nedjelja, 16. prosinca 2018.

Evo o čemu će iza zatvorenih vrata raspravljati GV Zenica!

U kontroverznom Prostornom planu koji jos uvijek nije dobio podršku Skupštine Zeničko dobojskog kantona zacrtano je 5 gradonačelnikovih hidrocentrala na užem području grada. Slijedeća sjednica Gradskog vijeća Zenica, odnosno vijećnici bi trebali podržati jednu od tih hidrocentrala iako su prilikom usvajanja plana na vijeću jasno kazali da "ako se nalaze u planu ne znači da će se praviti". Da, njihova izgradnja zavisi od volje lokalnog stanovništva. Međutim, gradonačelnik je dao sebi za pravo da o tome pregovara sa predsjednikom mjesne zajednice kao da je riječ o teritoriji opštine. Osim davanja saglasnosti energetskom lobiju za gradnju hidroelektrane Janjići, odnosno utvrđivanja javnog interesa u četvrtak, 20.12.2018.godine na 32.sjednici Gradskog vijeća naći će se i nova odluka o povećanju komunalnih naknada. Dakle, igrokaz koji je već oboren na Ustavnom sudu se nastavlja. I ovaj put prijedlog odluke je neustavan i služit će za zabavu širokih narodnih masa.
Između ostalog, na sjednici će se raspravljati i o Prijedlogu budžeta koji je navodno prošao javnu raspravu. Da li ste bili prisutni na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta kao u slučaju rasprave o regulacionim planovima? Niste, jer je nije ni bilo. Kako se održava javna rasprava o Nacrtu budžeta za primjer bi mogli uzeti Opštinu Žepče. U toj opštini je organizovana javna prezentacija budžeta po mjesnim zajednicama i tamošnje stanovništvo je moglo davati prijedloge i sugestije i tražiti objašnjenja po određenim stavkama. Građani Zenice su uskraćeni za prezentaciju budžeta a svoje prijedloge su mogli dati u pismenoj formi samo oni koji prate web.stranicu Grada, što priznat ćete zahtijeva izuzetno zanimanje i praćenje rada Gradskog vijeća. TV Zenica je uskratila prijenos sjednica tako da građani nisu upoznati sa pojedinostima budžeta tokom vijećnickog zasjedanja niti će biti upoznati kod usvajanja istog.
Neće biti upoznati da se Prijedlogom budžeta predviđa povećanje plata zaposlenih u Gradskoj upravi za 14%. Neće biti upoznati da se Odlukom o izvršenju budžeta predviđa da gradonačelnik, bez odluka Gradskog vijeća, samostalno raspolaže sa 55 miliona KM. Neće biti upoznati ni kada mu gradski vijećnici dadnu ključeve Grada, da s njim radi ono što mu je volja. Neće biti upoznati jer je okupirana televizija Zenica prezauzeta pripremama za novogodišnji spektakl s Enesom Begovićem i prikazivanju kozmetičkih promjena u gradu. Od osvjetljenja pješačkih mostova do kućica od dasaka u Studengradu.
Ako vam je kojim slučajem i ovako dobro, onda ništa.
Hvala na pažnji, čitamo se.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...