nedjelja, 14. listopada 2018.

Prostitutke...

I mnogo ozbiljniji portali ponekad prenesu obraćanje neke javne ličnosti na društvenoj mreži facebook pa sve nešto kontam, zašto ne bih mogao i 32.vijećnik. Naime, radi se o osvrtu poznatog
Mladena Marića koji uspješno uređuje i vodi vanjskopolitičku emisiju “Paralele” na FTV-u a radi se o aktuelnoj postizbornoj  temi, političkoj prostituciji.

Piše: Mladen Marić

Razgovaraju dvije prostitutke. Kaže jedna: "Možda bi bilo dobro da se počnemo baviti politikom." Druga odgovara: "Ma bježi! Mene je pomalo stid i ovoga što radim!"

Prostitucija je, kažu, najstariji zanat u svijetu. A možda i politika. Tu su negdje. Političari se svjesno bave političkom prostitucijom, a to uglavnom rade zbog novca i moći. Vrlo mali broj to radi iz časnih pobuda. Politička prostitucija ide uvijek uz bok mitu, korupciji i nepotizmu. Ona je, uz rijetke izuzetke, leglo jebivjetara i petljanaca, onih koji su šljegli s brdsko-padinskih područja i iz opanaka ušli u cipele, ona je leglo i lokalnih kabadahija koji sanjaju da će biti neko i nešto, pa makar u samo jednom mandatu. A i u tom jednom mandatu političku prostituciju dobro naplate. Riječ prostitucija nastala je od latinske riječi prostituere, koja znači - javno izlagati. Riječ politika potiče iz više grčkih riječi: polis (grad-država); politeikos (državni, javni), te politeia (država, politički režim). Postoji i politička prostitucija. To su političke prostitutke koje mijenjaju političke dresove od izbora do izbora, a to su i političke koalicije, razne kooperacije, interesne grupacije. Daj-dam politika. Ili, možda, prostitucija intelekta, kako je napisao Fridrih Niče, njemački filolog, filozof i pjesnik. Političke prostitutke su gore, oni se prostituišu na javnim funkcijama godinama, neki i decenijama. Dok ne crknu, oni su prostitutke. Ove druge prostitutke, "prijateljice noći“, ipak imaju rok trajanja. Prostitutka je prostitutka, bez obzira nosi li bundu i kratku suknjicu ili Armani odijelo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...