utorak, 12. studenoga 2019.

Umjesto da puše u slavljeničke svjećice, gradonačelnik gasi "požare" koje SDA ostavlja po mjesnim zajednicama!

Foto:
Fcb.str. "Fuad Kasumović"
S jedne strane slavlje i slavljenička torta povodom trogodišnjice, navodno "uspješnog" mandata gradonačelnika Fuada Kasumovića, a s druge,  visoka delagacija SDA na čelu sa premijerom Ganićem na sastanku sa predsjednicima mjesnih ogranaka SDA u Janjićima.
Dva događaja koji su izazvali pažnju javnosti... Slavljeničku tortu zasjenio je sastanak visoke delegacije SDA u Janjićima i izazvao reakciju gradonačelnika koji je po ko zna koji put zenički ogrannak SDA nazvao radikalnim i "osovinom zla". I tako, umjesto da puše u slavljeničke svjećice, gradonačelnik gasi "požare" koje SDA ostavlja po mjesnim zajednicama.

Obraćajući se Zeničankama i Zeničanima, kazao  je kako su retrogradne snage zeničke SDA ovih  dana ponovo krenule da obilaze naselja bez trunke srama i stida što nas je u državi sve manje. Između ostalog, nije kazao ništa novo što već nije rekao za ove tri godine mandata. Ponovio je kako su nas dvadeset i više godina držali u izolaciji, bez puteva, a često i rasvjete, vode, otvarajući samo kladionice, kao da su građani kojima se obraća, tih dvadeset godina bili na Marsu pa ne znaju da je i gradonačelnik tih dvadeset godina bio s njima.

"Oni tako hodaju i lažu, obećavaju, unose smutnju..." kazao je Fuad Kasumović koji je ubijedio sam sebe da On nije bio dvadeset godina s njima.

Ponovio je da je kao nezavisni kandidat porazio „osovinu zla“, pri tome zaboravljajući da je nakon njegovog izlaska SDA ostala samo osovina.

Navodno, SDA na čelu sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralemom Galijaševićem čini sve da kazni građane Zenice i zaustavi pozitivne promjene u našem gradu.

 U saopštenju za javnost SDA, između ostalog rečeno je da je delegacija ranije posjetila Babinski, Kočevski i Nemilski sliv sa namjerom da se upozna sa potrebama građana, uz poruku da je neophodno jačati jedinstvo kako bi na izborima iduće godine SDA vratila poziciju gradonačelnika Zenice.

"Na snazi je opšti bojkot od strane gradonačelnika Zenice, koji kao elementarna nepogoda blokira sve procese koje vodi Vlada ZDK. Narod mora znati sa kakvim se opstrukcijama susrećemo. Lokalni medijski servis nas drži pod blokadom, a kadrovi SDA su izloženi mobingu na poslu i harangi na društvenim mrežama. Nevladin sektor također ćuti, nama se izmišljaju skandali a njima se skandal prašta. Uvjeren sam da ćemo se sljedeće godine osloboditi Zenicu od elementarne nepogode", kazao je Pivić.

Galijašević je istakao da je Zeničko-dobojski kanton jedini u kojem je SDA uspjela uspostaviti funkcionalnu vlast, uz Tuzlu koja je to uspjela tek nedavno, te da je dobijeno povjerenje birača potvrda da je SDA povukla prave poteze kada je svoje redove očistila od otpadnika koji su vlastiti interes stavili ispred interesa stranke i naroda. Očekuje dobar rezultat na lokalnim izborima iduće godine, s obzirom da SDA u ZDK nikada nije bila snažnija i bolje pozicionirana u višim organima vlasti i rukovodstvu SDA BiH.

Pozvao je građane Zenice da osude politiku opstrukcije u Zenici, zbog koje ovaj grad zaobilaze investicije te zatvaraju vrata investitorima koji zajedno sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona žele realizirati projekte od koristi za sve građane ovog kantona, a posebno Zeničane.

"Svi gradovi idu u investicije, a samo se ovdje stoji. Politika opstrukcija i minimiziranja zasluga SDA je podijelila porodice, zavadila prijatelje i zaustavila razvoj koji je pokrenula gradska administracija na čelu sa rahmetli Husejinom Smajlovićem. Opstruirali su izgradnju cesta prema Babinu, Ovnaku i Bistričaku, zaustavili projekte energetske efikasnosti i Interventne kardiologije u KBZ-u, a ono što su oni napravili je ravno nuli. To građani moraju znati i pozivamo ih da zajedno krenemo u razvoj", kazao je Galijašević.

Premijer Mirza Ganić je istakao da Zenica, nažalost, nije usamljen slučaj, te da po istom šablonu populizma djeluju i druge općine gdje su gradonačelnici nezavisni.

"Siguran sam da takvi pojedinci nisu došli na vlast zato što ih narod voli, nego zato što iza njih stoje određeni centri moći koji žele podijeliti i oslabiti Bošnjake i koji na sve moguće načine pokušavaju oslabiti naše jedinstvo i staviti Bošnjake pod kontrolu. Ono što nisu mogli u agresiji, žele sada provesti u demokratiji podmećući lažne vođe. Svi su oni dio projekta u kojem Bošnjaci trebaju biti nečije sluge, a ne politički i ekonomski faktor'', kazao je Ganić.

Delegacija je posjetila Područnu školu Poljice, gdje bi, prema najavi ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahije Kozlića, dogodine trebala da bude izvršena rekonstrukcija i započeta izgradnja fiskulturne sale. U OŠ "Enver Čolaković" Janjići unazad dvije godine uloženo je oko 150.000 KM, a Vlada i resorno ministarstvo će nastojati da iz vlastitih sredstava i uz pomoć donatora iduće godine osiguraju dodatne investicije za centralnu i područne škole.

"Na Dan državnosti BiH planiramo zvanično otvoriti novu školu u Tetovu u čiju smo izgradnju investirali 2,3 miliona KM. Nažalost, ni taj projekt nije prošao bez opstrukcija od strane gradskih vlasti Zenice. Bio bih sretan kada bismo imali dobru saradnju sa gradom Zenica, kao što imamo sa općinama Tešanj, Kakanj, Olovo. Uvjereni smo da će građani kazniti politiku opstrukcija i da ćemo nakon izbora nastaviti ekspanziju Zenice koja je zaustavljena dolaskomaktuelnog gradonačelnika", kazao je Kozlić.

Potpredsjednik SDA Zenica Suad Kaknjo najavio je u narednom periodu intenzivnije stranačke aktivnosti, čija će kruna biti pobjeda kandidata SDA za gradonačelnika i osvajanje većine u Vijeću grada Zenica.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...