petak, 14. rujna 2018.

Keleštura: O rješenju radnopravnog statusa bivših radnika Komrada, socijalnom statusu Roma, korupciji u inspekcijama, aerozagadjenju, rebalansu budžeta...

Ekskluzivno za 32.vijećnik o gorućim problemima odgovara Mensud Keleštura , kandidat za skupštinu Zeničko dobojskog kantona. 


Ukratko, radi se o aktuelnom vijećniku GV.Zenica, magistru političkih nauka, penzionisanom brigadiru OS BIH i predsjedniku Udruženja komandanata Odbranbeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 Zenica, član-u A-SDA stranke. 

32.vijećnik: Zašto se u Zenici u poslednje vrijeme ignoriše aerozagađenje? Kao da su ispoštovani zadaci i poduzete mjere iz okolinskih dozvola. Da li je ono manje u odnosu na period od prije dvije godine? 

Problem aero zagađenja Zenice, odgovorno tvrdim večini političkih subjekata koji participiraju u Vlasti, usijed nedostatka realno ostvarivih projekata služi kao vječita predizborna tema na osnovu koje dobijaju glasove naših sugrađana i sasvim sigurno ovaj problem kao i ni do sada neće rješavati.

Mi iz A-SDA, kada jesenas preuzmemo vlast, ćemo primjenom Zakonske regulative, a koja je precizno definisana, prisiliti Arcelor Mittal kao največeg zagađivača u Gradu da uvede propisane eko standarde ili će biti obustavljena proizvodnja do konačnog ispunjenja ovih uslova. Nema drugog rješenja. Nemože niko zanemarujuće zdravlje i živote Zeničana ostvarivati extra profit. Značajan dio dobiti se mora preusmjeravati na dovođenje standarda zagađenja na nivo onih koji vladaju u EU. 

32.vijećnik: Da li ste upoznati sa brojnim nezakonitim postupcima u Gradskom vijeću Zenica? Postupcima na koje je upozoravala Naša stranka?

Na Vaše pitanje bi odgovorio kontra pitanjem Da li ima nešto zakonito ? Naravno da sam upoznat, jer ja sam jedan od rijetkih vječnika GV koji studira materijale za sjednice GV i koji do u detalje poznaje razmatranu problematiku.

Na svakoj sjednici se pod Kasumovićevim obrazloženjem, tobožnje „hitnosti“ i „državnog interesa“ kroz dnevni red progura, a onda od strane aktuelne večine i usvoji po nekoliko protuzakonitih ili u najmanju ruku po građane Zenice štetnih tačaka.

Primjera radi navest ću neke :

- Izglasavanje javnog interesa za premještanje dalekovodnog stuba sa Kasumovićevog zemljišta, gdje je umjesto da sam plati radove na svojoj parceli, troškove od 1 milion KM prebacio na račun Elektroprivrede BiH tj. građana ovog grada.

- Kupovina Autobuske stanice od samih sebe, čime se iz budžeta nesposobnom menadžmentu Zenicatransa daje 250.000,00 KM da pokriju svoje neznanje i nerad. - Populističko izglasavanje protivustavne odluke o komunalnim taksama, gdje se i pored mog višemjesečnog ubjeđivanja da se ista uradi stručno i sistematično, ista izglasala, čime je budžet grada za dvije godine neplačanja iste oštečen za 7 miliona KM. Znate, to su ogromna sredstva, a za čiji gubitak neće odgovarati ni vječnici SDA, SDP, SBB, Naše stranke, DF, PS, ni neovisni vijećnik, a bogami bi skupa sa Kasumovićem trebali nadoknaditi pričinjenu štetu, pa bi ubuduće dobro razmislili prije nego što dignu neki od glasački kartona.

- Tu je po zdravlje štetna izgradnja toplane za grijanje grada na koksni plin, a koja će uzgred budi rečene davati skuplje, a nekvalitetnije grijanje od onog iz TE Kakanj koje sam ja preferirao, a koje je opet gore pomenuta večina izglasala i nametnula građanima.

Sada kada Sarajevo i još tri Općine preuzimaju ovaj način grijanja, jasno je da je Kasumović skupa sa svojom „ekspertnom grupom“ iznosio neistinite i frizirane analize, o nemogućnosti zagrijavanja Grada na ovaj način, kako bi progurao ovo neprihvatljivo rješenje.

