četvrtak, 11. travnja 2019.

Grad Zenica ukida finansiranje projekata boračkih udruženja koja podsjećaju na ratna stradanja?!

Zahtjev demobilisanih boraca da se ukine finansiranje boračkih organizacija i da se zakonom osigura dodatak borcima za učešće u ratu prvi je uvažio Grad Zenica.

Naime, Gradska uprava prema ovakvom načinu raspodjele novca ukinula je dosadašnji način finansiranja boračkih udruženja koja su u svojim projektima imali "podsjećanje na rat i ratna stradanja", tj. obilazak šehidskih mezarja i mjesta stradanja bojovnika HVO-a.

Da će se ubuduće sredstva dobijati na osnovu predloženih projekata ozbiljno su shvatili u udrugi HVO-a tako što su obljetnicu Čajdraš i obljetnicu formiranja HVO prijavili odvojeno od drugih projekata i tako osvojili preko 18.000 maraka iz granta predviđenog za te namjene.

Naime, Komisija Grada Zenica za odabir projekata boračke populacije rangirala je HVO udruge ispred drugih boračkih organizacija tako što im je za nekoliko različitih projekata dodijelila
 cca 18.000 konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta.

 Udruženje porodica šehida i poginulih boraca "Zlatni ljiljan" i udruženje “7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade” nisu dobili ni jednu konvertibilnu marku za obilježavanje Dana šehida i slične manifestacije.

Prema dosadašnjim informacijama ova brigada koja je imala oko 3.000 boraca, blizu 1.800  ranjenih, 351 poginulih boraca više neće moći dobijati novac za obilježavanje poginulih već će to morati finansirati iz vlastitih stedstava.

Ova naizgled nezakonita odluka o ovakvoj raspodjeli novca usvojena prilikom usvajanja rekordnog budžeta za 2019 godinu u iznosu od preko 60 miliona maraka nije naišla na negodovanje boračkih organizacija zato što su bili uvjereni u drugačije. Da li će reagirati? Pretpostavljam da neće zbog toga što se oslanjaju na druge izvore, prvenstveno kantonalni budžet.









Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...