nedjelja, 6. listopada 2019.

Kritika EKO-aktivizma/bukvalizma

Za dobar osvrt nije nikad kasno. Da bi se razumio dobar osvrt, potrebno je pažljivo pročitati i doživjeti ga. Priznajem, dva puta sam ga pročitao i dva puta ocijenio odličnim. Radi se o osvrtu na ekologiju i ekološka dešavanja u našem gradu.

U nastavku teksta pročitajte lični stav autora skoro svih poznatijih vizuelnih identiteta u ovom gradu uključujući i sam grb grada.

Piše; Mile Srdanović

EKO BUKVALIZAM
(da izbjegnem riječ terorizam! 😉
Lični stav o ekologiji i eko-dešavanjima, ne dovoditi u vezu sa poslom kojeg obavljam.)

Slijedi kritika EKO-aktivizma/bukvalizma  i prvo šta ću reći jeste molba da ovo šta ću reći ne shvatite bukvalno. Kritika načina rješavanja problema ne znači negiranje njegovog postojanja.
Dakle, niko normalan nije protiv čistog okoliša i spašavanja planete. Ali ni niko razuman ne može stati iza utopijskih teza da je život moguć bez vatre i da je vatra moguća bez dima!
Moguće da ćemo jednog dana moći bez dima i vatre, ali do tog dana ćemo se još nadimiti (ne mogu ovdje ne kazati - čovjekova vatra i dim, koliko god mi sebe precjenjivali, jesu sitnica spram onoga šta planeta sama sebi radi!). 
Čovjekovo življenje je KOMPROMIS sa okruženjem.
Kompromis je čarobna riječ koja miri dva EKA u čovjeka: eko-nomiju i eko-logiju. Ne može se bez oba istovremeno.

Neću govoriti o ovom cirkusu sa curicom Gretom (mada mi je to neposredan povod), imate dosta materijala koji raskrinkava ovaj i slične slučajeve. A u svim nam se podmeće industrijski vuk u jagnjećoj eko-koži! To je već dobro obrađena tema.
S obzirom gdje živim, ja bih trebao kazati koju o ovoj lokalnoj eko golgoti (već sam primio kritike u smislu da sam, kao neko ko se bavi energetikom, automatski anti-ekološki orijentisan!).
Pa evo da kažem, kratko. I ja sam odrastao pod zeničkim dimnjacima i nagutao se ovog dima. Bojim ga se kao i vi, ali možda više i sramim jer je postao ružni imidž ovoga grada. Svi nas sažaljevaju koji su makar jednom prošli kroz Zenicu u trenutku ispuštanja "dimnih zavjesa". Čak i oni koji dolaze iz mjesta sa više otrova, ali se ne vidi kao ovaj naš.
Ali ne dijelim način sekiracije zeničkih eko-bukvalista. Da ne pominjem moguću instrumentalizaciju (priča o Česima 😉). Hoću samo reći da nisam, naime, siguran šta me je više ubilo: zenički dim ili černobilski atomi! (ili naša demokratija!)
Zapravo jesam siguran, ovo drugo. Osim toga, ovo prvo nas je othranilo taman da nas je i trovalo. I hrani nas još uvijek jer nismo našli gosposniji način privređivanja. Stoput sam rekao i opet ću - samo onaj ko otvara radna mjesta bez dimnjaka ima pravo da kidiše na stare dimnjake!
---
Vraćam se na globalnu priču. Tu je bitno primjetiti TAJMING. Zašto se sve ovo: nasekirana djevojčica Greta, zabrana dizela, gašenje termoelektrana... dešava SADA?
Dešava se zato što su sada, nakon tri vijeka vatrenih strojeva koje smo zavoljeli do neshvatljivih razmjera (sjetimo se romantičnih razglednica zapušenih parnjača, Orient ekspresa, Vlaka u snijegu...) ovladali tehnologijom energije bez dimnjaka i motora bez auspuha.
To je divno, napredujemo. Ali moramo li se, majkumu, stidjeti čađave mladosti?! I odricati je se ovako naglo. Dimnjak nam je postao isto što i Staljin, moramo ga se odreći preko noći!
I hajde što smo, hvalabogu, došli do ove faze, ali ne možemo je svi osvajati ISTIM TEMPOM?
Ovo je jako bitno, dakle - tempo.
Svaki uspon pred nama osvajamo prema vlastitoj kondiciji. Ako ne možemo pratiti tempo jačih, ne možemo biti krivi zbog toga. Mada nas oni drsko prozivaju - "ajde, šta se vučeš!"
AJDE ŠTA SE VUČEŠ - to je zaista ispravna interpretacija globalne i konkretno evropske eko-politike spram zemalja u tranziciji.
"Baci te svoje dizel-bakandže i uskoči u naše najnovije patike na baterije!"
Pristaju nam na muku. Jedva imamo to šta imamo na nogama (i naučili sasvim fino hodati) a oni nas tjeraju da se preobujemo!
Dakle - TRŽIŠTE.
I dok smišljamo kako da, od milion prečih stvari, ispunimo i ovu obavezu (od koje ne odustajemo samo tražimo način KAKO da to napravimo bezbolno)... eto ti DIREKTIVE koja te tjera da se preobuješ ODMAH !
A zna se ko piše direktive.
________________________
(kao ilustraciju uz ovaj tekst podmećem svoju staru karikaturu na temu ekologije iz vremena kad sam se time bavio. Mislim da baš dobro opisuje eko-bukvalizam 🙂)

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...