četvrtak, 25. listopada 2018.

Sindikat Zenicatransa traži smjenu direktora Husakovića

Na molbu članova Sindikata JKP "Zenicatrans-Zenica" promotivna fcb.stranica sedmičnog lista "Naša riječ" objavila je saopštenje za javnost u kojem se traži smjena direktora Besima Husakovića. 

Njihovo saopštenje glasi:

Dana 23.10.2018. na hitno održanom sastanku IO Sindikata JKP "Zenicatrans - Zenica" DD Prevoz putnika Zenica, donesena je odluka o davanju saopštenja za javnost o stanju u preduzeću.
Zbog lošeg stanja u našem preduzeću imamo potrebu da obavijestimo javnost kako smo došli u ovako tešku situaciju.
Kao prvo da se zahvalimo gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i Gradskoj upravi što naše preduzeće još uvijek radi, jer da nije bilo njihovh aktivnosti ne znamo kako bi se odvijao saobraćaj u gardu i prigradskim naseljima.
Obrazloženje nastale situacije u preduzeću
Po formiranju novog Nadzornog odbora i postavljanju na mjesto direktora Besima Husakovića, članovi IO Sindikata pružili su istim bezrezervnu podršku i punu saradnju u  prevazilaženju svih problema koji nam stoje na putu oporavka i boljeg poslovanja. Međutim, vrlo kratko vrijeme gore navedeni su svojim postupcima i obmanama doveli do toga da su od  bezrezervne podrške Sindikata došli do odluke o prestanku saradnje sa istim.
Nadzorni odbor predvođen Drino Vahdetom izvršio je postavljanje na određena radna mjesta osobe koje su ugled i rad preduzeća doveli na najniže grane od osnivanja. Postavljenjem na mjesto tehničkog direktora Irhane Beganović počele su se dešavati veoma ružne stvari u radu preduzeća, a i u odnosima između radnika i uprave preduzeća.
Do postavljanja na mjesto tehničkog direktora iste nije se moglo desiti da se neki polasci na pojedinim linijama ne održe, a kamoli da se neke linije jednostavno ugase. Sada se to sasvim normalno dešava bez obzira na to što su putnici kupili mjesečne karte. Ista osoba je svojiim istupima i arogantnim ponašanjem bukvalno otjerala veliki broj iskusnih vozača, pa su bili primorani da prime nove vozače sa manjim iskustvom. Svojim obhođenjem prema ostalim uposlenim stvorila je atmosferu straha koja je čak dovodila do toga da su pojedine radnice natjerane na plač. O karakteru iste dovoljno je reći da ostale radnike smatra lopovima,  glupim i nepismenim, a kako je pismena i školovana dovoljno je to što su se prilikom nabavke autobusa kupili autobusi koji u odnosu na isti model troše više goriva na godišnjem nivou od preko 150.000 KM. Jedina stvar u kojoj je odlična je to da je veoma dobar manipulator i da svoga sagovornika brzo ubijedi u svoju ispravnost.
Za sve navode o razlozima koji su doveli naše preduzeće u ovako teško stanje kriv je Drino Vahdet koji je upoznat sa svim dešavanjima u preduzeću, a vršio je dužnost Predsjednika Nadzornog odbora.
Postavlja se pitanje da li je isti izmanipulisan od strane gosp. Beganović ili rade u saradnji na rušenju ugleda pareduzeća sa nekim svoim ciljem ?
Gospodin Drino Vahdet je po dolasku na predsjedavajuću funkciju Nadzornog odbora jasno postavio ciljeve koje je trebao po svom viđenju da završi do kraja mjeseca augusta. Ti ciljevi su bili:
1. Osmočasovno radno vrijeme
2. Povećanje plaća vozača na 1000 KM
3. Rješavanje pitanja licence preduzeća
4. Pozitivno poslovanje preduzeća
Sve što je dotični gospodin obećao su bile same laži jer je trenutno stanje u preduzeću gore od zatečenog.
Naime radnici, a pogotovo vozači rade i više nego prije samo što je veći pritisak i teror od strane uprave preduzeća. Plate svih uposlenih su niže za nekoliko stotina KM u odnosu na iste u ranijem periodu. Licenca preduzeća se više nigdje i ne spominje, a održavanja autobusa i održavanje linija tj. polazaka po kolskom redu vožnje nije nikada bilo gore, a isti se ne bi ni održavali da nije nadljudskih napora svih uposlenih koji i pored svojih redovnih radnih obaveza rade i dodatno, a da za to nisu nikako plaćeni.
IO  sindikata donio je zaključak da je ovakvo stanje neodrživo pa je donesena odluka da od gospodina Fuada Kasumovića i Gradske uprave tražimo da u što kraćem roku smijeni osobe koje su nas dovele u ovakvu situaciju i to:
1. Besim Husaković, direktor
2. Irhana Beganović, tehnički direktor
3. Drino Vahdet, član Nadzornog odbora
U Zenici, 23.10.2018
                                                                         IO Sindikata


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...