srijeda, 11. ožujka 2015.

Svršavaj moj narode!

Sve više se čini kako naši "vizionari" ne gledaju naprijed, već se vraćaju 600 godina nazad tražeći nove modalitete za suvremenu BiH. Bilo bi daleko veća korist da se vrate samo jednu ili dvije godine nazad i analiziraju rad pravosuđa, a zatim urade reviziju uposlenih da se ubuduće ne bi dešavalo da bivša ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, aktuelni sudija u Opštinskom sudu u Banjaluci odgovara za krivično djelo krivotvorenja javne isprave.

Da, dobro ste pročitali, Romana Brkić je aktuelni sudija... nezakonito je sačinila i ovjerila uvjerenje o položem stručnom ispitu za svog supruga Dženaida, na osnovu kojeg je ovaj zasnovao radni odnos u Opštinskog sudu u Tešnju.

Olakšavajuća vijest je, da je tužilaštvo podiglo optužnicu kojom tereti i Dženaida Brkića za upotrebu krivotvorene isprave.

Hoće to, dešava se kad imaš državu na dva dijela u kojem je opet ova druga polovica podjeljena na deset komada, a svaki komad ima svoje vlade, pravosuđe, ministarstva i ministre istih te su u nedostatku kvalifikovanog i iskusnog kadra prinuđeni birati ministre “pripravnike” sa tek završenim stručnim ispitom. I taj ispit, ko zna kako su ga i gdje odradili, u Širokom brijegu ili Travniku u prolazu autobusa kroz grad, odnosno, pauzi za kafu kako glasi već ispričani vic o obrazovanju u BiH. Apsurd nad apsurdima bi bio da korupcijom dođeš do mjesta u pravosuđu. Mislim, imali smo sutkinju koja gola radi vježbe na svom kancelarijskom stolu, pretpostavljam da i toga imamo.

Hoće to, dešava se kad imaš državu u kojoj narod bira vlast koja nije u stanju sama sebe rasporediti pet mjeseci nakon izbora. Otimaju se za ministarstva u koja će rasporediti upravo ovakve “prestupnike” da ih štite od vlastitog kriminala i korupcije.

Hoće to, dešava se kad imaš državu u kojoj prva polovica države pusti narodu priču kako treba ratovat za Crnogorsku Sutorinu kako bi je dali ovoj drugoj polovici, a zatim, možda opet ratom, spojili u jednu cjelinu. Na kraju, da bi zaokružili priču i zabavili sopstveni narod samim sobom, vratiš ih 600/700 godina nazad i ispričaš priču o bosanskim kraljevima. I dok narod svršava raspravljajući kad mu je bilo najbolje, u međuvremenu njihovi izabranici se otimaju za ministarstva. Svršavaj moj narode, skupo će te koštat to svršavanje, i jedne i druge (i staru i novu vlast) plaćate novcem vaših unuka.

Pojašnjenja radi, prema pisanju portala rtv.ze, na osnovu anonimne prijave, Kantonalno tužilaštvo je došlo do saznanja da je Romana Brkić, u vrijeme dok je bila na funkciji ministrice pravosuđa i uprave u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, nezakonito sačinila i ovjerila uvjerenje o položem stručnom ispitu za svog supruga Dženaida, na osnovu kojeg je on zasnovao radni odnos u Opštinskog sudu u Tešnju. Tužilaštvo je podiglo optužnicu kojom tereti i Dženaida Brkića za upotrebu krivotvorene isprave. Sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda u Zenici optužnicu je potvrdio 3. marta. Romana Brkić, rođena 1983. godine u Tešnju bila je najmlađi ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2006., a pravosudni ispit položila 2009. U julu prošle godine imenovana je na mjesto sudije Opštinskog suda u Banjaluci.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...