ponedjeljak, 21. listopada 2019.

TEHNIKA UZURPACIJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U PET KORAKA

1. Jeftino doći u posjed objekta čija pripadajuća parcela graniči sa zemljištem u vlasništvu grada.
2. Putem veza i vezica u Regulacioni plan ucrtati stamebno-poslovni objekt koji svojim gabaritima prelazi na susjednu parcelu, tj. na zemljište u vlasništvu grada.
3. Pridobiti (???) gradske vijećnike da dignu ruku za usvajanje Regulacionog plana.
4. Nakon usvajanja Regulacionog plana podnijeti zahtjev za dodjelu gradskog zemljišta temeljem Zakona o stvarnim pravima u smislu navodnog spajanja parcela.
5. I građevinska dozvola je tu, a gradsko zemljište kupljeno (ne)zakonito bez tendera po bagatelnoj cijeni utvrđenoj u proceduri neposredne pogodbe sa Gradskom upravom.

Očiti pristup rurbanog nasilja prema naprijed navedenom modelu jeste "Regulacioni plan Centar II" koji će se naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 24.10.2019.godine. Vrijedi napomenuti da u posljednje tri godine nije raspisan niti jedan tender za prodaju gradskog građevinskog zemljišta za izgradnju stambeno-poslovnih objekata usprkos činjenici da Zakon to nalaže a niti postoji Program stambene i ostale gradnje kao obavezan dokument u proceduri upravljanja i raspolaganja gradskim zemljištem.

Sasvim sigurno, nisu krivi "investitori" koji u zelenom gradu žele graditi na zelenim površinama i na nezakoniti način, nego isključivo oni koji to dozvoljavaju, a to je savršen recept kako "niko" postane "neko"!!!

Građani Zenice se samo mogu nadati da će gradski vijećnici, koje su oni izabrali, imati hrabrosti i znanja da zaustave destrukciju grada, te da će pokazati pripadnost zajednici i odbiti Nacrt Regulacionog plana Centar II.

U kontekstu svega navedenog ne bi smo trebali zaboraviti jedan od osnovnih principa prostornog planiranja a to je održivi razvoj koji treba zadovoljavati potrebe sadašnjice, ne dovodeći u pitanje mogućnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe! Iz tog razloga bi trebali razmisliti koliko će Zenicu koštati trenutna promocija anonimnih intelektualaca i njihova retrogradna ideologija na štetu  naše djece koja tek trebaju steći pravo glasa!!!

ZENICA ZNA,ŽELI I MOŽE BOLJE

autor: Boris Britvar

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...