ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Od 2020 godine medicinskom tehničaru neće trebati diploma, bit će dovoljan ispit iz Prve pomoći!?

"Ako Vlada FBiH usvoji set od 25 zakona koje je predložila Udruga poslodavaca FBiH, a inicijativa je već podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, za zanimanje vozač u ovom bh. entitetu neće biti potrebna dodatna obuka",piše portal bljesak info.
 ''Propisivanje obveze završetka III. stupnja stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila za osobe koje vrše prijevoz autobusom i teretnim vozilom stvara problem velikom broju prijevozničkih tvrtki na području FBiH. Ovakva odredba dovodi do nedostatka voznog osoblja. Izmjenom zakona osigurat će se ambijent u kojem se gospodarskim društvima omogućava normalan rad i funkcioniranje, a mladim ljudima koji imaju završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila pomoći da lakše dođu do zaposlenja. Nova zapošljavanja ujedno dovode i do punjenja proračuna i izvanproračunskih fondova'', navodi se u obrazloženju zakona o izmjeni Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, koji je predložila Udruga poslodavaca FBiH. Iz Udruge nadalje smatraju kako će izmjena Zakona dovesti do harmonizacije propisa u FBiH i RS-u u kojoj postoji mogućnost da osobe sa završenom srednjom školom, bilo kojeg zanimanja, i položenim ispitom za određenu kategoriju, mogu biti zaposlene na radno mjesto vozača.

Shodno gore navedenom jedan neobičan prijedlog izmjene zakona stiže i iz SDP-a Zenica. Naime, u toj stranki smatraju da bi već od 2020.godine u nedostatku medicinskih tehničara mogli u bh bolnice primati osobe sa položenom Prvom pomoći. Prekovremeni, male plaće, nepriznavanje stručne spreme samo su dio problema s kojima se medicinske sestre i tehničari godinama bore. U Hrvatskoj ih nedostaje oko 12 tisuća, zbog čega postojeći moraju puno više raditi. Od 50 medicinskih sestara njih 45 su konobari. U Bosni i Hercegovini taj problem SDP-ovi članovi Udruge poslodavaca nastoje riješiti kroz priznavanje "Prve pomoći". Time bi mogli zadržati male plaće i istovremeno nadoknaditi manjak medicinskih sestara. One koje su se već odlučile za konobaraski posao mogu da nastave s tim ukoliko su im dobre plaće a ukoliko nisu, imat će priliku biti šefice ovima s "Prvom pomoći".

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna i (ne)namjerna!

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...