nedjelja, 14. travnja 2019.

Koliko smo politički potkovani....

RUBRIKA GOST KULUMNIST:
- U rubrici Gost kolumnista danas možete pročitati što građani Zenice misle o politici koju vode vijećnici GV Zenica.

I kada čovjek dođe u one penzionerske-mirovinske dane, život mu ne teče onim tokom kao što bi trebao; igranje šaha, laganja šetnja uz odlazak kući pred ručak sa kilo jabuka u najlon kesi, ili pak izvođenjem unučeta ,,na klupe", kako se to nekada popularno zvalo. Ne, prisiljen je da se bavi politikom i to onom visokom. A Zenica je dušu dala za takav vid ,,rekreacije" za ne samo penzionere, nego i za ostalu uzrast ovog našeg grada. Zakonodavna, izvršna, sudska vlast, ponavlja se svakodnevno pa čovjek iako ga se po nekim biološkim pravilima ne bi trebalo to ticati s obzirom da je pošteno zaradio tu penziju u kojoj bi trebao sada uživati, biva prisiljen da počne razmišljati i postavljati sam sebi pitanja, je li ovo u Zenici što se tiče politike i vlast normalno, pri tome sumnjajući sam u svoj razum dovodeći pri tome svoje rasuđivanje u dilemu.
U sudsku vlast se ne dira. ,,Ćud je ćud, a sud je sud", što bi rekao Balašević, ali šta je sa zakonodavnom i izvršnom vlašću? Poredaš nekim redoslijedom, zakonodavna donosi zakon ili odluke, izvršna izvršava one odluke koje donese zakonodavna vlast. Na prvi pogled jasno nema šta ni dodati ni oduzeti. ,,Sve po zakonu, zavadi i zavladaj", opet Balašević, što bi se moglo primjeniti i na našu Zenicu. Namjerno izostavljam ono ,,Grad", jer grad nam je izgleda dobro prisjeo.
Čovjek se informiše iz ,,sredstava informisanja" pa i donosi zaključke iz svega onoga što mu ta sredstva svakodnevno predočavaju. Prije bih rekao alatke nego sredstva i to one alatke na daljinski upravljač sa kojim se precizno, pritiskom na određenu pulu ili dugme, bira na alatki koju će radnju izvršiti. Tehnologija je toliko napredovala, da se i bez daljinskog može upravljati zanemarujući onu pulu na njemu, onu pulu ,,stop" koja stoji nedirnuta evo već duže vrijeme. Ali to upravljanje se obavlja među četiri zida daleko od očiju javnosti.
Šta kazuju Zenički mediji? Kazuju otvorena dionica puta, postavljeni satovi, led rasvjeta, u planu ovo ono, i na kraju obavezno ono: ,,zahvaljujući gradskoj upravi, njihovim službama , GRADONAČELNIKU". Neinformiran građanin bi rekao: ,,Dobro radi ova zakonodavna vlast u Zenici, lako je ovo sve izvršiti kada se iznesu pametne inicijative, kada se sve dobro usaglasili, uplanira, izglasa i zaduži preko glavnog u izvršnoj vlasti da se to realizuje.
Bili su izbori, izabrali smo gradonačelnika i gradske vijećnike, formirano je gradsko vijeće kao zakonodavno tijelo, opet sve po zakonu. Iz sredstava informisanja vidimo i čujemo da postoji gradonačelnik koji sa svojim resornim službama i upravom radi na čemu mu se na kraju svakog komentara prišiva epitet: ,,zahvaljujući....", pa zar mu nije dovoljna zahvala i njemu i njegovim saradnicima ono što im mjesečno legne na račun u banci.
Šta je sa gradskim vijećem? Postoji li ono? Je li se u međuvremenu nešto promijenilo u Ustavu, u Zakonu? Možda ono više i ne treba s obzirom da sve njegove radnje preuzima gradonačelnik, njegova uprava i resorne službe? Ne može a da se čovjek ne sjeti prvih sjednica gradskog vijeća, ,,nevinih lica" novoizabranih vijećnika, i, kako je vrijeme teklo kako se ta lica mijenjaju u ozbiljne političke face sada i sa boljom odorom na njima, jer Bože moj oni su zenička elita. Pođoše da se pojavljuju čak i na književnim večerima, likovnim izložbama, mogu se vidjeti i u pozorištu, na rok svirkama ...Ali tamo gdje treba ih nema. Nema ih na svom radnom mjestu u sali gradskog vijeća. Sala već dugo zjapi prazna. Pokoja komemoracija, pokoja sjednica predsjednika mjesnih zajednica koji su došli po savjet jer se i zovu savjet mjesnih zajednica, pokoji inicijativni sastanak za izbor novog rukovodstva gradonačelnikove stranke, usput, došao je na vlast kao nezavisni, i.....ništa više. A vijećnika nigdje , zavukli se u mišije rupe. Možda su uzeli kolektivni godišnji odmor, ali red bi bilo građane obavijestiti o tome, ili im je inspekcija zabranila rad? Gospodo vijećnici radite li vi, je li vam maca pojela jezik ili šta je već? Ili vas je uljuljalo ovo ,,Zeničko proljeće" koje je i ono ove godine ,,pokislo" i promijenilo svoj karakter. ,,Aprilski salon" , godinama završni dio manifestacije više ni on to nije. Gdje se i ko završi i kojim riječima ,,Zeničko proljeće2019", manifestaciju kojom su Zeničani ponosni. Gdje su natpisi iznad ceste, Sretan Uskrs, Srećan Božić, Bajram , da građane podsjete na te datume, da komšiji , prijatelju možeš čestitati njegov praznik? Nestaju za redom tradicionalni običaji Zenički, uvode se ,,europski", nama strani, jer davno je bila 1878-1918 kada smo bili u Evropi....Vijećnici, probudite se, probudite se po srednjoevropskom vremenu, ukoliko niste na nekoj destinaciji na istoku ili pak na dalekom zapadu...

autor: Ibrahim Emić


Napomena: tekstovi i komentari su lična mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stav bloga 32.vijećnik.

RUBRIKA GOST KULUMNISTA:
Gost kolumnista ponekad ima biografiju, ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša tako što će svoju sliku i identitet čuvati za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Blog 32.vijećnik poziva gradjanske aktiviste i ostale slobodnomisleće građane na suradnju. Svi koji misle da svojim kritičkim osvrtom na dnevnopolitička zbivanja mogu doprinijeti boljem sutra mogu da se jave u inbox fcb.stranice ili putem aplikacije na blogu 32.vijećnik. Možete i anonimno. Diskrecija zagarantovana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...