srijeda, 19. rujna 2018.

Kako je zbog Kasumovićevih SDP-ovaca oboren prostorni plan Zenice iako je bio u hitnoj proceduri

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je da se u dnevni red 66. sjednice Skupštine ZDK-a u formi prijedloga uvrsti odluka o davanju saglasnosti na Prostorni plan grada Zenica za period 2016.-2036. godine, a premijer ZDK-a Miralem Galijašević je prije zasjedanja kazao da je donošenje ovih odluka važno zbog činjenice da lokalna zajednica planira graditi poslovnu zonu, a za što u ovom trenutku nema svu potrebnu zakonsku legislativu. 


Sjednica je održana u ponedjeljak, 17. septembra na kojoj su prisutni zastupnici odbili dati saglasnost na Prostorni plan Zenice tako da će Grad i dalje ostati bez pravnog okvira za kontroverznu poslovnu zonu.

Podsjećam, u vrijeme prije eksproprijacije zemljišta za autoput na području Zenice, na mjestu predviđenom za poslovnu zonu, prema pisanju žurnala, neki „ugledni“ kadrovi SDA su na prethodno jeftino otkupljene parcele ukopavali stare voćke, kako bi što više naplatili „odštetu“. Fuad Kasumović je kao kadar ove stranke, na mjestu gdje će biti petlja za autoput sagradio benzinsku pumpu a njegova supruga pokupovala svo zemljište po bagatelnoj cijeni jer prijašnji vlasnici parcela nisu imali pojma što će se graditi na tom dijelu zemljišta. 


Odbijanje davanja saglasnosti na Prostorni plan grada Zenica za period 2016.-2036. godine prošlo je uglavnom nezapaženo uz poneki osvrt građanskih aktivista putem društvene mreže koji su navedeno odbijanje „proslavili“ kao pobjedu građanskog aktivizma nad energetskim lobijem dok je sumnja da je najjača partija u ZDK stavljanjem Plana na dnevni red pristala na „ustupak“ gradonačelniku Zenice ostala i dalje prisutna.

Iz dobro upućenog izvora bliskom gradonačelniku potvrđeno je da je nekoliko zastupnika SDP-a i SDA napustilo sjednicu prije glasanja zbog obaveze prisustvu predizbornim skupovima svojih stranaka te tako ispada da je zbog neodgovornosti Kasumovićevih SDP-ovaca i suzdržanog glasa jednog DF-ovca oboren prostorni plan Zenice iako je bio u hitnoj proceduri. 





Zastupnik DF-a Samir Lemeš je u svom opširnom obraćanju javnosti kojeg sam prenio na svom blogu, između ostalog, objasnio i potvrdio gore navedenu informaciju spomenuvši kako je od ukupno 35 poslanika do momenta glasanja o Planu ostalo tek 20 zastupnika.
Dakle, 15 poslanika je napustilo sjednicu među kojima je prema izvoru 32.vijećnika najviše članova SDP-a.

Prema Lemeševom objašnjenju za zaključak da Skupština da saglasnost na Prostorni plan glasalo je 17 poslanika (SDA, SBB, A-SDA, SDP, SzaBiH). Protiv je bio 1 samostalni poslanik a 2 su bila suzdržana (jedan samostalni i jedan DF). Plan nije dobio saglasnost i vraća se gradu Zenica da ga popravi.

Ekskluzivno za čitaoce 32 vijećnika pitao sam predsjedavajućeg Skupštine ZDK što u ovom momentu znači odbijanje Prostornog plana i kada će se isti ponovo naći na dnevnom redu Skupštine ZDK.  Odgovor do momenta zaključenja teksta nisam dobio.


U međuvremenu, Boris Britvar, nekadašnji zamjenik federalnog ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša u obraćanju javnosti, između ostalog, odgovorio je na pitanje, šta dalje;

- Kao prvo, Prostorni plan se mora korigovati u skladu sa stručnim načelima, a odgovorni za nestručan i nesavjestan rad kazniti.

Osim toga, Gradsko vijeće je u posljednih devet mjeseci donijelo čitav niz odluka na temelju nevažećeg i nezakonitog Prostornog plana, te je na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća sve donesene odluke potrebno staviti van snage kao nevažeće.

Svaki grad donešenje novog Prostornog plana doživljava kao svoje rođenje, međutim u našem slučaju to zaista nije tako.

Vjerujem da u našem gradu ima dovoljno stručnih ljudi koji znaju uraditi Prostorni plan dostojan Zenice, zaključuje Britvar.






















Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...