četvrtak, 20. prosinca 2018.

I Snaga Centra kažnjena zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka

Foto ilustracija
Kako javlja Federalana televizija, i Snaga Centra, najmlađa politička opcija koja gravitira na području Zenice grada kažnjena je zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka. Stranka mladih, školovanih ljudi, uglavnom uspješnih privrednika se u međuvremenu skoro raspala. Od osvojenih šest mandata u Gradskom vijeću Zenica ostale su im tek dvije plavuše. Vijećnici Adnan Šabani, Kenan Fetahagić, Dženan Dedić i Sanjin Aldobašić odnedavno su u redovima SDP-a Zenica pod kontrolom gradonačelnika Kasumovića. Tako je Fuad Kasumović nakon SBB-a razbio još jednu stranku u ovom gradu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2016. godinu, zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka novčano je kaznila 36 političkih stranaka i jednu ovlaštenu osobu unutar političke stranke. sa ukupno 88.300 KM.

Tako je SDS kažnjen sa 14.900 KM, Demokratska fronta sa 10.600 KM, te Stranka demokratske aktivnosti sa 6.200 KM.

Hrvatska nezavisna lista sankcionisana je sa 5.000 KM, Socijalistička partija 4.000 KM, SBB 3.500 KM, Stranka dijaspore BiH 3.000 KM, a Komunistička partija, Politička strana "Stranka za naš grad" i SDU BiH kažnjeni sa 2.500 KM.

Narodni demokratski pokret, Srpska radikalna stranka "9. januar", Savez za demokratsku Srpsku kažnjeni su sa po 2.000 KM, te BPS, Liberalna stranka BiH, Politička organizacija građana "Snaga Bosne", Snaga Centra, Srpska radikalna stranka Republike Srpske, Ujedinjena Srpska, Pokret za bolje Brčko, Nezavisna stranka dr. Mihajlo Tovirac sa po 1.500 KM.

BOSS je dobio kaznu od 1.100 KM,  Nezavisna lista, Nova partija, Reformska stranka, Snaga ekonomskog pokreta u BiH, Hrvatska seljačka stranka BiH, Srpska napredna stranka, Stranka za Srednje, Lista za Bugojno, Hrvatska seljačka stranka Stjepana Radića, Hrvatska stranka prava, te Gojko Topalović za Narodnu demokratsku stranku kažnjeni su sa po 1.000 KM, a Novi pokret BiH, Stranka Spas i Narodna stranka za Grahovo sa po 500 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne, protiv njih se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Centralna izborna komisija BiH danas je primila k znanju informaciju o podnesenim postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka i nezavisnih kandidata-finansiranje izborne kampanje za opće izbore 2018. godine.

federalna.ba/AA/32.vijećnik

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...