subota, 21. rujna 2019.

Kemija Hodžić: zahvaljujući vama, Bosna i Hercegovina ima najveći broj nezaposlenih u Evropi proporcionalno broju stanovnika

Od Općih izbora u Bosni i Hercegovini je prošlo nešto manje od godinu dana a članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još uvijek nisu konstituisali ni stalna radna tijela, pa se tako najviši zakonodavni organ Bosne i Hercegovine, zahvaljujući paritotizmu vladajuće trojke nalazi u najvećoj blokadi u protekle 22 godine. Nakon konstituirajuće sjednice održane 6. decembra 2018. godine, građani Bosne i Hercegovine su čekali više od 7 mjeseci da se izabrani parlamentarci ponovo sastanu no to nije bio razlog za obustavu njihovih poslaničkih paušala koji prelaze visinu od šest prosječnih plata u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi novčana primanja članova Parlamentarne skupštine kreću se između od 4800 KM do 6500 KM a uključuju zastupničke paušale, naknade za odvojeni život, smještaj, rad u komisijama, prijevoz na posao i topli obrok.

Iako su oba doma zasjedala tek nekoliko puta od izbora do danas to nije spriječilo dobro plaćene parlamentarce koji rijetko dolaze na posao da si osiguraju što je više moguće komfora pa je tako dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Borjana Krišto dobila nove dekorativne zavjese, tepihe i etisone a ured joj je okrečen. Od Službe za zajedničke poslove, Krišto je tražila i novi namještaj budući da je stari „pohaban“ no kako je na snazi još uvijek privremeno finansiranje institucija na novi namještaj će morati sačekati jer takve kapitalne nabavke nisu moguće. Nego, zna li neko šta i kad je dopredsjedavajuća u uredu radila da „pohaba“ namještaj!?

Zbog blokade rada Parlamentarne skupštine, blokirano je i 928 miliona KM za gradnju 41 kilometra autoputa na Koridoru 5C kao i niz međunarodnih ugovora za finansiranje izgradnje poddionica Vranduk – Ponirak u vrijednosti 49 miliona eura, dionice Paprikuša – Nemila, poddionice tunel Ivan i poddionice Mostar Jug – tunel Kvanj ukupne vrijednosti 180 miliona eura. Doduše, da se novac prikupljen u proteklih 10 godina po osnovu akciza i putarina trošio u izgradnju autoputa umjesto za finansiranje ogromnog birokratskog aparata, sada nam ne bi bili potrebni krediti. No za 8 milijardi KM prikupljenih od akciza i putarina građani Bosne i Hercegovine su dobili 200 kilometara autoputa za koji su svaki kilometar platili najmanje dvostruko više od tržišne cijene, a preostalih 6 milijardi je nenamjenski plasirano u budžet. Ali koga briga, Dodik se sastaje sa Vučićem po ko zna koji put, to je interesantnije, zar ne?!

Nakon jedanaest mjeseci od izbora, mandatar nove Vlade nije imenovan niti je usvojen Godišnji nacionalni plan, a zbog neimenovanja Zorana Tegeltija za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u ime patriotizma prijeti zahtjevom za ukidanje zajednički ustanovljenih institucija kao što su Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće te Uprave za indirektno oporezivanje. U ime patriotizma Džaferović i Komšić su protiv ovog imenovanja, no nešto su se konačno i uspjeli dogovoriti. Onog dana kada su se dogovorili o otkazivanju sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vladajuća trojka je izdala saopštenje za javnost u kojem izražavaju zabrinutost zbog razvoja događaja u Kašmiru. U ime patriotizma, Kašmir je bitniji od blokade državnih institucija Bosne i Hercegovine!

Nego, u ime patriotizma gospodo, zahvaljujući vama, Bosna i Hercegovina ima najveći broj nezaposlenih u Evropi proporcionalno broju stanovnika, uz drugo mjesto u svijetu. BDP je najniži među državama bivše Jugoslavije, a 105. je u svijetu. Što se tiče korupcije nalazimo se na 97. mjestu u svijetu, a na Balkanu smo jedno „bolji“ od Makedonije. U pokretanju biznisa smo na 175. mjestu od 190. država, po plaćanju poreza na 137. a po brzini izdavanja građevinskih dozvola na 166. mjestu.
I zapamtite, demokratija nije nužno pravo, nego odgovornost!

Sretna nam blokada,

predstavnik tradicionalne porodice

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...