nedjelja, 27. siječnja 2019.

Da li je Eldin Vrače sahranio Fuada Kasumovića, Nezavisni blok ili sebe?

"Oni koji vas osuđuju, niti vas poznaju niti vole", u najkraćem, glasila bi izreka u slučaju potpisivanja koalicije SDA i Eldina Vračea, predsjednika kluba Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH. Medijska prašina koju je podigao ovaj zenički političar može se mjeriti sa inicijativom za promjenu imena Republike srpske. Saopštenjem za javnost oglasio se i Senad Šepić, predsjednik NB-a koji u poslednje vrijeme očito ne zna što mu izabrani dužnosnici čine. Skoro da nema političara u Zenici koji nije prokomentarisao ovaj slučaj. Naravno, osim Fuada Kasumovića koji mudro šuti čekajući rasplet događaja.

Podsjećam,  Zeničanin Eldin Vrače, koji je na proteklim izborima bio nosilac liste liste koalicije Nezavisni blok - Snaga centra za Parlament Federacije BiH, izabran je za šefa Kluba zastupnika Nezavisnog bloka u Federalnom parlamentu.

Izbor Eldina Vrače za predsjednika Kluba zastupnika NB-a uslijedio je nakon prijedloga prvog čovjeka te stranke Senada Šepića da na tu funkciju bude imenovan Amer Obradović, njnegov dugogodišnji prijatelj i vjenčani kum.
Samo nekoliko dana poslije
Predsjednici klubova zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Nezavisnog bloka (NB) Asim Sarajlić i Eldin Vrače potpisali su koalicioni sporazum o saradnji i zajedničkom djelovanju u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Potpisani koalicioni sporazum odnosi se na saradnju klubova zastupnika SDA i Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u mandatnom periodu 2018. - 2022. godina.

O čemu se radi? Eldinov čin mnogi simpatizeri Nezavisnog bloka osuđuju i ograđuju se od ovakvog ponašanja političara, iako, kao što sam na početku članka napisao "niti ga poznaju niti vole". Birali su ga zato što im je Fuad tako rekao, stavivši se u podaničku ulogu u izbornom procesu.
Fuad je tako rekao i tako mora biti jer je tako jedino ispravno.
Fuad je prije nekoliko dana vodio razgovore sa Bakirom Izetbegovićem o mogućem koaliranju ove dvije stranke. Fuad je rekao i da više nikada neće sa SDA.  I ne mora. Za tu ulogu danas ima Eldina, imao je i Omera Škalju, Sadika Ahmetovića idr. i imat će uvijek nekoga koga će uposliti po tom pitanju. U našoj zemlji ništa se ne dešava slučajno,  u prilog tome govori i podatak da je Fuad Kasumović, navodno iz revolta zbog sporosti formiranja vlade i podjele ministarstava, prvi počeo napuštati pregovore tzv.bh bloka u Zeničko dobojskom kantonu. Navodno, pregovori su postali "buvlja pijaca", raskol zbog raspodjele preostalih pozicija. Obzirom na činjenicu da je za sebe i suprugu unaprijed rezervisao dvije (zdravstvo i finansije) zaboravlja reći da je upravo ON bio vodilja tih pregovora, odnosno "buvlje pijace". Pijace u kojoj "glavni baja" određuje kome će dati i preostalih osam ministarstava. Međutim, nakon razgovora sa Izetbegovićem situacija na terenu se mijenja.
U silnoj utrci za vlast, i Eldin i Fuad Kasumović, kao i svi ostali zaboravili su sve uvrede koje su u proteklih godinu-dvije uputili na račun Bakira Izetbegovića i SDA, pokazavši tako da se nimalo ne razlikuju od svega onog što su SDA-u prigovarali.
"Niko neće sa SDA" za samo tri mjeseca preraslo je u "svi hoće sa SDA". Možda je i to jedan od razloga Eldinovog ponašanja i potpisivanja kontraverznog koalicionog sporazuma. Preduhitrio je SDP i DF za koje se sve otvorenije priča da će koalirati sa SDA.
Dakle, kao što je jedan neovisni medij već pisao, "formiranje vlasti nema apsolutno nikakve veze sa bilo kakvim principima i strategijom koja bi vodila ka popravljanju stanja u zemlji, već da se tu isključivo radi o ličnim interesima političkih stranaka i uskih grupa okupljenih oko njih". A glasači?
Glasači će se vrlo brzo prilagoditi na vlast i skandirati "to kralju" svakom slijedećem.  Obzirom kakvi su, bolju i ne zaslužuju.
Da li je Eldin Vrače ovim (ne)očekivanim potezom sahranio Fuada Kasumovića, Nezavisni blok ili sebe pokazat će vrijeme, slijedeći kandidati i glasači. Ne bi me iznenadilo da "slijedeći" bude Eldin. Čini mi se da boljih i nemamo. Plivaju jedni te isti,  iz istih stranaka u različitim dresovima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...