nedjelja, 16. rujna 2018.

Zašto su prostorni planovi Zenice, Zavidovića i Doboj Juga u hitnoj proceduri?

Lični stav, komentar 32.vijećnika na vijest o sazivanju sjednice i činjenicu
da su članovi Kolegija Skupštine su na hitnoj 
telefonskoj sjednici jednoglasno podržali dopunu dnevnog reda 66.sjednice sa prostornim planovima za Zavidoviće, Doboj Jug i Zenicu. 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je da se u dnevni red naredne, 66. sjednice Skupštine ZDK-a u formi prijedloga uvrste i odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan grada Zenica i Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016.-2036. godine, kao i odluka o davanju saglasnosti na izmjene Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005.-2020. godine. 
Kako je kazao premijer ZDK-a Miralem Galijašević, donošenje ovih odluka važno je zbog činjenice da ove tri lokalne zajednice planiraju graditi poslovne zone na svom području, a za što u ovom trenutku nemaju svu potrebnu zakonsku legislativu.

– Ova će sjednica biti održana u ponedjeljak, 17. septembra. Praktično ćemo u ovom mandatu zaokružiti i te prostorne planove, a ovo je i moj apel na općine da idemo, sljedeći mandat, s inicijativama kako da to regulišemo i riješimo. Evo, prošlo je osam godina, a niko se ne osvrće na donošenje pravnog okvira za poslovne zone – ističe Galijašević.

Kantonalni zavod za urbanizam i prostorno uređenje ZDK-a je u saradnji s resornim gradskim službama uradio Prostorni plan Grada Zenice za period 2016-2036. godine a gradonačelnik Fuad Kasumović je prije usvajanja ovaj dokument ocjenio kao ključni dokument za privlačenje investicija, te uvođenje više reda u oblast građenja.

Što možemo reći za sav onaj cirkus u Gradskom vijeću koji se odvijao tokom rasprave oko ovog dokumenta? Od prvog neusvajanja i napuštanja sjednice vijeća od strane gradonačelnika i njegovih službi do usvajanja plana po kojem će prema nekim izlaganjima vijećnika na račun gradskog budžeta neki od naših sugrađana preko noći postati bogatiji za milionski iznos. Naravno, ne može se jedan takav dokument usvojiti bez cirkusa i navodnog otpora građenju hidrocentrala idr. objekata u centru grada. Mora se naći i druga (protivnička) stranka koja će nakon kraćeg negodovanja i insistiranja i sama profitirati makar se zvala i "naša".

Podsjećam, u vrijeme prije eksproprijacije zemljišta za autoput na području Zenice, prema pisanju žurnala neki „ugledni“ kadrovi SDA su na prethodno jeftino otkupljene parcele, ukopavali stare voćke, kako bi što više naplatili „odštetu“. Fuad Kasumović je kao kadar ove stranke, na mjestu gdje će biti petlja za autoput sagradio benzinsku pumpu a njegova supruga pokupovala svo zemljište po bagatelnoj cijeni jer prijašnji vlasnici parcela nisu imali pojma što će se graditi na tom dijelu zemljišta.

I danas, nakon svega sjednica, dopuna dnevnog reda i uvrštavanje ove tačke po hitnoj proceduri.

Novinar Velimir Kostadinov je ovakvim i sličnim radnjama posvetio posebnu kolumnu koja bi u prevedenom smislu značila da je mehanizam pretvaranja Zeničana u magarce relativno uspješan i jednostavan. Svodi se na to da se poslovni prostor u centru grada, koji je nekada bio opštinski, odnosno – socijalistički rečeno – naš, pretvori u njihov. Isto tako, jedan od željenih efekata eksperimenta je da Zeničani na izborima glasaju baš za tu grupu političara, što će građane pretvoriti u još veće magarce. Treba biti iskren pa reći da je eksperiment sasvim uspješan. Polovina građana Zenice ne govori sa drugom polovinom i još uvijek je u konstantnoj svađi i niko od njih ne da „na svoje“ iako su i sami postali supermagarčine.


Zenica, 16.09.2018.









Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...