četvrtak, 21. veljače 2019.

Asocijacija arhitekata po Kasumovićevom zadatku radi na uređenju malinjaka!?

Grad Zenica je u fazi pripreme arhitektonsko-urbanističkog konkursa za rješenje novog ulaza u grad sa južne strane – poslovno-rekreativno-turističke zone Zenica Jug. Ova lokacija se nalazi na ulazu u Grad Zenica sa južne strane, u malinjaku gospođe Mersije Kasumović, odmah nakon isključenja sa koridora VC, direktno uz magistralnu saobraćajnicu M17.

Dakle, asocijacija arhitekata ima zadatak da u malinjaku gradonačelnika Kasumovića, odnosno njegove supruge napravi poslovno-turističku zonu s tim što će na samom početku uraditi
anketu koja je objavljena na njihovoj zvaničnoj web.stranici i fejsbuk profilu. U međuvremenu, na adresu asocijacije stigla su pomalo nezgodna pitanja iz struke. Od strane čovjeka koji se zalaže za zakonitost kod donošenja prostornih, urbanistickih i regulacionih planova.
U nastavku teksta pročitajte koja su to pitanja.

Piše: Boris Britvar, arhitekta

ANKETNA PITANJA ZA AABH

- Da li je AABH zadužena za promicanje stručnih načela i Zakona BiH iz oblasti prostornog planiranja ili za udovoljavanje "vizionarskih" ideja gradonačelnika?
- Da li je AABH poznato da grad Zenica nema Prostorni plan, da nema Urbanistički plan, da nema ni jedan strateški dokument koji definira osnovne parametra urbanog razvoja kao neizostavan segment prostornog planiranja?
- 01.08.2017.godine AABH je uputila dopis Općini Trnovo sa decidnim primjedbama na Nacrt Urbanističkog projekta "Poslovno-sportski centar Trnovo" u smislu zahtjeva za poštivanje procedura utvrđenih Zakonom o prostornom uređenju i građenju i Uredbe o jedinstvenoj metodologiji za izradu dokumenata prostornog uređenja.  https://aabh.ba/javna-rasprava-poslovno-sportski-centar-trnovo/
Zašto se u Zenici ne poštuju ti isti zakoni? Da li je Općina Trnovo na nekom drugom kontinentu ili je u istoj državi kao Zenica?
- Koji je pravni okvir na temelju kojeg se namjerava raspisati konkurs uz napomenu da Gradsko vijeće, kao jedini nadležan organ, nikada nije donijelo odluku po tom pitanju?
- Niti u zakonskoj, a niti u stručnoj terminologiji ne postoji termin POSLOVNO-REKREATIVNO-TURISTIČKA ZONA, i zašto na našem jeziku piše da je riječ o PRT ZONI, a na engleskom jeziku COMMERCIAL & BUSINESS ZONE? Građanima Zenice je sasvim jasno da je riječ o paravanu za izgradnju šoping centra na zemljištu u vlasništvu gradonačelnika. Da li je to adekvatna namjena za posljednji "komad" zemljišta koji Zenica ima?
- Da li je AABH poznato da je grad Zenica iznimno oskudna građevinskim zemljištem i da je shodno tome neophodno voditi računa o svakom centimetru kvadratom?
- Itd...

Konkurs DA, ali na temelju principa struke i Zakona BiH, a ne po zahtjevima investicijskog urbanizma i na štetu budućih generacija Zenice.
Nevjerovatna je činjenica da AABH na ovaj način daje podršku nezakonitom radu Gradske uprave Zenica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...