četvrtak, 29. studenoga 2018.

Regulacioni planovi za sahranu Gradu

Svi dosadašnji propusti nadležne gradske službe i Semire Karić, načelnice službe od velikog povjerenja zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića danas su dobili podršku "dizača ruku"  tzv. vijećnika Gradskog vijeća Zenica. Naime, usvojeni su nacrti regulacionih planova po kojima će građevinski lobi ubuduće raditi  kontroverzne zgrade "po zakonu". U nastavku teksta pročitajte što o tome misli čovjek od struke.

Piše: Boris Britvar

Memorija grada je usko vezana za njegovu arhitekturu kao jedan od najvažnijih identifikacijski faktora. Zenica je nakon drugog svjetskog rata imala sreću da su na fizionomiju grada utjecala eminentna imena BiH urbanizma i arhitekture Juraj Najthart, Karlo Kužatko i Mugdim Ćukle koji nažalost ne znaju koliko su sretni što nisu živi.
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća su za pola sata usvojena dva nacrta Regulacionih planova koji se odnose na intervenciju u centralnoj gradskoj zoni, a po narudžbi aktualnog građevinskog lobija. ZAKON naše zemlje, suverene, nezavisne, jedne jedine, nedjeljive, itd. utvrđuju da je za izradu Regulacionih planova neophodno napraviti Prostorni i Urbanistički plan grada koje Zenica jednostavno nema i za šta jednostavno niko nije odgovoran, ali to ipak nije prepreka da se usvajaju Regulacioni planovi.
Svaki normalan grad usvajanje planova iz oblasti urbanizma doživljava kao svoje rođenje, ali nažalost to u Zenici nije slučaj.
Ne tako davno u našem gradu je napravljen "kineski zid" koji je predmet izučavanja na fakultetima, ali kao primjer kako ne treba. I taj projekat je usvojila neka stručna komisija, a crtali arhitekti, a moji sugrađani danas trpe posljedice.
Građani Zenice vrlo brzo mogu očekivati da se počnu graditi zgrade ispred njihovih prozora, da se sječe drveće u parkovima na kojima će se praviti parkinzi, da se tuku oni koji ne prihvate da im se sruši kuća zarad interesa investitora itd.
Poruka je jednostavna.
Nakon što je pri kraju proces privatizacijske pljačke, počinje "uljepšavanje" gradskog građevinskog zemljišta.
Posljednje dvije godine govorim o ovoj temi, ali nažalost bez rezultata, kao što niti današnji komentar neće dati komentar, jer interesi lobija i strah građana su ipak preveliki.
Izvinjavam se građanima Zenice, učinio sam sve što je bilo u mojoj mogućnosti, ali ne znam da li će se nekada izvinuti i oni koji su dali i još uvijek daju svoj glas za urbicid Zenice.
Danas me je kao Zeničanina i kao arhitektu jednostavno stid.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...