utorak, 9. travnja 2019.

Ništa od zakazane sjednice vijeća i rješenja na koje čekaju građani ovog grada

Pročitah negdje da je strpljenje kada dva pedera čekaju dijete... Nije strpljenje kada dva pedera čekaju dijete, strpljenje je kada građani Zenice mirno posmatraju kada će se "interesni lobi" smilovati i zakazati sjednicu Gradskog vijeća, ili kada građani čekaju pomak u kvaliteti življenja ne reagujući na čudna dešavanja. To je pravo strpljenje.
U Zenici je Prema popisu stanovništva 2013.god. bilo 92.906 radno sposobnih osoba. Od toga je zaposleno samo 30.501 osoba ili 32,8%. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, dvije godine poslije, u 2015. godini broj radno sposobnih osoba u Zenici se nije smanjio dok se prosječna zaposlenost  kretala cca 25.000 osoba. Zaposlenost se ne povećava ni još dvije godine poslije, ni dan danas.
Nije strpljenje kada 35. godišnjak bez dana radnog staža konkuriše na konkurs u kojem se unaprijed zna tko će biti primljen. Strpljenje je to što nije reagovao na nepravdu. Strpljenje je kada ode iz grada u kojem je rođen radi onih koji su došli i zauzeli "njegovo" mjesto.
Strpljenje je i kada građani Zenice ne reaguju na saopštenja za javnost, kada građani Zenice ne reaguju na reagovanja, kako ona koja ih se lično tiču tako i ona koja ih se ne tiču. Jednostavno, nijemo posmatraju sve što se događa, makar ih koštalo vremena i novaca. Došli smo do siruacije kada predsjedavajući Gradskog vijeća zakazuje sjednicu koja neće biti održana. Situacije kada materijali za najavljenu sjednicu vijeća nisu objavljeni na web.str.Grada?! Zašto? Zato što smo izgubili "politički koncenzus". Zato što smo izgubili tzv.većinu. Zato što u gradu imamo političare koji se više ne mogu  dogovoriti jer ih se više nema čime podkupiti. Povećali su ionako glomazan administrativni aparat i zbrinuli svoje supruge, punice, punčeve i ostalu rodbinu na uštrb gore spomenutih 35.godišnjaka koji su otišli trbuhom za kruhom. Otišli i time povećali statistički podatak s kojim će se administrativna fukara hvaliti na režimskoj televiziji.
Podsjećam, 35 sjednica Gradskog vijeća zakazana za četvrtak 11. aprila 2019. god. u 10.sati neće biti održana. Zašto? Ne znam. Možda zato što je zakazana e-mailom predsjedavajućeg, bez saglasnosti sekretarke bivšeg sekretara vijeća ili možda nekog drugog šefa gradske uprave. Zbog jebatanje na relaciji radno predsjedništvo - gradska uprava. Šta kaže Statut grada ili Zakon o principima lokalne samouprave? Ne zanima me. Šta god kazao ne može opravdati sramotu. Ne može opravdati uzalud potrošene milione, na stotine miliona spiskanih para a niti jednog novog otvorenog radnog mjesta. Izuzev administracije i aparata koji veliča dosadašnji rad gradske uprave... Strpljenje je i kada završim ovaj članak ne psujući i ne ostavljajući hashtag tipa "nestojeizmaklokontrolisvetijebem".


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...