četvrtak, 14. veljače 2019.

Britvar: Krajnje je sramotna činjenica da Gradska uprava razvoj četvrtog grada u BiH zasniva na standardima i dokumentima iz prošlog vijeka




URBANISTIČKE IGRE BEZ GRANICA

Piše Boris Britvar

Posljednje dvije godine upozoravam na manipulacije i nezakonite radnje u oblasti urbanizma u Zenici, ali još uvijek nije utvrđena odgovornost bilo koga za urbanistički haos i devastaciju grada.
Nedavno su građani, na javnoj raspravi, otvoreno izrazili svoj negativan stav prema Regulacionim planovima predloženim od strane Gradske uprave, a nakon podnošenja inicijative za autentično tumačenje donesenih odluka izrada pomenutih planova je zaustavljena kao nezakonita.
Usprkos svemu, Gradska uprava na sljedećoj sjednici Gradskog vijeće ponovo predlaže donošenje odluke o pristupanju izradi novog Regulacionog plana, a ovaj put je riječ o Trgu Alije Izetbegovića. Zakonom o prostornom uređenju i građenju, kao i Uredbom o jedinstvenoj metodologiji izrade dokumenta prostornog uređenje je jasno propisano da je plan šireg područja, tj. Prostorni ili Urbanistički plan temelj za izradu detaljnih, tj. Regulacionih planova.

𝐊𝐚𝐨 š𝐭𝐨 𝐳𝐧𝐚𝐦𝐨 𝐙𝐞𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐧𝐢𝐭𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫𝐧𝐢, 𝐧𝐢𝐭𝐢 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧𝐢𝐬𝐭𝐢č𝐤𝐢 𝐩𝐥𝐚𝐧, 𝐭𝐞 𝐣𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐢𝐦 𝐭𝐢𝐦 𝐝𝐨𝐧𝐨š𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐨𝐯𝐚𝐤𝐯𝐞 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐤𝐞 𝐧𝐞𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨.

Tvrdnja Gradske uprave da je pravni osnov za donošenje odluke Urbanistički plan iz 1983.godine jednostavno nezakonita i sramotna iz najmanje dva razloga:
- Dokumenti prostornog uređenja(Urbanistički plan) se prema Zakonu donose za maksimalni period od 20 godina, a pomenuti Urbanistički plan je star 35 godina i kao takav van snage već 15 godina.
- Krajnje je sramotna činjenica da Gradska uprava razvoj četvrtog grada u BiH zasniva na standardima i dokumentima iz prošlog vijeka.
Raspisivanje konkursa za idejno rješenje Trga Alije Izetbegovića je samo pokušaj da se šarenim sličicama stvori privid rada na epohalnim projektima za grad, a stvarnost je nažalost sasvim drugačija.
Pomenuti konkurs je također raspisan nezakonito obzirom da je temeljem Statuta Grada jedino Gradsko vijeće nadležno za donošenje odluka o razvojnim, prostornim i urbanističkim planovima i programima, ali ta odluka nikad nije donesena iako se ova aktivnost finansira iz budžeta grada ???
𝐕𝐣𝐞𝐫𝐮𝐣𝐞𝐦 𝐝𝐚 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐬𝐤𝐢 𝐯𝐢𝐣𝐞ć𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐧𝐞ć𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐡𝐯𝐚𝐭𝐢𝐭𝐢 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐩𝐮𝐥𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐬𝐤𝐞 𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐞, 𝐭𝐞 𝐝𝐚 ć𝐞 𝐠𝐥𝐚𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐢𝐯 𝐨𝐝𝐥𝐮𝐤𝐞 𝐢 𝐳𝐚𝐡𝐭𝐢𝐣𝐞𝐯𝐚𝐭𝐢 𝐩𝐨š𝐭𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐮č𝐧𝐞 𝐢 𝐳𝐚𝐤𝐨𝐧𝐬𝐤𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐞 𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐨š𝐞𝐧𝐣𝐚 𝐝𝐨𝐤𝐮𝐦𝐞𝐧𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫𝐧𝐨𝐠 𝐮𝐫𝐞đ𝐞𝐧𝐣𝐚.

𝐙𝐄𝐍𝐈𝐂𝐀 𝐙𝐍𝐀, Ž𝐄𝐋𝐈 𝐈 𝐌𝐎Ž𝐄 𝐁𝐎𝐋𝐉𝐄.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...