srijeda, 9. listopada 2019.

Poklanjaju li zenički vijećnici višemilionsku nepokretnu imovinu Cimosa?

Slijedeći informaciju o neodgovornom ponašanju nekoliko vijećnika Gradskog vijeća Zenica, koji su prevagnuli kod izglasavanja zahtjeva preduzeća Cimos d.o.o Zenica  za brisanje zabrane raspolaganja nekretnine upisane u ZK uložak broj: 586 K.O. Zenica, kao autor bloga 32.vijećnik kontaktirao sam neke od njih s konkretnim pitanjem.

Pitao sam ih mogu li za blog 32.vijećnik odgovoriti da li je istina da rade protiv građana Zenice tako što se ponašaju neodgovorno kod raspolaganja državnom imovinom, podsjećajući ih da se radi o 41.sjednici vijeća kod glasanja o skidanju hipoteke nad imovinom koju je Cimos doo Zenica dobio na konto otvaranja radnih mjesta.

Navodno, Cimos je od grada Zenice za 1.6. miliona KM dobio nekretnunu vrijednu 20. miliona KM.. Uslov je bio da zaposli 600 ljudi, što nije ispunio, zaposlili su 180 ljudi tako da uzbog toga Grad Zenica traži od Cimosa da obešteti grad sa 1.2 mliona KM ili da vrate nekretninu a njima grad da vrati onih 1.6 miliona.

 Za ovaj prijedlog, između ostalih,  glasali su Meliha Salcinovic, Kenan Fetahagic, Adnan Šabani, Dženan Dedić i Vahid Spahić.

Gradonačelnikove promotivne fcb.str. tvrde da je odluka donesena bez stava  pravobranioca, da nije zakonita i da neće biti provedena, što navodno i jeste u korist grada i građana.

Do momenta zaključenja teksta nisam dobio odgovor od svih vijećnika. Kenan Fetahagić mi je zamjerio na dosadašnjem vođenju bloga rekavši kako "vrlo često iskrivim istinu ili je prikažem na sebi svojstven način" tako da će se suzdržati od odgovora na postavljena pitanja. Hmm.
Što je istina?
Istina nije ono što većina kaže da je istina. Pedeset jedan posto skupine može doći do pogrešnog zaključka. Grčka riječ za „istinu“ je alētheia, koja doslovno znači „otkriti“ ili „ništa ne sakrivati“. Pišem osobni blog iznoseći svoj osobni stav o društvenim procesima u lokalnoj zajednici i šire ne tvrdeći da je ono što pišem istina. Na čitaocu je da odvaga i izvuče sopstveni zaključak koji se ne mora podudarati s napisanim.

Elem, nebitno. Da nastavim... Dženan Dedić je nezvanično demantirao sve navedeno, bez konkretnog odgovora, kao i njegove kolege iz SDP-a i Naše stranke.
Konkretan odgovor dao je Mensud Keleštura koji je i najviše ocrnjen zbog pomenutog izglasavanja. Njegov odgovor prenosim u cjelosti, bez ijedne izmjene.
Trenutno stanje u praznim halama Cimosa je u završnoj fazi devastiranja hala i potpunog uništenja višemilionske investicije.
Ako smo svi pa i gradonačelnik suglasni da treba stvarati povoljno poslovno okruženje te da je svako novo radno mjesto zlata vrijedno ne vidim zašto pomenutim poslodavcima ne izići u susret. Omogućavanjem da isti kupe predmetnu halu, isti će investirati višemilionska sredstva i otvoriti stotinjak pa i više radnih mjesta.
Pored toga će uplatiti u budžet grada 800 000 km poreza a što zadržavanjem trenutnog statusa nekretnine neće moći biti realizovano.
Naime Cimos će porezati i prodati hale a zemljište će trajno ostati u njihovom vlasništvu do dana sudnjega.
Pitamo se da li je vrijedno zbog tih uslovno rečeno 800 000 KM osjetiti otvaranje preko 100 novih radnih mjesta.
Ako uzmemo u obzir da se iz budžeta grada za potsticaj što privrednicima u otvaranju novih mjesta, što preko razvojne agencija ZEDA izdvoji preko 3 miliona, a da se od tih sredstava uposli po 40 setak novih radnih mjesta, računica je jasna.
Samo odgovornim osobama iz Gradske uprave koji vjerojatno zbog nedobijanja reketa sprečavaju prodaju ovo ne ide u prilog pa preko umobolnih salivenovaca i lažnih profila pokušavaju osporiti ove fakte.
No nisu oni krivi što im je viša sila uskratila visokoorgansku materiju pa pišu kako im umobolni nalogodavac za dvjestotinjak maraka mjesečne naknade napiše.
No, ko zna razumjet će a tko ne misli ne vrijedi mu ni pojašnjavati.

Ovdje je sasvim jasno tko radi u interesu Grada i građana a tko kao i kod Zenicatransa radi na uništenju grada.
Srećom sve više je patriota u većini GV i uskoro će se donijeti na istom spasonosne odluke.

U prilogu: Faksimil zahtjeva za brisanje hipoteke i pismo zeničkih investitora:




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...