nedjelja, 10. veljače 2019.

Klovnovska posla...

Cirkus oko sastavljanja vlasti u Bosni i Hercegovini inspirisalo je našeg Ibrahima da kaže koju o klovnovima koji nas na određen način "zabavljaju" bez obzira na posljedice koje će nam time donijeti.  Njegov tekst prenosim u cjelosti.

Piše: Ibrahim Emić

Svi pamtimo Čarlija Čaplina i njegove majstorije sa globusom , poigravajući se njime kao sa balonom koji svakoga trenutka može da pukne ako ga udari svojim pogrešnim dijelom tijela. Zato ga je i udarao onim najmekšim, svojom stražnjicom. Globus nije pukao i život je nastavio dalje da teče svojim tokom.
 Poslije se pojavi Čkalja kojemu je bilo zabranjeno ići na sahrane, jer sam pogled prisutnih prema Čkalji izazivao bi smijeh. Ali Čkalja je bio Čkalja samo na pozornici, nikako na ulici ili na drugom mjestu. Zamislimo samo Čkalju za govornicom u Parlamentu, na Kantonalnoj skupštini, na Gradskom vijeću...., ali Čkalja je zavisio od Paje samo na glumačkoj sceni, nikako u privatnom životu.
I Čarli Čaplin i Čkalja su bili klovnovi na sceni ali samo na sceni. Nažalost poslije zadnjih izbora, na našim prostorima sa pozornice mnogi klovnovi se preseliše za govornice zauzimajući mjesta u vijećničkim, poslaničkim, delegatskim klupama. Za njima krenuše i šoumenke, voditeljice, novinarke. Sve poznata imena, reklo bi se, imena koja se nisu snašla u svom profesionalnom poslu, imena koja su blizu svom trećem dobu shvatila da su profulai profesiju, imena kojima je karijera izmakla, i okrenuli su se politici. Nastranu što su se okrenuli politici, ali su, onako klovnovski sebi utuvili u glavu da oni trebaju i da vode tu politiku, da budu na čelu, da drugi rade ono što im oni narede i ono što oni misle. Koriste tezu ,,demokratski centralizam" a zna se kako je on djelovao u prošlim vremenima. ,,Centralni demokratizam" bolje bi pristajao ovim klovnovima koji su do jučer svojim glupim klipovima zasmijavali samo one, pokazat će se na izborima, koji će glasati za njih. Narod će se sada zapitati, kako shvatati te političare koji su do jučer bili klovnovi, voditeljice čije su emisije obično bile gašene od strane urednika,  ne mogu reći glumce jer niti jedan od klovnova nikada nije imao ozbiljnu ulogu, da li kao klovnove, kao glumce, kao novinare koji izvještavaju sa nekoga skupa, ili kao ozbiljne političare. Zamislite da su mjesto njih recimo fudbaleri, pa da se prilikom glasanja oni počnu igrati lopte na male golove na onom prostoru ispred govornice, ili slikari koji postavljaju štafelaj i počnu slikati usred rasprave o budžetu, na šta bi to ličilo, a liči i ovako. Tehnološka predviđanja su bila, roboti će vladati svijetom, međutim, klovnovi su ih preduhitrili. I na kraju, klovn ostaje klovn pa u ma koje se odijelo obukao!


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...