nedjelja, 24. veljače 2019.

Hoće li gradonačelnik Kasumović uspjeti u namjeri uništavanja Komgrada-Ze?

Zahvaljujući gradonačelniku i njegovom ortaku iz preduzeća Špic beton na čijoj dizalici je visio njegov bilbord uskoro ćemo se riješiti preduzeća Komgrad- Ze. Riješit ćemo ga se u korist Špic betona, čiji vlasnik je po dolasku na vlast Kasumovića pisao pismo kako se ovom preduzeću mimo tendera daju poslovi po 300% većim cijenama od uobičajenih, što je naravno velika izmišljotina. Polazeći od te informacije gradonačelnik već drugu godinu svog mandata pokušava uništiti to preduzeće i naći način izlaska ili iznošenja 35% dionica Grada iz te kompanije ali mu je za takav čin potrebna saglasnost Gradskog vijeća. Naime, gradonačelnik je pokrenuo procedure izlaska Grada iz društva Komgrad-Ze i navodnu prodaju svog udjela u tom preduzeću pod izgovorom da preduzeće ne donosi dobit Gradu. Pri tome je na sjednici vijeća zaboravio reći koliku dobit je Grad imao u slučaju "Alba". Znajući da je za vrijeme prethodnog ugovora s "Albom" otišlo skoro 5 miliona maraka budžetskog novca skrenuo je pažnju javnosti na Komgrad-Ze. Počevši od 2011.godine kada je formirano ovo mješovito preduzeće s ciljem rješavanja radnopravnog statusa tadašnjeg posrnulog Komrada i brzog i efikasnog obavljanja poslova na zimskom i ljetnom održavanju puteva vijećnici su se izjasnili još jednom 2015.godine. Konstatovali su da je preduzeću porasla vrijednost i donijeli aneks ugovora o načinu utvrđivanja cijena kod izvođenja radova. Gradonačelniku Kasumoviću  nije ni to bilo dovoljno te je u 2017.godini ponovo stavio pred vijeće preispitivanje odluke o javno-privatnom partnerstvu kada su vijećnici ponovo potvrdili svoju prethodnu odluku i naravno konstatovali daljnji rast vrijednosti kapitala i zaposlenost 75 radnika. Godinu poslije gradonačelnik ponovo insistira na preispitivanju vijećnićke odluke kao da su vijećnici zaista debili ili mutave, šišteće plovke i ne znaju da li ovom gradu treba brzi gradski servis koji garantuje zaposlenost za 75 radnika, građana ovog grada. Vala zainatio se baš, kao da mu nije dovoljno gubitaških preduzeća u gradu i onoga što bi uslijedilo raskidom ugovora. Naime, raskidom ugovora prestaje obaveza zaposlenosti 75 radnika a među njima i preostali dio preuzetih radnika bivšeg Komrada.
Hoće li gradonačelnik Kasumović uspjeti u namjeri uništavanja Komgrada-Ze čime bi došlo do raskida međusobno ugovornih obaveza i otpuštanja radnika? Zavisi od mudrosti, hrabrosti i odvažnosti gradskih vijećnika koji su se do ovog momenta u više navrata izjašnjavali da su na strani radnika.

S tim u vezi ponovit ću...

Ako je istina ono što gradonačelnik tvrdi tj.ako od preduzeća Komgrad-Ze nema godišnje dobiti i nije zainteresovan za 35% dionica u toj firmi neka ih proda meni. Dat ću ja 3.500 koliko je opština Zenica 2011.godine uložila u to preduzeće. Dakle, ako po njegovom nije bilo dobiti, preduzeće, odnosno dio osnivačkog udjela u tom preduzeću ostao je isti. Evo tri i po hiljade, daj meni dionice Komgrada. Naravno, ubleha će se izvući i reći kako to ne može tako. Ono što bi trebalo biti jasno i njemu i vijećnicima i široj javnosti da o tome odlučuju vijećnici a ne gradonačelnik. I pticama na grani jasno je šta je povod njegovom insistiranju na prodaji dionica grada u tom preduzeću. Ljudima koji nisu u toku bilo bi jasnije zašto insistira kada bi se prisjetili na čijoj je dizalici visilo strašilo u toku predizborne kampanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...