se provela ekspertiza sposobnosti za obavljanje nekog posla, time naravno i politike – podržavam. U politiku, nažalost, svašta ulazi. Dosta je nekompetentnih ljudi i onih koji u tome vide lični probitak. Svjedok sam da veliki dio vijećnika u Gradskom vijeću ne razumije elementarne stvari. Time ne kažem da svako treba znati sve. Ozbiljne političke stranke kakva je SDA imaju grupe eksperata koje pripremaju političare za njihove nastupe. To nije slučaj sa velikom većinom drugih političkih stranaka.

32.vijećnik: Prema izvorima bliskim 32 vijećniku, krivične prijave koje građani upućuju tužilaštvima isti prosljeđuju onome protiv koga je podnesena? Da li je potrebna neka čistka u pravosuđu?

Spahija Kozlić: Vi ste primijetili da ja ne komentarišem sudske postupke na sjednicama Gradskog vijeća. Kao neko ko se bavi filozofijom prava rad pravosuđa analiziram u formi naučnih radova i o tome diskutujem na naučnim skupovima. Ovdje mogu izreći jednu rečenicu: nipošto nisam zadovoljan, posebno nisam zadovoljan radom tužilaštava u Bosni i Hercegovini, jer su u njihovom radu inkorporirani nepravnički elementi.

32.vijećnik: Postoje mišljenja da je pojavljivanje novih likova a shodno tome i vaš lošiji izborni rezultat ubacivanje "trojanskog konja" narodu da bi se nakon izvjesnog vremena pokazalo da su građani izabrali lošiju opciju, da bi se već kod slijedećih izbora vratili SDA stranci. Navodno, da time pokažete kako je SDA jedina stranka koja zna vladati. Vaš komentar?

Spahija Kozlić: Prema mome mišljenju, legitimno je istupiti iz neke političke stranke, bez obzira na motive. No, nemoralno je i krajnje nekorektno biti članom jedne a raditi za interese druge političke stranke. To se desilo Stranci demokratske akcije, posebno tokom kampanje za lokalne izbore i nakon njih. Mi smo u tom smislu formirali Komisiju za vanstatutarno djelovanje i, kao što javnost zna, četiri osobe su isključene iz SDA. Na tome nećemo stati, jer je ovo dio reforme i čišćenja SDA, kako u Zenici, tako i drugdje u Bosni i Hercegovini. Generalno, postoje ozbiljne i „vikend“ stranke. Ozbiljne stranke, kakva je Stranka demokratske akcije, imaju temeljne ideje, postoje dugoročno i djeluju na duge staze, a „vikend“ stranke od izbora do izbora. Zaključak sami možete izvesti.

32.vijećnik: Da li ste konačno utvrdili ko su ljudi koji su se "prodali", okrenuli vam leđa i na koga ubuduće možete računati?

Spahija Kozlić: Rekao sam već da smo otpočeli proces duboke reforme zeničke SDA. Nećeme na tome stati, a proces je intenziviran okončanjem izbora u SDA nakon uvođenja povjereništva u novembru 2016. godine. Čekali smo prvu sjednicu Općinskog izvršnog odbora i uručili otkaze četvorici članova SDA, jer smo htjeli da takva odluka ima veći legitimitet. Nastavljamo sa tim i u političku arenu uvodimo sposobne, obrazovane, moralne i željne političke akcije. Drago mi je da mogu reći da su ovakvi potezi prihvaćeni sa odobravanjem, ne samo kod članova i simpatizera SDA, nego i od ostalih građana Zenice.

32.vijećnik: Nemate većinu u Gradskom vijeću iako ste u koaliciji sa A SDA i SBB! Kako mislite održati bilo koje predizborno obećanje? Plašite li se odmazde na slijedećim izborima?

