nedjelja, 10. ožujka 2019.

Ibrahim Emić: Sve je isto

Dobro se sjećamo sjednice GV kada je odbijen rebalans budžeta Grada, kada se gradonačelnik okrenuo prema vijećnici NS i išaretom je upitao šta bi? Ona onako nevino slegnu ramenima i govorom tijela reče, znate Vi! I nakon toga desilo se ono kao i kad je na nivou Federacije usvajan Zakon o radu, u igri opet bi NS. Prevagnu njihova politika i u jednom i u drugom slučaju.
Sutra (ponedjeljak), dodjeljuje se najveće priznanje Grada Zenice, Grb Grada Zenice čije ime treba i dalje pisati velikim slovima bez obzira što je namjenjen osobi koji taj Grb nije zaslužio, barem prema nom skromnom mišljenju, jer najposlije kao građanin Grada Zenice imam pravo na to.
Redajući imena sa fotografija smještenih na zidu u Gradskoj upravi, ne mogu a da se ne sjetim imena nekadašnjih gradonačelnika i načelnika Grada Zenice. Sulejman Arnaut, Ahmet Mutapčić, Esad Alikadić, Alija Haramandić, Muhamed Tarabar, Osman Mutapčić, svi iz jezgra Grada, jer i AU za vrijeme svoje vladavine je uvidjela da gradonačelnik treba da bude građanin Zenice, koji će poštivati autohtonu tradiciju, kulturu i običaje našega kraja.
Poslije su se redala opet nama poznata imena, Mutapčić, Tarabar, Pašalić, Delić, Spahić, Alispahić, Smajlović, Kolar, Arnautović....da bi danas na čelu Grada bio već spomenuti gradonačelnik, čovjek, kako to imaju običaja reći njegovi poklonici, koji je unio dašak svježine u ovu Zeničku kotlinu. Podugačak je spisak njegovih zasluga, ali papir, odavno se to zna, trpi sve što se na njemu napiše, ali nedostaju djela. Sva njegova djela će biti realizovana, ali po mom mišljenju na papiru i u vidu led svjetla u duginim bojama ili sezonskim cvijećem.
U drugom planu su sami vijećnici koji su inicirali ovu vanrednu sjednicu jer se na prethodnoj, najvjerovatnije po procjeni samih predlagača, ne bi dobila natpolovična većina kako je to bilo zamišljeno. Ovakve odluke, prema mom mišljenju, trebaju da budu jednoglasne, dakle sa glasovima svih vijećnika jer se dodjeljuje jedno veliko priznanje, najveće koje je predviđeno Statutom Grada. Radi se o jednom svečanom činu, kao kada se polaže završni ispit na bilo kojem rangu školovanja, činu kojem se treba da diče svi vijećnici pa i svi građani Grada Zenice. Ma i jedan glas protiv ili suzdržan, zasjenit će kako leaurata tako i samu nagradu, ovoga puta Grb Zenice. Ocjenjivački sud je napravio veliku grešku što će na ovaj način promovirati kandidata, ne osluškujući glas javnosti. Daleko veći efekat bi bio da su nagradu Grb Zenice izostavili za ovu godinu, s obzirom da će ovo dešavanje uticati i na ostale predložene kandidate za Nagradu Grada, smanjujući publicitet prema njima koji su ga iole zaslužili. Bilo kako bilo ostat će jedna mrlja u istoriji Zenice, mrlja kojoj su doprinijela ova jedanaestorica iz prve postave kao i ostalih pet sa rezervne klupe. Vjerovatno oni znaju za šta su inicirali ovu vanrednu sjednicu, kao što to zna i Ocjenjivački sud ovoga puta sa podnesenom ostavkom predsjedavajuće suda. Očito je da kod samog usaglašavanja za leaurata nije bilo sloge kao što ni sutra na vanrednoj sjednici GV neće biti. Šteta, što će se jedan svečan čin pretvoriti u farsu koja će dugo pratiti ovu većinu u GV. Ali što reče jedan filozof, -sve je prolazno pa čak i doživotna robija!

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...