ponedjeljak, 19. studenoga 2018.

Ko je mještanima naselja kroz koje prolazi zaobilaznica ukrao 3 metra puta?

S obzirom na to da u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH tvrde da sve rade u skladu sa zakonom i procedurama bilo bi dobro da odgovorni objasne mještanima naselja kroz koje se preusmjerava saobraćaj ko im je ukrao 3 metra puta? Ko je prepravio projekat i izostavio radove u vrijednosti nekoliko stotina hiljada maraka?
Na osnovu kojeg zakona je Nadzorni organ i investitor pogodovao izvođaču radova izostavljajući veoma važne dijelove projekta.
Prema građevinskom projektu u cijenu su uračunati pripremni radovi, tj.asfaltiranje zaobilaznice Banlozi - Vranduk širine 6m i debljine 0,06m u dužini 5,5 kilometara. Put je urađen ali nedostaje 3 metra širine puta.

U projektu je predviđen i potporni zid dužine cca 70 m i visine od 5 do 8 metara na lokalnoj cesti i sanaciji asfalta cca. 9.000 m2 te proširenje lokalnog mosta da bi teški saobraćaj mogao imati potrebni  radijus za skretanje na lokalnoj cesti. Prema izvoru bloga 32.vijecnik ništa od navedenog nije urađeno.

Dakle, u Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH  tvrde da sve rade u skladu sa zakonom i procedurama, kao i to da će prema planiranoj dinamici radova uraditi sve što bude njihova obaveza. Da li je u skladu sa zakonom dozvoljeno izvođaču radova masakrirati projekat i raditi po sopstvenom nahođenju? Naravno da nije. Uobičajeno je da radove kontroliše Nadzor i Investitor. Prema tome, Investitor je masakriranjem projekta izvođaču radova omogućio znatno manja ulaganja u zaobilaznicu a samim tim i određenu dobit.

Podsjećam, danas su počeli radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i V na magistralnom putu M-17 čime su izazvali probleme za mještane naselja kroz koja će biti preusmjeravan saobraćaj, a jedan od njih je opasnost za učenike osnovne škole koja pješače na relaciji od Lozničkog potoka do Nemile, javlja BHRT. Dio putne komunikacije na koju je preusmjeren saobraćaj nema trotoara a đaci nemaju prevoza. Mještani najavljuju uskoro demonstracije i moguću blokadu saobraćaja. Na potezu su odgovorni iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH. Pitanja je mnogo, odgovora malo.  Jedno od najvažnijih pitanja za odgovorne je da li je izmjenom projekta na rekonstrukciji tunela "Vranduk II" investitor omogućio izvođaču radova dodatnu zaradu?

Za izvođača radova na sanaciji tunela Vranduk II i rekonstrukcija mostova Bosna IV i V. odabran je JV HERING d.d. Široki Brijeg i BBM d.o.o. Sarajevo. Vrijednost radova je 16.769.997,23 KM.
Predmetni radovi će se finansirati iz kreditnih sredstava Svjetske banke (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...