ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

Bura se ne stišava: Kakav to ekspert zaboravlja u budžet uplanirati tranšu za toplanu i ratu saudijskog kredita?


Bura oko
neusvajanja "Izvršenja budžeta" se ne stišava. Tokom poslednjeg radnog dana u prošloj sedmici izredali su se sa saopštenjima i oni koji su trebali i oni koji nisu. Kao što sam ranije napisao, samo što se i vjerske zajednice nisu oglasile, s obzirom na to da i one dobivaju svoj dio kolača iz budžeta. Ne računajući ramazanski poklon za izgradnju džamije u Nemili od 50.000 maraka, taj iznos je cca 70.000 maraka, što i nije malo imajući u vidu da se vjerske zajednice finansiraju iz članarina  tako da su po pitanju finansija u veoma dobroj poziciji.
Ali jednostavno, "ovisnike" je uhvatila panika ili im je naređeno da se oglase povodom prekida 37.sjednice Gradskog vijeća Zenica.

Podsjećam, reagovali su i iz Toplane Zenica koja još nije ni izgrađena kao birvaktile iz KTG-a, a zatim iz Foruma građana, Eko foruma i Udruženja poslodavaca. Senaida Turkić, predsjednik UO udruženja poslodavaca koje se oglasilo povodom dešavanja u Gradskom vijeću i Željko Perić član udruženja imaju svoj "interes", kao i organizacije civilnog društva i nije čudo što reaguju onako kako reaguju makar to zvali "socijalnim buntom".  Nakon svega, građani Zenice su u dilemi i nikako da skontaju da li je ova sveopšta panika i reakcija zaista zbog tzv. kočnice u napretku grada ili "ovisnici o budžetu" reaguju zbog sitnošićarskih interesa.

Mensud Keleštura, jedan je od gradskih vijećnika koji bez sumnje nema dlake na jeziku kada je u pitanju kontroverzni izvještaj ekskluzivno za čitaoce bloga 32.vijećnik kazao je kako neće dozvoliti usvajanje utroška onih 5 miliona tzv. suficita iz sljedećih razloga:
Prošle godine taj finansijski ekspert i mag pokrao sve korisnike budžeta za 3 miliona , naravno sem gradske administracije", tvrdi Keleštura.
- Ove godine uzeo je furseta pa je od usta naroda otuđio 5 miliona ,naravno opet ni feninga od primanja gradske administracije.
Kakav to ekspert u budžetu zaboravi uplanirati 2 miliona kreditne tranše?
Kakav to ekspert zaboravlja u budžet uplanirati tranšu za toplanu za koju je Gradsko vijeće još pre dvije godine dalo saglasnost ???

"Ovo je ili pokazatelj da se ne razumije u svoju užu struku i svoj posao ili da se radi o nemoralnoj pljački svih drugih građana sem gradske administracije", ističe Keleštura.
Podržat ćemo samo rebalans u kom će se tzv.suficit u potpunosti vratiti budžetom  predviđenim korisnicima: kao što su narodna kuhinja, putna infrastruktura itd.
Lani smo popustili i nevoljko dozvolili taj "ekspertov" manevar ali ovaj put nećemo.
Ovo može proći samo kad  građanima Zenice otvoreno prizna ili da ne zna svoj posao ili da je opet pokušao opljačkati iste a krajnja konsekvenca je da podnese neopozivu ostavku.
Ako uistinu voli ovaj grad i ako mu je do njega stalo kao što se kune da jest, to će i učiniti.
Ako ne učini pokazat će da mu je lični interes važniji od dobrobiti građana u što poznajući ga ne sumnjam, zaključuje Keleštura.

Da Keleštura nije sam u ovakvom viđenju stvari potvrdio je i zenički arhitekta Boris Britvar koji je u svom obraćanju vijećnicima prije same sjednice napisao kako smatra da vijećnici koji dignu ruku za prijedloge Gradske uprave moraju biti svjesni da nisu glasali za razvoj grada, nego za vladavinu kriminala i uništavanje Zenice.
Naime, Britvar je detaljno obrazložio zašto ne treba glasati za prijedloge Gradske uprave a njegov cijeli članak možete pročitati klikom ovdje.

A zašto ne treba slijepo vjerovati navodnim relevantnim organizacijama udruženja Zenice koja su se oglasila i podržavati prijedloge Gradske uprave, od strane građana koji barataju s riječima koje ne sadrže vulgarnost a kojih u našem gradu itekako nedostaje objašnjeno je u jednom od komentara naše sugrađanke Amine Buljubašić.

"Biti indolentan na nepravdu, vrlo često je isto kao i činiti nepravdu.
Nama nisu potrebni neprijatelji iz vana, sami smo sebi najveći neprijatelji.
Kaže lik ;Oni su krali, oni su ovo, oni su ono a sam bio #oni #, dvadeset i pet godina.
Njegov imovinski karton je sukladan njegovoj izjavi #oni su krali #.
Nekad mi se čini da je negdje tajno doktorirao, psihologiju na temu #manipulacija masom # jer uspjeva mu zarad ličnih interesa, manipulasati onim koji su slijepi i gluhi pored očiju i ušiju.
Živimo i u vremenu kada je više nego ikada, čovjek, čovjeku vuk a imam običaj reći, žena ženi, čopor vukova.
Koristi se i ta efikasno metoda, učestalo napadajuci žene.
Izložene medijskom linču a nitko konkretno da stane iza žena koje sem takvih javnih linčeva imaju i poslove, porodice i na kraju živote u kojem nitko nema pravo da ih stavlja na stub srama.
Ovim putem pozivam da se svi, preispitamo, tko su nam neprijatelji.
Mi sami sebi ili netko sa strane.
Da napomenem, nisam ni po kojem osnovu subjektivna. Nisam član stranke, nitko moj nije zaposlen na osnovu statusa ili članstva u SDA, te bilo kakav vid podrške je podrška osobama koje svoje borbe vode časno i dostojanstveno.
Na prvom mjestu ženama koje su proteklom periodu bile medijski linčovane", napisala je Buljubašićka, između ostalog misleći na medijski pritisak i javni linč Diane Bešić, predsjedavajuće gradskog vijeća i Emine Tufekčić, vijećnice koja je s press konferencijom u ime kluba SDA objasnila zašto nisu podržali Prijedlog o izvrsenju budžeta za 2018. uzburkala javnost i neistomisljenike koju pokušavaju prikazati kako je ona zapravo kriva što gradska administracija za dvije i po godine nije uradila ništa. Naravno, osim kapitalnog projekta cvijeća na zeničkim mostovima. Šta ih je to toliko zabolilo u njenom izlaganju da moraju po vazdan komentarisati kako bi ublažili ono što je ona rekla, nikom nije jasno.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...