- Izglasavanje po građane apsulutno štetnog rebalansa budžeta, gdje su od strane „večine“ ozakonjena do tada protuzakonito utrošena sredstva, prvenstveno u predizborne svrhe Kasumovića itd.itd.

32.vijećnik: Dakle, bez obzira na nezakonitosti ,na kraju rebalans je ipak usvojen. Kako to komentarišete? 


Kratko ću prokomentarisati ovo „dizanje prašine“ od strane vijećnice Naše stranke. Njenih 26 zahtjeva koje je eksplicite postavila Kasumoviću kao uslov za podršku realizaciji i rebalansu budžeta, djelovali su apsulutno prihvatljivo, ja sam ih sa govornice podržao.

Daljnji tok pregovora kada se prihvatilo izglasavanje budžeta bez ispunjena i jednog zahtjeva ide u prilog razmišljanju da se u četri oka ispunio neki novi 27 ili čak i 28 zahtjev. To je cijena ruke 16-tog vijećnika za koju se bori dobar dio od njih šesnaest iz ove rovite večine.

32.vijećnik: Kažu da "kad naučimo kad treba reći a kad treba prešutjeti istinu tad možemo slobodno reći da smo postali mudraci". Istina je da Fuad Kasumović radi isto što je radio dok je bio član SDA, okolo indirektno prijeti svojim neistomišljenicima i ucjenjuje na razne načine ali to niko neće javno reći. "Šutnja je zlato", kažu ljudi. Mislite li da su zbog toga mudraci?

Znate, nisu naši sugrađani niti naivni niti neinformisani. Prate oni rad svakog od nas i dobro znaju kako i koliko radimo u interesu građana .

32.vijećnik: Sigurno ste upoznati kada su vijećnici SDP-a ne tako davno tražili tematsku sjednicu po pitanju uvezivanja staža bivših radnika JP. Komrad d.o.o Zenica. Više ih ne spominju. Zašto su odustali od toga? Signal s vrha da ne čačkaju mečku ili neuspješan populizam?

Več je postala praksa da vijećnici SDP-a na nacrte odluka i drugih akata pravovremeno neulažu amandmane nego na dan rasprave kritikuju i daju mnoštvo izmjena, a svjesni da se na takav način ne mogu mjenjeti predmetni dokumenti. Poslije svojevrsnog EPP-a i tobožnje brige za građane na kraju uvijek dignu ruku za takve dobro iskritikovane prijedloge , što je neshvatljivo.

Je li to jeftini populizam i pokušaj sjedenja na dvije stolice ostavljam na razmišljanje našim sugrađanima. Takav slučaj je očigledno bio i sa radnicima Komrada. Nečiji pristić je stišao zahuktale strasti i radnici dotadašnjeg Općinskog poduzeća su ostali obespravljeni na ulici, a Kasumović se populistički okrenuo „konačnom i sveobuhvatnom“ rješavanju problema u Željezari i Metalnom za koje sem podjele paketića nema nikakve moči niti nadležnosti. Prosto neobjašnjivo. 


32.vijećnik: Zalaganje za radnička prava su uglavnom deklarativna. Može li neko od vijećnika pitanje penzionisanja Komradovih radnika dovesti do kraja? Do tematske sjednice i eventualne odluke?

Naš stav po tom pitanju je jasan. Grad mora radnicima isplatiti sve zakonski slijedujuće prinadležnosti i po mogućnosti ih adekvatno zbrinuti. Mi iz A-SDA ćemo u narednom periodu na tome ustrajavati.


32.vijećnik: Ima li u Zenici socijalne pravde? Primjer; Romi u Banlozima i obećanja da će im se pomoći u realizaciji njihovih zahtjeva... Gradonačelnik im je za 1.maj obezbjedio roštilj koji ih je, kako se kasnije ispostavilo, skupo koštao. Naime, najavio im je rušenje baraka u Banlozima. Da li ćete se ispred stranke ili kao pojedinac zalagati za preseljenje ovih porodica u stanove za socijalno-neprofitno stanovanje?

Pitanje nacionalnih manjina, a posebno Romske kao najosjetljivije je ono zašto smo se, ja kao vijećnik i stranka A-SDA cijelo vrijeme zalagali. Nedostatak Kasumovićevog suosjećanja za socijalni status Roma samo potvrđuje tezu da „sit gladnog nerazumije“ i da kako bi izbjegao sveobuhvatno rješenje problema Roma pokušava politizirati njihov nezavidan položaj, a principu „ko nije sa mnom protiv mene je“ i neće dobiti sljedujuča budžetska sredstva, dok se ne prikloni njegovoj stranci. Tako je kao prvi korak odmazde budžetom predviđenih milion KM za izgradnju stanova za socijalno ugrožene, rebalansom budžeta smanjio za 300.000,00 KM ( To je najmanje 6 novih stanova ) , sumnjam da će i ovih 700.000,00 KM uložiti za predviđenu namjenu. 


