nedjelja, 20. listopada 2019.

"Dom za stara lica" Zenica bi u narednoj godini mogao ostati bez donacije u vrijednosti preko 50.000 KM

Prema Izvještaju o poslovanju JU Dom za stara lica za 2018.godinu vidljivo je da su sredstva donacija (uglavnom naturalnih donacija kurbanskog mesa i drugih roba široke
potrošnje) ostvarena u iznosu od 55.223,20 KM što čini 6,58% ukupno ostvarenog
prihoda. Ista su za 15,223,20 KM veća od planiranih (planirano 40,000,00 KM) odnosno
za 9.733,25 KM veća od ostvarenih donacija u prethodnoj 2017. godini. (U 2017. godini
ostvareni prihod od donacija iznosio je 45.489,95 KM).

Veliki doprinos obezbjeđivanju donacija kurbanskog mesa za potrebe Ustanove, a u povodu proslave i obilježavanja Kurban bajrama dali su Rijaset Islamske zajednice F BiH i Medžlis Islamske zajednice u Zenici.

Dakle, kurbansko meso ulazi u prihodovnu stranu ove ustanove a odgovornost za poslovanje je isključivo na direktoru i Nadzornom odboru.

Nakon skandala sa ucrvalim kurbanskim mesom za očekivati je da ova Ustanova naredne godine ostane bez prihoda u iznosu preko 50.ooo konvertibilnih maraka. Jer, koja budala će nakon medijske prezentacije o ucrvalom kurbanskom mesu i njegovom skladištenju sa svinjetinom ubuduće poklanjati kurbansko meso ovoj ustanovi.
Da li će Gradski vijećnici tražiti odgovornost direktora i Nadzornog odbora, imaju li na to pravo i što će se poduzeti da ova Ustanova ostane ugledna kao što je bila dok ju je vodila direktorica koja je smjenjena samo zato što nije odgovarala aktuelnom gradonačelniku saznat ćemo već na narednoj sjednici Grafskog vijeća koja je planirana za četvrtak 24.10.2019.godine.

Zanimljiv je podatak da će Izvještaj o poslovanju ove ustanove proći bez pojavljivanja Kemala Efendića, najodgovornije osobe u skandalu sa ucrvalim mesom. Javnost će biti uskraćena za informaciju kako se moglo desiti da po evidenciji ustanove ne nedostaje nikakvo meso.

Podsjećam, nakon što se meso ucrvalo, odlučili su cijelu stvar zataškati, a meso zatrpati na dvije lokacije kod Mošćanice i neadekvatno ga zbrinuti. Zbog nezapamćenog skandala, predmet je formiralo i Tužilaštvo ZDK.

Inače direktor Efendić završenik je medrese, a javnost je ostala ogorčena zbog ovog nedopustivog propusta sa propadanjem mesa, ali i jer je Efendić meso najprije u Žepču i Zavidovićima skladištio zajedno sa svinjskim.

 Nadzornom odboru “Doma za stara lica Zenica”, na čelu sa Jadrankom Mikić, Efendić je prikazao stanje kao da ne nedostaje ni kilogram mesa.

- Ono što smo mogli vidjeti nije nam davalo argumente da postoje velike nepravilnosti. Ništa nije sporno. Međutim, mi čekamo šta će uraditi Tužilaštvo, nakon čega ćemo mi poduzeti mjere. Zahtijevali smo da se naprave i usaglase precizne evidencije, sravni stanje, a prema dokumentaciji ne nedostaje ništa mesa - tvrdi Mikić.






Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...