ponedjeljak, 7. listopada 2019.

NOVI REGULACIONI PLAN CENTRA - NOVI SKANDAL

Informacije koje vas neće ostaviti ravnodušnim stižu od uglednog arhitekte. Građevinari planiraju graditi stambeni kompleks u gradskom parku!?

Piše: Boris Britvar

Gradska uprava, nakon neuspjelog mešetarenja sa Regulacionim planom "Trga rudara", u tajnosti priprema novi plan za uništavanje centra grada.

Ovom prilikom neću govoriti o (ne)zakonitosti cijelog postupka, obzirom da je to već postala praksa, ali želim građanima ukazati na dio planiranih rurbanih intervencija u prostoru.


SLIKA 1

Četiri stambeno-poslovna objekta na šest spratova u centralnom gradskom parku, bez i jednog parking mjesta, usprkos činjenici da Zakon jasno utvrđuje minimalan broj parking mjesta po svakoj stambenoj jedinici. I to je moguće u zelenom gradu.

SLIKA 2

Stambeno-poslovni objekat na mjestu "Kina-Central" na šest spratova. Svega sedam metara od postojećeg stambenog objekta, po principu prozor u prozor, i također bez i jednog parking mjesta.

SLIKA 3

Stambeno-poslovni objekat između gimnazije i hotela "Metalurg" na 11 spratova, predviđen na zelenoj površini također bez i jednog parking mjesta. I to je moguće u zelenom gradu.

SLIKA 4

Proširenje ASA (bivša IK) banke na zelenu površinu u takozvanom zelenom gradu te pretvaranje iste u stambeno-poslovni objekat.


Osim navedenih lokacija, Regulacionim planom se predviđa izgradnja objekta nove Gradske uprave i opet na zelenoj površini, usprkos činjenici da Gradsko vijeće nikada nije donijelo bilo kakvu odluku o takvoj investiciji.

Regulacionim planom se, između ostalog, predviđa i izgradnja pojedinih objekata u centru grada koji su već izgrađeni, što u biti predstavlja legalizaciju ranije izdatih nezakonitih dozvola za gradnju!!!

U svim normalnim gradovima Regulacioni planovi se rade u cilju sistemskog razvoja grada po mjeri građana, ali u Zenici se planovi rade za potrebe "pojedinih" investitora, čija imena su bez ustručavanja čak i napisana u predmetnoj dokumentaciji???


Na gradskim vijećnicima ostaje obaveza da odbrane grad i ovo idejno rješenje proglase neidejnim (ne ide).

Veliko je pitanje koliko će Zenicu koštati politička promocija anonimnih intelektualaca i njihova retrogradna vizionarska ideologija, te stoga upućujem apel gradskim vijećnicima da ne prihvate ovako štetan i nezakonit prijedlog, te da glasanje ne bude stvar političkog opredjeljenja i imaginarnih koalicija, nego poštivanje Zakona BiH i odgovornosti prema vlastitoj djeci i gradu Zenici.


ZENICA ZNA, ŽELI I MOŽE BOLJE



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...