subota, 11. svibnja 2019.

Šutnja je ZLATO...

RUBRIKA GOST KULUMNIST:
- U rubrici "Gost kolumnist" danas možete pročitati komentar o šutnji najveće bošnjačke stranke i njenoj politici zatvaranja očiju. Stranke koja u poslednje vrijeme i kad progovori, u svojim saopštenjima za javnost samo nešto pozdravlja i osuđuje. Ništa konkretno.

Šutnja je ZLATO...
Neki će reći, zlato  ali koje ne sija. Tekst ću započeti stihovima grupe Elemental, stihovima koji mnogo govore...-Šuti, jer šutnja je zlato, Bit ćeš bogat , jer šutnja je zlato, Pregrizo jezik, jer šutnja je zlato, Živiš da ti prođe vrijeme neka drugi nosi breme, Nijemi smo, šutimo. Pitaš me puno, ostavi sad to, diraš što ne smiješ, šutnja je zlato, vrtiš se u krug, stani na loptu, previše radiš, ostani duže, kako si druže, Bože pomozi prati moj pogled dobro te vozi, gdje si ti jučer, nisu te našli, bili su svi što niste došli? Pare su petkom, subotu lomiš, birtija, utvrda, napad na juriš, nula od čovjeka čude se ljudi, ebeš mi sve a svi ste vi ludi....
Stihovi su jedno a stvarnost je drugo iako često tekstopisci u svojim tekstovima upravo izražavaju svoje viđenje stanja u drušvu ali na način da ga mnogi ne shvataju iz razloga što ih ta ista stvarnost ne interesuje iz ko zna kojih razloga a počesto i radi ličnih interesa. Pa onda šute, šute da bi šutjeli ili???
Dodik radi po svom, Čović također, ovi treći šute. Ja ne šutim nego da ne bi šutio ja pitam, -Zašto SDA šuti? Pitam i što mnogi pitaju, kako preko raznih printanih medija tako i preko drušvenih mreža koje postaje mjesto svađe i raspravljanja jednih s drugima što se dešava svakodnevno.
Da li oni što šute pravdaju to svojom dobrotom vjerujući da će ih dobrotom pobijediti kao i svojom velikodušnošću. Da li to oni rade da bi izbjegli komplikacije vjerujući da njihova dobrota može neutralisati agresiju i prisiliti ih da promijene svoje omraženo mišljenje o njima.
Svojom šutnjom oni su tu da ugode svima i Dodiku i Čoviću, ali i pored toga oni im nisu dovoljno dobri ali ni dovoljno loši. Misle da mogu naći rješenje ako se ne uvlače u probleme sa njima vjerujući u to da ako im se suprotstave da će im dati više moći nad njima i stvarati još veće prepreke od onih koje već stvaraju.
Ili naprotiv, čuvaju svoj lični život, život od stresa pa zato pribjegavaju onim jednostavnim ignorisanjem, šutnjom.
Uvriježeno mišljenje u narodu je da je govorenje slabost, poredeći to time da djeca i starci vole puno pričati, kao i da je šutnja snaga velikih ljudi ili pak misle da o onom o čemu se ne može govoriti da treba o tome mudro šutjeti.
Izreka, mudar je onaj koji zna pametno šutjeti ,ili šutnja je najbolji nadomjestak za pamet, padaju u vodu u ovim našim vremenima. Treba barem reći, šutimo zato i zato, ili jednostavno ignorišemo sve to, ili da ne bi bili pod stresom, ili što reče mudrac: ,, Šutnja je velika budala "!
Reci barem, šuti ili kaži nešto bolje od šutnje, jer, ponekad šutjeti je znak mudrosti, stalno šutjeti je znak gluposti!
Zaključak: Jedan citat nepoznatog autora koji se uklapa u ovaj tekst:
,,Znate šta, za*ebite vi i pristojnost i šutnju, za*ebite i te nivoe na koje se ne treba spuštati. Za neke ljude se vrijedi spustiti pa ih staviti na njihovo mjesto, za*ebite vi to zlato od šutnje. Šutnja nije zlato. Šutnja je otrov, otrov koji progutaš svaki put kad nekom ne odgovoriš na uvredu ili omalovažavanje iz pristojnosti, ti šutiš i gutaš ono što bi trebalo da kažeš, a u tebi se malo po malo stvara otrovna kugla koja ti jede iznutricu. Grize te i proždire i svakim danom sve je veća, a ti šutiš". ZAŠTO?

autor: Ibrahim Emić


Napomena: tekstovi i komentari su lična mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stav bloga 32.vijećnik.

RUBRIKA GOST KULUMNIST:
Gost kolumnista ponekad ima biografiju, ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša tako što će svoju sliku i identitet čuvati za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Blog 32.vijećnik poziva gradjanske aktiviste i ostale slobodnomisleće građane na suradnju. Svi koji misle da svojim kritičkim osvrtom na dnevnopolitička zbivanja mogu doprinijeti boljem sutra mogu da se jave u inbox fcb.stranice ili putem aplikacije na blogu 32.vijećnik. Možete i anonimno. Diskrecija zagarantovana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...