petak, 19. travnja 2013.

“Zenica, moj grad” ili grad SDA-ovaca?

U Zenici je proteklih dana pokrenut zanimljiv projekt "Zenica, moj grad", gdje će poznate ličnosti grada Zenice govoriti o svome gradu i njegovim potencijalima. Taj projekt obuhvata videosadržaj koji će biti prezentiran javnosti svake sedmice, gdje će poznate ličnosti Zenice govoriti o svome gradu. 

Kažu da im je cilj da ljudi shvate da imaju dosta razloga da budu ponosni na svoj grad i razloga da razmišljaju pozitivno.

Slučajno ili ne, nekoliko dana ranije, tačnije 04/06/2013 u sklopu aktivnosti udruženja kojem pripadam počeli smo sa snimanjem video materijala suprotnog sadržaja a koji smo počeli prezentovati javnosti i do sada objavili dvije kratke priče.

Naš cilj je da pokažemo kako ima i onih koji su odbačeni, ignorisani od strane lokalne vlasti i ogorčeni na bahato ponašanje istih.

Ne primaju Vas na posao, ne daju Vam budžetska sredstva iz programa za socijalne pomoći, ne daju Vam poticaj za poljoprivredu, ne daju Vam sredstva za izgradnju lokalnog puta ako nemate dovoljno “njihovih” glasača na izborima, ne daju Vam ni stipendiju iako bi trebali da je dobijete, a sve samo zbog toga što niste član stranke na vlasti.
Srećom nisam sportista, nisam poljoprivrednik, ne treba mi ni pijesak ni cement za lokalni put, nisam tražio niti mi treba bilo šta od imenovanih, samo se pitam, čiji je ovo grad, građana koji žive u njemu ili onih koje ne viđamo subotom i nedeljom u gradu?

 “Zenica, moj grad” ili grad SDA-ovaca?

Kao jedan od primjera navest ću jednog od onih koji nije želio da stane pred kamere. Ovoga puta ne radi se o samohranoj majci, radi se o “samohranom ocu” dječaka koji je donio specijalnu nagradu iz Goražda i slovi za najboljeg klarinetistu.

“Razočarani smo. Gdje god smo otvarali vrata, tražili pomoć za nabavku novog instrumenta koji njemu treba niko jednostavno neće da pomogne “, nedavno je rezignirano izjavio otac dječaka za portal doznajemo.com.

Pisali su općini, službi za društvene djelatnosti ali odgovora nema iako je ARMIN DONIO SPECIJALNU NAGRADU I SLOVI ZA NAJBOLJEG KLARINETISTU na Otvorenom federalnom takmičenju učenika i studenata muzike, koje je od 9. do 12. aprila održano u Goraždu.

Možda bi Armin Smriko i dobio stipendiju da mu je roditelj ili sam on član neke od vladajućih stranaka, u ovom slučaju SDA stranke.

Dakle, kao što sam već ranije napisao na zvaničnoj web stranici Akcije građana, počeli smo pisati priče, a da li ćemo dozvoliti da nam drugi pišu kraj ne zavisi samo od nas, Zeničkih aktivista udruženja “Akcija građana”. To zavisi i od sagovornika u našim aktivnostima i projektima.

Živi bili i solidarno do pobjede!






1 komentar:

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...