Spahija Kozlić: Stranka demokratske akcije u Gradskom vijeću Zenica je u suštinskoj opoziciji. Istina je da smo prilikom konstituiranja Gradskog vijeća, Radnog predsjedništva i stalnih radnih tijela, kao najjača politička snaga preuzeli posao uspostave struktura ovog predstavničkog tijela i to zajedno sa SBB-om, A-SDA-om i BPS-om. No, taj je međustranački sporazum iscrpljen konstituiranjem Gradskog vijeća. Kasnije smo postizali međustranačke dogovore sa Snagom centra i A-SDA-om i to sve do jeseni 2017. godine. Kolege iz Snage centra su potrčali za kratkoročnim interesima i to je njihov politički izbor koji im se već razbija o glavu. Znate, najveća kazna za političku stranku je gubitak identiteta. Mi se ne plašimo bilo kakve admazde, jer ćemo na sljedeće izbore izaći jači nego ikada. Ovu godinu dana smo iskoristili za detaljan unutarstranački rad, a takav je rad, posebno na terenu, recept za politički uspjeh.

32.vijećnik: Nakon izbora raspušten je Gradski odbor, uvedeno povjereništvo, smjenjeni su neki članovi, imenovan novi GO. O čemu je riječ? Radi li se o podmlađivanju kadrova?

Spahija Kozlić: Da, radili smo punu godinu dana i taj smo rad otpočeli detaljnom analizom postignutih rezultata na lokalnim izborima, stanjem u stranci, posebno infrastrukturom i kadrovima, te planovima za provođenje izbora. Poznato je da je zenička SDA prva općinska organizacija koja je nakon povjereništva provela unutarstranačke izbore. Izbori su provedeni prvo u mjesnim odborima, potom su delegati na Izbornoj skupštini, koja je održana 3. februara, birali predsjednika, potpredsjednike i članove Općinskog izvršnog odbora, njih ukupno 19. Kada pogledate imena novih presjednika mjesnih odbora i članova izvršnog odbora, vidjet ćete da se radi o velikom kadrovskom osvježenju i podmlađivanju. Dovoljno je samo reći da zeničku SDA sada vodi radničko dijete, univerzitetski profesor prava i aktuelni zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH prof. dr sc. Nezir Pivić, da su mu zamjenici Mirsad Čizmo, Suad Kaknjo, Ismet Begić, Jasmin Duvnjak i Belma Pojskić. Ergo, Stranka demokratske akcije je u Zenici okrenula novi list.

32.vijećnik: Da li je to početak neke nove politike s ciljem zbližavanja s narodom?

Spahija Kozlić: U svakom slučaju. Rekao sam već da su članovi SDA podržali prve poteze novog stranačkog rukovodstva i to nas je ohrabrilo da nastavimo dalje. Slijede nove metode političkog djelovanja s fokusom na terenski rad o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Osim toga, čeka nas mukotrpan i minuciozan posao biranja najkompetentnijih i najsposobnijih koji će biti na listama za predstojeće opće izbore u Bosni i Hercegovini. Uglavnom, nakon ranije vidljive brige, naši članovi budućnost SDA vide sa znatnom dozom optimizma.

32.vijećnik: Po čemu ste Vi danas drukčiji od ostalih stranaka i pojedinaca na lokalnoj političkoj sceni?

Spahija Kozlić: Stranka demokratske akcije ima jasne političke ideje, Stranka demokratske akcije posjeduje jaku kadrovsku i svaku drugu strukturu, Stranka demokratske akcije ideje i motivaciju za djelovanje crpi iz tradicije Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. To je ono što razlikuje SDA od drugih političkih opcija i zato ona opstaje ovako dugo i opstat će zahvaljujući tome, jer vuče dugoročne a ne kratkoročne poteze.

32.vijećnik: Vaša poruka članovima i simpatizerima stranke?

Spahija Kozlić: Ukazujmo jedni drugima na greške, podržimo jedni druge u dobrim postupcima. SDA je otvorena za dijalog bez obzira na nacionalno, religijsko, spolno i svako drugo opredjeljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi