petak, 7. prosinca 2018.

Fuad Kasumović je primjer tolerantnosti i suživota

"Gradonačelnik Fuad Kasumović je ove godine odlučio okiti Zenicu sa velikim adventskim vijencem kojeg je postavio oko fontane u centru grada", piše jedan ovdašnji medij.

Adventski vijenac, krug ili prsten od zimzelenog granja s četiri svijeće koji simbolizira dolazak katoličkog praznika Božića biti će još jedan pozitivan pomak na polju suživota od strane gradonačelnika Zenice za kojeg se, po pitanju odnosa naspram "manjinskih" naroda u ovoj lokalnoj zajednici vežu brojne kontroverze.

Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja. Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni.
Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao. I danas ambrozijanska liturgija u adventu predlaže čitanje Isusovasvečana ulaska u Jeruzalem. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu.

Dakle, nakon što je vratio  međunarodni pozdrav "dobar dan" u salu Gradskog vijeća Zenica i smanjio nezaposlenost nebošnjaka, odnosno povećao procentualnu zastupljenost nebošnjačkog stanovništva u javnim preduzećima i nadzornim odborima javnih ustanova Kasumović ponovo pokazuje tolerantnost Bošnjaka.
Iako su mu prigovarali da je s ukidanjem transparenata s čestitkama Božića, Bajrama i Pesaha te dovođenjem zabranjene sekte "Ahmedija" na pogrešnom putu Kasumović je u nizu slučajeva pokazao obrnuto.
Podsjećam, gradonačelnik Kasumović je nastavio izdvajanja iz budžeta za pomoć u radu vjerskih zajednica u istom iznosu kao i raniji gradonačelnici i time otkonio svaku sumnju da je protiv vjerskih zajednica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...