utorak, 14. svibnja 2019.

Sramotni potez A produkcijskog tima RTV Zenica

Oponašali prijenos uživo, emitovali snimak topa koji poziva na prekid posta dvije minute prije iftara

Još se nije stišala bura oko kritika katoličke crkve u Zenici, čiji predstavnici su primjetili da je ignorisan Uskrs na lokalnom javnom servisu RTV Zenici, a ovu medijsku kuću koju su preplavili samozvani eksperti i stručnjaci, drma nova afera.
Uzgred, ne zaboravimo da je prešućena i godišnjica smrti Josipa Broza.

Naime, u ponedjeljak je RTV Zenica kaskala u svemu za ostalim medijima i portalima, jer ko će pored toliko novih stručnjaka u tzv. A produkcijskom timu znati da se tog datuma prije 19 godina dogodila najstrašnija nesreća sa 40-ak mrtvih Zeničana.
Sjetili su se oko podneva, jer su smišljali kako donijeti "ekskluzivne, po prvi put viđene, turbo mega sega sadržaje, po kojima su prepoznatljivi novi novinari, koji prate novu vlast", jer sve prije i sve poslije ne valja.

I tako dočekasmo osmi dan posta da se sjete ramazanskog topa, o kojem su izvjestili već svi mediji. Čak je bilo zanimljivo ispočetka, uživo, razgovor, otkud inicijativa, kako, šta, bliži se kraj posta 8. dana Ramazana, sve je djelovalo uživo i u 20 sati, na originalnoj lokaciji, kišica propaduje...

Skoro da sam zaboravio na gaf iste reporterske ekipe koja kao "nasumično bira kome će pozvoniti na vrata", a žena koja ih je primila u stan kaže da su je već iz jedne humanitarne organizacije pripremili i rekli šta da kaže i ko će doći....

Dolazi vrijeme iftara, top se puni, slijedi odbrojavanje i paf! Eksplozija, a onda ezan.... Većina onih koji pored mnogo kvalitetnijih programa na sarajevskim televizijama ipak bira lokalnu, to čini zbog ezana, kandilja, svijetala na džamijama i ezana, koji se, navodno, snimaju sa zgrade Union banke, u kojoj je RTV Zenica.
Uživo, u realnom vremenu. Upravo to. Tek koju sekundu nakon što vidjesmo dim iz topa i uz zvuk ezana panoramu Zenice, kadar se prebacuje na spisak sponzora, te džamiju kod RK Zeničanka i tržnice...  a tamo, kandilji neupaljeni, još dvije minute do iftara.

Amateri sa RTVZE naravno "zaboravili" su da napišu da se radi o snimku sinoćnjeg ezana i iftarskog topa, da će pravi poziv na prekid posta uslijediti na "klasični" način, tek 110 sekundi kasnije.... Ko ne vjeruje, neka pogleda video na kraju teksta.

Nije ovo ništa čudno, to je ona televizija koja prestane snimati sjednici Gradskog vijeća zbog "insuficijencije opreme" (nedostatka tehničkih mogućnosti) čim je vladar počne tonuti u komentarima i stavovima na sjednici, a onda "nabavi" opremu i nastavi tako, ignorišući i dalje desetine pozitivnih događaja zbog tog istog "manjka" opreme.

Sve to po naređenju tzv.urednika Sinana Gluhića u novinarskim krugovima nazvanog "de Jure de Franko", koji ocjenjuje i određuje ko se nekad zamjerio njegovom drugu po alkoholu, prvom čovjeku Zenice, te je time diskvalifikovan za gostovanje u programu RTVZE.

Naravno, ovaj skandal će ostati sakriven, jer mediji u Zenici djeluju po principu nezamjeranja, tim prije što iza RTVZE i njegovog tima stoji i odred  botova gradske administracije sa desecima lažnih profila koji će povazdan pljuvati, vrijeđati, psovati sve koji ne misle isto. A dovoljno je pogledati - istini u oči - pogledati video i izviniti se džematlijama što su zaj... zeznuti pred iftar.

Da kasne i ne prate događaje, propuste, pa sustižu, ali da su uspjeli sustići i prestići čak i vrijeme ezana i iftara, to može samo A produkcijski tim, kojeg vode producent osuđen za pronevjeru, de jure de franko urednik s najvećim projektom emisije za selo i poljoprivredu, te menadžer koji je u neprestanom raskoraku između "ekskluzivno i prvi na Planeti" i "dragi gledaoci zbog opstrukcija i nerada u vlastitim redovima prisiljeni smo da reduciramo".

A da se ipak vratite voditi neko kulturno AMATERSKO društvo, a novinarstvo ostavite novinarima?

Pogledajte video:







Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...