utorak, 25. lipnja 2019.

Ministar Arnel Isak "trampio" Prostorni plan za deblokadu izgradnje novog energetskog bloka Kantonalne bolnice Zenica

Upoznati ste da su politički protivnici u našem gradu optuživali jedni druge za opstrukciju kapitalnih ulaganja i blokiranja projekata obrazlažući javnosti, svako na svoj način, kako je krivac ona "druga" strana. Danas imate priliku pročitati i potvrdu onoga o čemu je blog 32.vijećnik svojevremeno izvještavao, odnosno vijest o "neposrednoj pogodbi" blokiranih projekata.

Nevjerovali ili DA, dezinformativni portal televizije za koju se vežu brojne kontroverze (od mobinga novinara koji odbijaju zaglupljivati građane Zenice do skandala sa režijom odjavne špice) objavila je pohvalan članak za ministra za promet i komunikacije Zeničko dobojskog kantona kojeg su prethodno Kasumovićevi botovi pljuvali po društvenim mrežama. Koliko je Kasumoviću važan Prostorni plan potvrđuje upravo ovaj članak i ova neposredna pogodba.

Članak ili sastanak ministra i gradonačelnika u sjedištu kantona se može tumačiti kao pregovori ili "trampa Prostornog plana za tri projekta kantonalne vlasti".

Pratite pazljivo:

"Koliko je opredijeljen za razvoj infrastrukturnih projekata Zenice i poboljšanje života njenih građana potvrđuje i današnja važna aktivnost ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Arnela Isaka, koji je primio gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića sa saradnicima", započinje članak dezinformativni portal televizije Zenica.

“Uradit ćemo sve da podstaknemo razvoj i povećamo kvalitet života građana Zenice, jer nama su lokalna zajednica i njeni obični građani osnovni prioritet”, izjavio je ministar Isak.

Dakle, ovom prilikom ministar Arnel Isak je predstavnicima Gradske uprave Zenica prezentirao infrastrukturne projekte izgradnje i modernizacije putnih pravaca na području grada Zenica koji su planirani za naredni period a koji su "blokirani" zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa.

On je naglasio opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva na čijem je čelu da se realiziraju tri važna i vrlo vrijedna infrastrukturna projekta – projekt rekonstrukcije i izgradnje regionalne ceste R-413a na putnom pravcu Čajdraš–Ovnak (vrijednost projekta 1.019.000 KM), nastavak projekta izgradnje Glavne gradske magistrale Zenica – vangradska dionica (dva miliona KM), te projekta rekonstrukcije dionice puta Zenica–Babino (milion KM).

Tokom sastanka ministar Isak upoznao je delegaciju Grada Zenica da vladajuća većina u Zeničko-dobojskom kantonu vrlo važnim projektima smatra proširenje kapaciteta Kantonalne bolnice Zenica i izgradnju novog energetskog bloka, te realiziraju projekta ‘Interventne kardiologije‘ kao prvog projekta javno-privatnog partnerstva u Bosni i Hercegovini, a za koje su već osigurana sredstva, nastavlja Zenica info.

Delegacija Grada Zenica na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem istakla je kako će već danas poduzeti potrebne aktivnosti u Gradskoj upravi Zenica na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u krugu Bolnice koji su uslov za realizaciju ovih vrijednih projekata. Oni su se zahvalili ministru Isaku za njegovu ličnu angažiranost u procesu donošenja potrebnih izmjena i skorog upućivanja u dalju proceduru Prostornog plana Zenice.

“Moj osnovni cilj i misija ministarstva je stvaranje što boljih uslova života građana kantona i Zenice, kao i stvaranje uslova povoljnijeg poslovnog ambijenta, što će doprinijeti zapošljavanju omladine. Zbog toga ću nastojati da se Prostorni plan Zenice što prije uputi na Vladu i u skupštinsku proceduru”, rekao je ministar Arnel Isak.

Podsjećam, budućim Prostornim planom Zenice planirana je izgradnja poslovne zone na području naselja Perin Han. Tragom tih navoda, Žurnal saznaje da upravo na toj lokaciji najviše zemljišta posjeduje supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića
Mersija Kasumović je supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Vlasnica je još osam parcela, ukupne površine oko 20 hiljada kvadratnih metara sa desne strane novoformiranog gradilišta. Sa lijeve strane, nekoliko parcela dalje, posjeduje još dvije, površine 5 hiljada kvadratnih metara. Nalaze se između rijeke Bosne i benzinske pumpe Tioil. Suvlasnik te pumpe je njen suprug Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

 Većinu od 11 parcela Mersija Kasumović je kupila 2006. i 2009. godine, a posljednje dvije kupuje 2015. i 2016. godine. Zemljište jednom stranom graniči sa magistralnim putem M-17, s druge će biti uz spoj petlje za izlaz na autoput i gradske magistrale. Sve ukazuje da bi parcelama mogla znatno porasti vrijednost ukoliko bi Prostornim planom Grada Zenice, koji je trenutno u pripremi, tu bila lokacija poslovne zone. Da to nije puka pretpostavka, za Žurnal je potvrdio gradonačelnik Fuad Kasumović

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...