srijeda, 24. travnja 2019.

Zenička Gomora

RUBRIKA GOST KULUMNIST:
- U rubrici "Gost kolumnist" danas možete pročitati komentar na sveprisutnije građevine i građevinski lobi u gradu koji zbog nezaposlenosti svaki dan napuštaju mladi ljudi. Kome se grade kompleksi zgrada i stanovi? Za one slabije upućene Sodoma i Gomora bili su dva biblijska grada nedaleko od Mrtvog mora koje je Bog htio uništiti, sumpornim ognjem prema Knjizi postanka jer su stanovnici istih bili griješnici, i što su pokazivali mržnju prema strancima i nisu pokazivali suosjećanje za slabe i siromašne. Prema tradiciji grad se povezuje sa homoseksualnošću, vjerojatno iz razloga što su stanovnici grada htjeli silovati dvojicu muškaraca koji su posjetili Lota. Ovo tumačenje može se naći već u Bibliji, ali je danas sporno.

Zenička Gomora

Da li se neko pita šta ćemo sa ovolikim stambeno-poslovnim prostorima u gradu koji se sve više prazni? Čemu ovoliki novi objekti kad nemamo ni posla, ni stanara?
Pored stambenog kompleksa Makovi, iz gradskog zemljišta stalno niču nove niskospratnice, kod Drvenog mosta, u Crkvicama, na Talića brdu, a uskoro će biti građena i masivna desetospratna lamela na crvenoj rudničkoj zoni Trga Rudara.
Sličnu sliku mogli smo vidjeti u sjajnoj seriji Gomora, rađenoj po knjizi italijanskog disidenta, sada zaštićenog identiteta i boravišta, Roberta Savijana, o gradu grijeha, surovom Napulju, gdje i danas vlada zloglasna Kamora. Tu je riječ o učincima vladajuće banditsko-mafijaške ekonomije na lice i naličje ovog grada, u kojem su i danas aktuelni mafijaški obračuni za prevlast nad carstvom betona, luksuzne odjeće i deponija smeća.
Novogradnja, totalno neplanska, goleme, nedovršene zgradurine u kojima niko ne živi, vise nad glavama Napolitanaca, kao vječita, svakodnevna prijetnja klanova, uništivši svu ljupkost ovog mediteranskog grada, za potrebe pranja mafijaških milijardi od droge i kurvi.
Elem, kod nas se naziru određeni motivi iz poslovanja tradicionalne italijanske Kamore. Domaći likovi povezali su se sa kapitalom bosanskog podzemlja, podržanog političkim sistemom društva u tranziciji, po gradu živahno niču luksuzne stambeno-poslovne zgrade bez plana i ukusa, koje će i izgrađene ostati poluprazne, tu su i agresivne marketinške brigade, kao i prijetnje svakome ko ima nešto protiv totalne rekonstrukcije (čitaj uništenja) urbanog identiteta Zenice. Jedino nema prave konkurencije, koja bi na svjetlo dana izvukla sve prljave mahinacije vlasnika grada i njegovog zemljišta, nema romantike nečega nalik na holivudske filmove, nema pravih mafijaša. Tu su samo dupelisci bez perspektive i tiranin bez vizije.

autor: Lada

Napomena: tekstovi i komentari su lična mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stav bloga 32.vijećnik.

RUBRIKA GOST KULUMNIST:
Gost kolumnista ponekad ima biografiju, ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša tako što će svoju sliku i identitet čuvati za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Blog 32.vijećnik poziva gradjanske aktiviste i ostale slobodnomisleće građane na suradnju. Svi koji misle da svojim kritičkim osvrtom na dnevnopolitička zbivanja mogu doprinijeti boljem sutra mogu da se jave u inbox fcb.stranice ili putem aplikacije na blogu 32.vijećnik. Možete i anonimno. Diskrecija zagarantovana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...