nedjelja, 11. studenoga 2018.

Građani Zenice se stide svojih plata!?

Vjerujem da je zaista tako kako stoji u naslovu a da sam u pravu govori i podatak iz jedne ankete o ispitivanju stanja stepena energijske efikasnosti i stanju zgradarstva u Gradu Zenica vezano za salonitne krovove Grada Zenice. Naši sugrađani  "zabrinuti" za zdravlje, a sve češće i bh političke stranke i političari koji nam obezbjeđuju kontejnere s odjećom ili kuke dobrote s hranom pored kontejnera ne vide te sitne detalje, jer kako narodna izreka kaže: "sit se gladnom ne razumije". Ne vjeruju da je danas građane stid reći kolika su im mjesečna primanja.

U njihovom izvještaju , između ostalog stoji:
Kao organizacija koja je provodila anketu, procjenjujući standard života ispitanika prema nekim drugim parametrima, mišljenja smo da najveći dio onih ispitanika koji se nije izjasnio o budžetima svojih domaćinstava pripada strukturi stanovništva čija primanja ne prelaze federalni prosjek i da je sigurno polovina od tih anketiranih sa budžetima koji su do 500 KM, odnosno od svih anketiranih 50% njih ima primanja do 600 KM. Uvjereni smo da je razlog ne pisanja iznosa budžeta domaćinstva u anketni listić ustvari stid građana da javno (iako smo garantovali anonimnost ankete) priznaju visinu budžeta.

Dakle, građane Zenice je stid da javno priznaju visinu budžeta, između ostalog stoji u saopćenju za javnost objavljenom na Zenicablogu. Zašto stid? Vjerujem i da dio njih neće javno priznati visinu budžeta ne zato što ih je stid već zato što su bezobrazno visoka u odnosu na spomenuta.
Naprimjer, pored redovnih prihoda našeg gradonačelnika u iznosu od 3000 KM i bračnog supružnika u iznosu od 3500 KM koji ostvaruje kao direktorica stacionara oni imaju i dodatne prihode u vidu rente niza nekretnina koje posjeduju. Ti prihodi rastu i do cifre od 50.000 KM mjesečno. Vjerujem da zato ljudi poput njih više brinu za zdravlje i salonitne krovove. Sitna buranija se više plaši kako sastaviti kraj s krajem i preživjeti mjesec u kojem iskrsne neplanirani trošak od 50 maraka. Salonitni krovovi i prašina iz Mittala su im na poslednjem mjestu. Svaki od njih bi rado prihvatio zaposlenje u toj najvećoj kompaniji jer je jedna od rijetkih koja zaposlenicima garantuje redovne plate, osmočasovno radno vrijeme i druga prava iz radnog zakonodavstva.

"Stid obilježava u čovjeku unutrašnju granicu grijeha. Gdje se zacrveni, tu upravo počinje njegovo plemenito ja", glasi jedan citat koji ne vrijedi za one koji nas plaćaju i predstavljaju u političkim vodama. Jeste li ih ikada vidjeli da se crvene? Oni se nikad ne crvene. Građani se crvene, stid ih je priznati i reći koliki im je mjesečni budžet.

Anketa koja je provedena u Gradu Zenica imala je za cilj ustanoviti što više osnovnih informacija o stanju zgradarstva u  gradu, stepenu energijske efikasnosti stambenih objekata, stanju svijesti građana o važnosti provođenja mjera energijske efikasnosti, finansijskoj i svakoj drugoj spremnosti etažnih vlasnika na provođenje projekata rekonstrukcije zgrada u kojim žive i o njihovim životnim navikama. Iz tih razloga Udruženje GEOPA je koncipiralo anketu sa 46 pitanja uglavnom vezanih za navedene teme i anketu provelo na hiljadu ispitanika. Relevantnost ANKETE ogleda se u činjenici da je provedena na 1000 ispitanika, u 54 ulice užeg dijela grada u kojem se nalazi 572 stambene zgrade. Budući da se bilo koja anketa smatra relevantnom kada obuhvati uzorak od 10% od ukupnog broja posmatranih subjekata (u ovom slučaju broja zgrada), anketa je više nego relevantna i informacije dobivene iz nje mogu se smatrati približno tačnim i za posmatranje čitave gradske jezgre jer je obuhvatila mnogo više od 57 zgrada.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...