subota, 3. studenoga 2018.

Imamo li pravo sve zaboraviti u zamjenu za cvijeće...

Piše: Boris Britvar

U ponedjeljak je nova sjednica Gradskog vijeća, a na dnevnom redu je izvještaj Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica u kome se ne pominje GGM.
Da li će vijećnici postaviti pitanje za učinjene malverzacije na realizaciji ovog projekta?

* Finansijski izvještaj koji je prošle godine podnio g. Heleg, kao direktor izvršne agencije za realizaciju GGM-a, Gradsko vijeće nije usvojilo, a gradonačelnik je obećao da će izvršiti reviziju izvještaja? Temeljem Zakona o principima lokalne samouprave direktor je trebao biti smjenjen, ali je ipak unaprijeđen na mjesto savjetnika gradonačelnika.
* Iznos kredita za projekat GGM-a je bio 25 miliona dolara. Gdje je novac koji nije utrošen i šta je gradonačelnik poduzeo po tom pitanju obzirom da je prema statutu grada čl. 34 st. 5 odgovoran za rad javnih preduzeća?
* Kada će biti izvršen tehnički prijem saobraćajnice, kada će i da li će, obzirom na sve tehničke propuste, GGM dobiti upotrebnu dozvolu i ko je odgovoran što to do sada nije urađeno?
* Da li je agencija za realizaciju GGM-a ugašena ili nije, a ako jeste ko je donio takvu odluku, obzirom da je za donošenje iste, prema Statutu Grada čl. 21 st. 19 i 20 ovlašteno samo Gradsko vijeće.

Ukoliko Gradsko vijeće usvoji predloženi izvještaj o radu, a ne pokrene pitanje utvrđivanja odgovornosti za sve malverzacije učinjene prilikom izgradnje GGM-a, sve će otići u zaborav, a odgovorni će samim tim biti amnestirani.
Šta mislite, koliko bi toplih obroka moglo biti napravljeno u gradskoj narodnoj kuhinji za novac koji je nestao ili završio u nečijem džepu? Imamo li pravo sve zaboraviti u zamjenu za cvijeće na kružnim tokovima?


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...