petak, 21. rujna 2018.

Kasumovićev primitivizam je surova istina s kojom se moraju suočiti njegove pristalice

To što novinarska zajednica u Zenici i Društvo novinara Bosne i Hercegovine ne žele Fuada Kasumovića na svečanosti prilikom dodjele ovogodišnje novinarske nagrade „Srđan Aleksić" je odličan pokazatelj da je skretanje pažnje na njegovo ponašanje i kritički osvrt blog-a 32 vijećnik surova istina s kojom se moraju suočiti simpatizeri ovog, do sad najbezobraznijeg i najnekulturnijeg gradonačelnika u istoriji Zenice. Nema riječi s kojima bi se mogla opisati situacija u gradu nakon njegovog dolaska na mjesto gradonačelnika.

Osoba koja novinare javno naziva prodanim dušama a vijećnike gradskog vijeća neznalicama, glupanima, drugim riječima budalama, osoba koja ne propušta priliku da potcjenjuje, omalovažava i vrijeđa koga god stigne ili pak one koji mu se usprotive, proizvodi strah, osjećaj uznemirenosti, nelagode i nezadovoljstva. Taj strah je naročito izražen kod gradske administracije i aktuelne većine u vijeću koja je sastavljena na silu, pojedinačnim podmićivanjem ili ucjenjivanjem. Napokon je kucnuo čas da intelektualci ustanu i kažu STOP primitivizmu. Nadam se da će uskoro i tužilastvo naći snage i volje da dokaže da se gore navedeno širenje straha i građanske uznemirenosti finansira iz gradskog budžeta.

Još jednom bravo za novinarsku zajednicu u Zenici i Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

Podsjećam na tekst saopštenja za javnost:

Novinarska zajednica u Zenici i Društvo novinara Bosne i Hercegovine, pozdravljaju odluku Mreže za izgradnju mira da svečanost u povodu dodjele ovogodišnje novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ organizira u ovom gradu.

Događaj koji ima izuzetnu važnost za promociju mira, suživota i demokratije je od iznimne važnosti. Upravo zato, ali i zbog simbolike koju vežemo uz ime Srđana Aleksića, smatramo da je obraćanje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića planirano protokolom ceremonije u aktuelnom trenutku neprihvatljivo.

Prisustvo osobe i posebno planirano obraćanje učesnicima događaja, koja novinare javno naziva prodanim dušama i ne propušta priliku da cijelu profesiju potcjenjuje, omalovažava i vrijeđa, degradira sam događaj. O tome organizatori treba da razmisle, zbog digniteta same nagrade i misije novinartstva koja je utemeljena na nenasilju, demokratiji i poštivanju ljudskih prava.

Upravni odbor DNBiH 




















Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...