Žalosno je da su u okviru aktuelne večine u GV i Socijaldemokrati glasali za ovo umanjenje. Toliko o brizi istih za socijalno ugrožene građane. Pokušaj rješavanja složenih životnih problema Roma, roštiljadom od 5 kg trećeklasnih ćevapa i nekoliko boca Sky Cole, gdje uobičajni Kasumovićev jeftini trik koji su naši sugrađani prozreli i osudili. Rješenje stambenog problema Roma iz Banloza je moglo proći sa milion KM budžetskih sredstava iz ove i milion iz naredne godine.

Ja kao vijećnik i A-SDA će insistirati na ovome i nadam se da ćemo uspjeti, u realizaciji ovakvog rješenja.



32.vijećnik: Da li je osnivanje novih stranki (DF, SC, PDA, NB isl) političko sazrijevanje ili "promjena" i ako jeste kakva je to promjena sa starim članovima?

Osobno podržavam osnivanje novih političkih subjekata, u koliko za cilj imaju pokušaj promjene trenutno nezadovoljavajućeg stanja u svim segmentima našeg društva. No, svjedoci smo da se kao osnivači novih političkih subjeketa uglavnom pojavljuju „likovi“ koji su kao članovi najviših rukovodstava nekih stranaka bezuspješno obavljali mnoštvo visokih funkcija i na kojima su stekli višemilionsko bogadstvo, čije porijeklo čak i ne pokušavaju dokazati.

Kada su kao „imela“ uništili dosadašnje stranke, osnivaju nove, sa istom namjerom i bombastičnim sloganima tipa „poštena država“. Pa za Boga miloga, koja nepismenost. Država ne može biti ni poštena ni nepoštena, ovo stanje se prepisuje ljudima koji u njoj žive i koji su je vodili ili je još uvijek vode. E, ovakve blokove ne samo Ja, nego večina stanovnika ove Države ne bi smjeli podržavati, jer će sasvim sigurno za rad osobnih interesa dovesti do još veče destrukcije, korupcije i dezintegracije BiH.

32.vijećnik: Da li je moguće suzbiti korupciju sa korumpiranim inspekcijama i korumpiranom pravosuđu čiji je osnovni zadatak rješavanje tužbi za neplatiše komunalija?

Nije samo moja, nego je ocjena svih Evropskih stručnjaka kao i večine stanovnika BiH, da je najslabija karika ovog drušva Sudstvo, Tužilaštvo i Inspekcijski organi. Sudeći po broju pravosnažno osuđujućih presuda na svim nivoima Sudova BiH je znatno bolja od skandinavskih zemalja koje imaju nultu stopu mita i korupcije.

Naravno, rezulatat toga su mnoštvo disciplinskih i sudskih procesa koji se vode protiv sudija i tužilaca okrivljeni za kriminalne aktivnosti, a ne nulto stanje korupcije. Ustaljeno mišljenje večine stanovnika je da kada ukradeš bar milion KM, pola daš advokatima i gore navedenim, bit češ oslobođen i sa onom preostalom polovinom postat češ ugledni biznismen ili visoko rangirani političar.

Sudovi kako ste upravo naveli godišnje norme ispunjavaju pa ih i prebacuju samo po osnovu presuda „jajokraticama“ , „kokošarima“, „sitnim šumokradicama“ i „nesretnim ovisnicima o koje kakvim opijatima“ , dok su kapitalci gotovo uvijek „nevino proganjani“ . Prvi korak ka uspostavi pravne i poštene države je prosijavanje Sudskog i Tužilačkog kora kroz „tri sita“ , pa ono malo što ostane da pravi nove, zdrave institucije.

32. vijećnik: Vaša poruka članovima i simpatizerima stranke?

Na kraju moja poruka kao kandidata A-SDA na listi za Skupštinu ZDK-a, svim građanima uoči predstojećih izbora: Izadžite svi na Izbore, a zaokružite one za koje ste sigurni da će bez obzira na pritiske i prijetnje hrabro, neumorno i bezkompromisno raditi, samo u vašem interesu.

Mr. sc. Mensud Keleštura










Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...