petak, 12. listopada 2018.

Televizija Zenica i gradonačelnik potiču na građansku hrabrost!

Kažu da je građanska hrabrost posebna vrsta hrabrosti. Navodno, to je stav, koji se oslanja na spremnost u odbranu svojih vrijednosti, čak i ako to uključuje rizik visoke kazne ili drugih negativnih posljedica.

U nekim zemljama (npr. u Brazilu, Francuskoj i Njemačkoj) građanska hrabrosti zakonski se potiče, a to znači da ako se zločin počini u javnosti, javnost je dužna postupiti bilo upozoravajući vlasti ili izravnom intervencijom. Nisam siguran da li će gradonačelnik Zenice intervenirati zbog jučerašnjeg događaja (incidenta) ali sam imao priliku vidjeti da je televizija Zenica i službeni fcb.profil gradonačelnika "odradio svoje".
Naime, između ostalih vijesti o narušavanju javnog reda i mira u našoj lokalnoj zajednici obavijestili su javnost o jednom posebnom nemilom događaju i obećali nastaviti praćenje razvoja situacije.
Čak šta više zaposlenici televizije Zenica su prećutno odobrili smanjenje svojih plaća u korist dodatnog zaposlenja novinara s ciljem obimnog programa u praćenju vijesti iz naše lokalne zajednice. Da ne dužim, tema ovog članka je posebno zanimanje za tridesetšestogodišnjeg Zeničanina, navodno identitet poznat redakciji portala zenicainfo.ba, koji je brutalno pretučen i ponižen juče na magistralnom putu M17, kod naplatnih kućica u Lukovom Polju, od strane policije i pratnje jednog od visokih političkih dužnosnika, koji je boravio tokom dana u Zenici, a pretpostavljaju da je riječ o predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću.

Kako je ispričao za televiziju Zenica, nakon što je uplašen za vlastitu sigurnost zbog brzine prolaska kolone pored njega, dok se saobraćajnicom kretao biciklom, dobacio nešto pratnji, nije bio ni svjestan da će preživjeti pravu torturu poput najgoreg mogućeg kriminalca.

„Nikada u životu nisam počinio nikakav prekršaj, međutim ono što sam doživio mislim da nisu prošli ni oni što su nedavno privedeni sa 900 kg droge“, izjavio je sagovornik tv Zenica.

„Prvo su me osobe iz pratnje na licu mjesta udarile i odbacile sa bicikla, nakon čega sam zavezan i priveden u policiju", izjavio je, tvrdeći da za sve navedeno ima i svjedoke.

Naš sugrađanin smatra da sve ovo na kraju ima političku pozadinu.

Iz MUP-a ZDK potvrdili su za zenicainfo.ba da je  jedno lice lišeno slobode, zbog kako navode pljuvanja i dobacivanja u pravcu eskorta koji je bio pod visokom policijskom pratnjom. U pokušaju legitimisanja i izricanja upozorenja, navedeno lice nije postupilo u skladu sa naredbama ovlaštenih policijskih službenika, te je pokušao i fizički napad, zbog čega je na kraju sproveden u službene prostorije MUP-a, gdje je zadržan nekoliko sati na ispitivanju, potvrdili su iz policije. IZ MUP-a ZDK odbacuju navode o fizičkom zlostavljanju i ističu da će Općinskom sudu u Zenici biti dostavljen izvještaj o prekršaju remećenje javnog reda i mira, naročito drskog ponašanja i nepostupanja po naredbi ovlaštenog službenog lica.

"Više detalja o ovom slučaju donosimo sutra u našim informativnim emisijama", glasi izvještaj o nemilom dogadjaju.

Da li je gradonačelnikova podrška "građanskoj hrabrosti" sa govornice gradskog vijeća i online medija uticala na razvoj događaja i izborne rezultate? Mislim da jeste. Sve više je onih koji svoju građansku hrabrost pokazuju na društvenim mrežama u vidu otvorenih komentara ali i konkretnih radnji poput iskazivanja hrabrosti gore navedenog tridesetšestogodišnjaka koji će zbog ovog"djela" odgovarati pred Općinskim sudom Zenica. Da li će gradonačelnik Zenice, televizija Zenica i građani koji podržavaju ovakav način iskazivanja građanske hrabrosti preuzeti na sebe eventualnu novčanu kaznu za remećenje javnog reda i mira? Moguće je, jer isti ima političku pozadinu. "Osovina zla", kako je naziva gradonačelnik Zenice je na koljenima iako je pobjednik opštih izbora 2018.godine. Podjeljena je i rascjepkana na više dijelova a neki od tih dijelova su nakon izbora potpisali koaliciju i stali na stranu gradonačelnika i "građanske hrabrosti" i nisu više osovina zla. Masovnost je na pomolu a "osovina zla" u strahu od iskazivanja građanske hrabrosti koju će prateći razvoja događaja poticati zvanične web.stranice koalicije, fcb.profili gradske uprave i televizija Zenica.

Za eskalaciju bukvalnog pljuvanja političkih dužnosnika i opiranje policiji bila je potrebna podrška s govornice Gradskog vijeća. Za očekivati je da će uskoro preovladati mišljenje većine tako da ćemo se odrediti evropski i da kao i u Brazilu, Francuskoj i Njemačkoj, gdje se  građanska hrabrosti zakonski potiče, zauzmemo isti stav. U Zenici, preko izabranih dužnosnika višeg nivoa vlasti novoizabrane koalicije drugog dijela "osovine zla" istu mogu uvesti u zakonske okvire, s ciljem sprječavanja pojedinačnih novčanih kazni.

Još jedna stvar ostaje nejasna. Ne zna se tačno da li će televizija Zenica svako zadokumentovano narušavanje javnog reda i mira pratiti ili je ovo ekskluzivno narušavanje JRM-a. Kako rekoh na početku članka povećan broj novinara, bez obzira što im je smanjena plaća daje dodatnu satisfakciju za praćenje razvoja građanske hrabrosti.
Ako ne "krene po zlu" i ne izostane podrška javnosti idemo u masovno pljuvanje političara i opiranje režimskoj policiji, ništa nas ne košta.
Crne limuzine i njihovi vozači o kojima sam nekad davno pisao su ionako isuviše bahati i vazda negdje žure tako da su idealna prilika za početak iskazivanja građanske hrabrosti koja se potiče s govornice Gradskog vijeća, njihovih zvaničnih web.stranica i lokalne televizije.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...