petak, 29. ožujka 2019.

Novo zapošljavanje na račun poreskih obveznika

Glomazni i neefikasni birokratski sektor u Zenici "bogatiji" je za nekoliko desetaka novih državnih službenika među kojima su i gradski vijećnici, njihove supruge i obližnja rodbina.

Riječ je o poznatim osobama koje će ubuduće primati plaće i naknade iz džepova građana Zenice kao uposlenici gradske administracije i javnih ustanova ili članova nadzornih odbora.

Dakle, kao što sam već napisao u prethodnom članku, tj.da je  "sve prolazno a samo interesi vječni", najbolje pokazuju naši gradski vijećnici, saučesnici u trošenju  100 miliona budžetskog novca, zapošljavanju bližnjih bez i jednog otvorenog radnog mjesta, povećavajući ionako glomazan birokratski aparat. O kojim zapošljavanjima je riječ i ko je koga uhljebio pogledajte u popisu koji nam je poslao dobro obavješteni izvor 32.vijećnika.

Dakle, osim Armina Mujkića iz Žepča, bivšeg novinara koji je "zaslužio" funkciju savjetnika, na račun poreskih obveznika zaposleni su:

1. Mujo Garanović poljoprivredni tehničar,  na poslove "savjetnika za poslove s mjesnim zajednicama".
2. Azra Hajdarević, na poslovima sekretarke sekretara Selvera  Kelešture tako da ispada da je Selver dobio manje posla i manje odgovornosti za istu platu.
3. Mia Husremović, kćerka Muhameda Husremovića, na mjestu arhitekte u JP za prostorno planiranje i uređenje grada
4. Maša Škrbić, supruga direktora rzv Zenica, na mjestu stručnog saradnika za marketing, promociju i strane investicije
5. Zahida Spahić, supruga vijećnika Vahida Spahića na mjesto člana za dodjelu javnih priznanja. Vijećnik je usput zaposlio Elmina i Eniza Spahića u JP Vodovod i kanalizacija
6. Selma Delić, sestra vijećnice Sabine Delić zaposlena u JU za predškolski odgoj
7.Adnan Zuban, vijećnik, zaposlen u Centru za socijalni rad
8. Jasna Alibašić, vijećnica zaposlena u Javnom preduzeću za izgradnju i uređenje grada
9. Ekrem Tuka, vijećnik gradskog vijeća svoju suprugu je smjestio u Nadzorni odbor JP Grijanje
10. Almir Babajić, vijećnik, zaposlio je suprugu a potom i punicu u JP Autoceste Federacije BiH

Ono što je od ranije poznato jeste da vijećnik Goran Bulajić redovno dobiva tendere za nabavku računarske opreme a njegove kolege Mladen Simić i Eldin Vrače otišli su korak dalje tako što su svoje supruge smjestili u BH poštu.
Sanjin Aldobašić je nešto manje ušićario tako što je dobio na korištenje sportsku dvoranu "Papirna", dok se njegov kolega Dženan Dedić zadovoljio mjestom predsjednika Sportskog saveza ZDK. Vijećnici Adnan Šabani i Kenan Fetahagić su na "čekanju" ali i pod prismotrom građanskih aktivista dok se za vijećnika Nermina Mehića i zapošljavanje bližnjeg smatra opravdanim.

Sudeći po popisu, ako niste u krvnom srodstvu s vijećnicima gradskog vijeća Zenica ili čelnicima političkih stranaka, džaba se nadate, nećete dobiti posao. Možete postati raznosač pica ili razguliti iz zemlje u potrazi za poslom shodno vašem zanimanju. S toga, današnje "kmečanje" na press konferenciji ljevice i isticanje imenovanja ministra Arnela Isaka kao nepotizam njihovih političkih protivnika je ništa drugo do prodavanje magle svojim biračima. Uzimajući u obzir gore navedeni popis Arnel Isak je najmanje zlo koje nam se moglo dogoditi, jer kako reče Mladen Simić, "možda se pokaže i kao najbolji ministar".

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...