utorak, 14. svibnja 2019.

Stanovništvo protiv gradnje hidrocentrale u Janjićima: Vlast ima načina da je izgradi?!

Zenica: 12.5.2019.godine u 17 h održana je Javna rasprava o izgradnji HE Janjići. Fotografija i tekst koji bi trebali svjedočiti neuspješnoj javnoj raspravi u dobivanju suglasnosti lokalnog stanovništva za izgradnju hidrocentrale. Jedna od temeljnih poluga suvremenih demokracija jest razvijeno civilno društvo koje se, između ostalog, ostvaruje u otvorenom dijalogu, suradnji i partnerstvu građana, organizacija civilnoga društva, odnosno općenito zainteresirane javnosti.

„Većina stanovništva je protiv gradnje hidrocentrale i to treba zaustaviti po svaku cijenu. Pojedincima odgovara izgradnja i volio bih da izađu i javno kažu zbog čega je to tako, ali 800 građana Janjića je potpisalo peticiju, i mislim da je to dovoljan broj“,-naglašava mještanin Janjića, Salem Sarajlić za rtv ze.

Skupu se obratio, pored predstavnika mjesnih zajednica, ekolog i profesor Akif Smajlović, te ukazao da stanovništvo treba biti jedinstveno u ovom slučaju.

Lokalno stanovništvo je reklo NE! Šta sad? Mogu li se nastaviti procedure kod dobivanja dozvole za građenje hidrocentrale? Šta ako se na Gradskom vijeću donese odluka o proglašenju "javnog interesa"? Lokalno stanovništvo je reklo NE i spalionici otpada u Zenici ali nije spriječilo njenu izgradnju.

Šta kaže zakon, pitao sam Borisa Britvara, zeničkog arhitektu, sugrađana koji je u poslednje vrijeme aktivan po pitanju rasprava oko kontroverznog Prostornog plana, Izmjena regulacionih planova i drugih aktivnosti koje sprovodi vlast.

"Temeljni zakonski dokument za izdavanje Rješenja o Urbanističkoj suglasnosti, u slučaju izgradnje hidrocentrala, jeste Prostorni plan Grada, a kao što znamo procedura usvajanja Plana, od strane Gradske uprave, je provedena nezakonito, uspkros protivljenju dijela stručne javnosti i građana Zenice" ističe Britvar.
- Jedna od bitnih primjedbi je bila ta što je u Prostornom planu ucrtano/predviđeno 5 lokacija na teritoriji grada Zenice na kojima se planira izgradnja hidrocentrala na rijeci Bosni. Tada je gradonačelnik, na sjednici Gradskog vijeća, izgovorio legendarnu rečenicu "to što su hidrocentrale ucrtane u Prostornom planu ne znači da će se i graditi", ali stvarnost je sasvim drugačija. Sve ono što je ucrtano u Prostornom planu stječe zakonom propisane preduvjete za izdavanje Rješenja o Urbanističkoj suglanosti.
Na žalost, provedena javna rasprava od strane građana ima samo pravno-formalni karakter i ne obavezuje institucije u donošenju konačne odluke.
Obzirom da do danas nije izdata Urbanistička suglasnost, najbolji put za osporavanje gradnje bi bio zahtjev za Izmjenu Prostornog plana grada Zenice u dijelu koji se odnosi na predmetnu problematiku. Vrijedi napomenuti da je Kantonalna skupština, prilikom rasprave o davanje suglasnosti na Prostorni plan grada Zenice, uočila nedostatke, te je isti vratila Gradskoj upravi Zenica na doradu i dopunu, što u okviru tog procesa ostavlja mogućnost intervencije prije ponovnog razmatranja na Kantonalnoj skupštini, zaključuje Britvar.

Doc.dr. Samir Lemeš, bivši poslanik.Skupštine ZDK i predsjednik nevladine organizacije "Eko forum" Zenica na isto pitanje odgovara: "Članovi 36 i 37 Zakona o zaštiti okoliša opisuju učešće javnosti u donošenju odluka. U tom članu nije 100% jasno propisano da se stavovi javnosti moraju uzeti u obzir, i zato se dešava da komentari i stavovi iz javne rasprave postanu samo "dio spisa" kao u okolinskoj dozvoli za BOF koju je Kantonalni sud u Sarajevu nedavno proglasio nevažećom.
Dovoljno je da se napiše nekakvo "obrazloženje i nema odgovornosti za vlast".
http://www.ekoforumzenica.ba/dokumenti/zzoFBiH.php

- Doduše, član 39 istog zakona kaže da se javnost može obratiti sudu ali je opet "slobodna sudijska procjena" hoće li ili ne uzeti u obzir stavove javnosti.

"Rečenica "Rezultati učešća javnosti uzet će se u obzir kod donošenja odluke" je preblaga i ostavlja prostora za manipulacije". ističe Lemeš.

- Kao kad su uhapsili Al Caponea zbog neplaćanja poreza a ne zbog ubistava, sudski procesi u BiH mogu se povesti samo ako nađete neku proceduralnu ili administrativnu grešku u postupku za koju postoji pisani trag, skoro svaki drugi pokušaj osuđen je na propast, zaključuje Lemeš.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...